Fortnite

Fortnite har varit i utveckling i över sex år, första gången vi såg något om spelet var redan 2011 och nu har Epic Games släppt spelet i en Early Access med målet att släppa spelet i fullversion slutet av 2018. Vi har tittat närmare på det och reder ut om det är värt att köpa.

Early Access är för er som inte vet, att du köper spelet medan det fortfarande är under utveckling och kan spela det. Du betalar för att få tillgång till spelet men blir också lite av en speltestare och kan få leva med ganska mycket buggar och att saker och ting kan ändra sig med ganska kort varsel. Early Access är en het potatis och brukar dela spelvärlden vad folk tycker om det. Personligen tycker jag det är bra för mindre företag som vill få ut sin produkt, få lite finansiering och kanske lite hjälp med speltest men ett stort bolag som Epic Games borde ha kunnat släppa spelet direkt. Som lite extra irritation så har de också skapat sig en plattform att släppa spelet på istället för att gå via Steam.

I detta fall får du betala för att få Early Access, när spelet sedan kommer ut nästa år kommer det vara gratis, ett free to play-spel. Detta har också skapat mycket debatt bland spelare som ifrågasätter varför Epic Games gör detta. Själv ställer jag mig fundersam till hela modellen, varför vill någon betala för något som kommer vara gratis sedan? Vi har testat spelet tack vare en recensionskod vi fått ifrån Epic Games pr-byrå. Detta gav oss själva spelet, det som Epic Games kallar standard edition. Om du vill kan du betala mer och få tillgång till mer loot boxes, vapen och andra unika föremål.

Så vad är Fortnite? Det är ett överlevnadsspel i co-op där du i sandboxmiljö utforskar, lootar, dödar monster och bygger byggnader. Ni känner igen konceptet, det finns flera spel som gör liknande saker. Precis som i många andra onlinespel så levlar du upp, i detta fall din egen bas men även de karaktärer du kan spela. Karaktärerna får du via spelets lootboxes, här i form av lamorpinata. Du väljer sedan vilken typ av karaktär du vill spela, vilket uppdrag du vill ge dig ut på och laddar upp banan. Varje bana är unik för varje runda men det finns lite faktorer som styr, är du ute i skogen kommer det inte vara så mycket byggnader, medan inne i städerna kommer det finnas mer byggnader att utforska, bilar att förstöra etc.

Det är svårt att beskriva Fortnite för spelet är inte lättöverskådligt. Snarare tvärtom, det är ett väldigt rörigt spel med en massa menyer, undermenyer och otydliga instruktioner. Saker och ting blir upplåsta allteftersom så ibland känner man sig låst då man vill göra en sak men får inte för man har inte kommit tillräckligt långt i spelet. Sedan är det irriterande att Epic Games har gjort allting väldigt oklart. Vid ett läge skulle jag låsa upp en karaktär men innan jag förstod att jag behövde lägga erfarenhetspoäng på att låsa upp så jag kunde spela den typen hade det nog gått 20 minuter. Kanske därför man har Early Access men efter 6 års utveckling kan man tycka att sådant borde ha varit genomtänkt.

Så vad gör du? Du springer runt dödar monster, letar resurser så du kan bygga coola vapen och döda svårare monster. Som i många av dessa spel är det själva looten som är viktigt, vad du kan få och vad detta kan göra. Här verkar dock Fortnite levererar rejält, det finns gott om vapen, fällor, medhjälpare, karaktärer och annat intressant att få. Däremot blir det ganska segt efter ett tag att springa runt och samla resurser. Då mycket av detta görs tillsammans med andra spelare kan det ibland bli så att vissa spelare struntar i uppdraget och bara fokuserar på att samla resurser åt sig själva för att använda på andra uppdrag. Inte så kul när man står där och inser att två av fyra spelare kör sitt eget race.

Men du kan alltid välja att betala lite pengar för att istället få lite lootboxes och slippa springa runt och grinda med andra. Och det är ju vad Epic Games vill när spelet släpps gratis nästa år, att folk skall tröttna på att grinda och betala. Tyvärr känns det lite för uppenbart när man spelar spelet att det är vad man vill och efter att ha lagt ner ett ansenligt antal timmar de sista veckorna börjar jag i varje fall tröttna. Problemet är att jag då lägger spelet åt sidan, inte betalar.

Fortnite är en väldigt splittrad upplevelse. När det fungerar, man bygger skydd, lägger ut fällor och sedan springer runt och skjuter zombies med sina vänner är det riktigt roligt. Men efter ett par timmar lägger sig den känslan. Dels för att spelet är väldigt stort och rörigt så det är svårt att få överblick över saker och ting och dels för att det känns som man träffat taket och att spelet förväntar sig att du skall betala lite mer för att få tillgång till lite häftigare saker.

Fortnite är spelet för er som vill ha Minecraft med Horde-mode från Gears of War 2. Men spelet måste finslipas mer för att jag skall rekommendera det till någon. Nu är det tillräckligt kul för att jag skall hoppa tillbaka med jämna mellanrum för att se om något hänt men inte tillräckligt kul för att jag känner för att lägga mer tid på det just nu. Potential men det är allt.

Fortnite har varit i utveckling i över sex år, första gången vi såg något om spelet var redan 2011 och nu har Epic Games släppt spelet i en Early Access med målet att släppa spelet i fullversion slutet av 2018. Vi har tittat närmare på det och reder ut om det är värt att köpa. Early Access är för er som inte vet, att du köper spelet medan det fortfarande är under utveckling och kan spela det. Du betalar för att få tillgång till spelet men blir också lite av en speltestare och kan få leva med ganska mycket buggar…

Review Overview

Betyg

50

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.