Första intrycket av Apple TV 4

Apple har agerat några år på marknaden för smarta TV apparater. Inte genom en egen TV även om ryktena kring en sådan florerat under många år, utan med den lilla add-on burken Apple TV.

image

Jag har själv använt den under många år och trots att jag testat alternativ från andra tillverkare har det varit Apple TV 3 som varit centrum för mig när det gäller att konsumera strömmad media i hembion. Den nya versionen har länge stått på väntelistan och nu är den äntligen här och Apple har på vanligt sätt på sitt event när de presenterar nyheter fastslagit att detta är en revolution för TV-tittandet. Men är Apple TV 4 verkligen det? Filmfenix har testat den!

image

Det absolut första som märks är att lådan är svart. Apples lådor brukar vara vita. Lådan är dessutom betydligt större än föregångarens låda. När lådan väl öppnats märks att även själv enheten är större eller rättare sagt högre, inte riktigt dubbelt så hög, men nästan. Färgen är fortfarande svart. Även fjärren är större och helt annorlunda rent utseendemässigt och funktionsmässigt.

Den största skillnaden i själva enheten är en rejäl uppgradering av hårdvaran och att den optiska utgången tagits bort. Detta anses av vissa vara en stor nackdel, medan jag personligen inte bryr mig särskilt mycket eftersom jag i stort sett bara använder mig av HDMI. På fjärren finns nu en touchyta för styrning på skärmen och volymknappar. I sjålv fjärren döljs också en rörelsedetektor och till skillnad från den gamla kontrollen är det nu Bluetooth som står för kommunikationen. Det sistnämnda är bra då man inte behöver rikta fjärren särskilt noga och detta kunde vara lite svårt med förra generationen. Rörelsedetektorn vetkar vara mest för spel. Förutom detta finns också mikrofon för Siri.

Nytt på mjukvarusidan är möjligheten till att ladda hem appar. För Appleanvändare så är det den gamla kända appstore dock med ett utbud som är avsevärt mindre. Det är inte heller helt lätt att hitta apparna om inte vet vad de heter så att man kan göra fritextsökning på dem. Annars funkar det hela relativt bra och smidigt. Precis som i vanliga appstore finns det gratis-appar och betal-appar. Siri fungerar ännu inte i Sverige. Jag har laddat hem och testat några av apparna och för spel är fjärren enbart behjäplig för ganska basala rörelser. Apple har dock flrsäkrat sig att man ska kunna koppla in en spelkontroll till den.

Nå, är det då värt att köpa denna ganska dyra produkt? Jo, det är en produkt med potential, men just nu känns det som om innehållet inte riktigt motiverar ett köp. Däremot känns det som om denna produkt kommer att bli bra, riktigt bra när det fylls på med appar. Och jag ör också spänd över om Apple lyckas få till Siri så att hen blir användbar i TV-soffan.

 

About Joakim Helmbrant

Månskensbonde som bor på subwoofersäkert avstånd från närmsta granne. Gillar dokumentärfilmer och musikfilmer (OBS INTE musikaler!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.