Force of Evil

Man vet ju hur advokater är. Utbildade i juridik för att veta exakt hur långt över lagen de själva kan gå utan att riskera att åka fast samtidigt som de tjänar ohyggliga summor pengar. Måhända stämmer det kanske inte fullt ut, men Joe Morse är definitivt en av de fulare fiskarna inom ämbetet. Han kommer å andra sidan att bli varse riskerna med allt för suspekta allierade.

forceofevil-5Illegalt spelade var en lukrativ marknad innan staten bestämde sig för att erbjuda alternativ till denna. Överallt där det finns pengar att tjäna kommer även den organiserade brottsligheten att etablera sig och så småningom hitta sätt att ta allt mindre risker med sin verksamhet för att sedemera bli mer eller mindre lagliga. Ben Tucker planerar att, med hjälp av en riggad lotteridragning, tvinga in alla mindre små speltillhåll under hans vingar för att sedan få hela verksamheten statligt sanktionerad. Hans högra hand är den cyniske advokaten Joe Morse som ser fram emot att låta miljonerna flöda in, men samtidigt har en akilleshäl i sin hjärtsjuke äldre bror som driver en egen spelverksamhet. Lojaliteten till familjebanden ställs mot en guldkantad framtid samtidigt som polisen fortfarande är intresserad av att slå till mot den illegala spelmarknaden, även om den snart kommer ta steget över på rätt sida lagen.

Annex - Roberts, Roy (Force of Evil)_01Det finns egentligen bara ett problem med Force of Evil, möjligtvis med undantag för den rätt fåniga titeln, och det är att den är alldeles för kortfattad och underutvecklad. Tyvärr blir det ett ganska avgörande problem. Det finns massvis med intressanta trådar och infallsvinklar att fastna för. Den snåriga planen bakom Tuckers försök att ta kontroll över spelmarknaden, Joes kärlek till sin äldre bror, de återkommande funderingarna kring moral, den lilla människans rädsla att hamna mitt uppe i något livsfarligt eller en rivaliserande gangsters försök att få sin del av kakan. Nu hinner ingenting utvecklas ordentligt, utan med några tvära kast ska något nytt presenteras. Jag hade velat höra mer om Joes syn på hur brodern lever sitt liv, styrd av dåligt samvete och ständiga försök att göra det rätta. Jag hade velat veta mer om vem Bill Ficco är och hur hans planer. Nu blir det rumphugget och därmed lite kraftlöst. Visserligen vill man väl hellre gå från en film lite hungrig, med en känsla av att vilja ha mer snarare än proppmätt och less, men en speltid på under 80 minuter är alldeles för lite för att berätta det som ryms här. Den hade gärna fått vara en timme längre.

fvMgSamtidigt är trådarna som plockas upp kittlande intressanta och stora delar av handlingen spottas fram i rappa dialoger som kräver att man faktiskt lyssnar ordentligt. Det är ingen film som tillåter att man slötittar och det gillar jag, speciellt när den pendlar mellan gangstertugg och olika infallsvinklar på moral. Som hårdkokt drama om den undre världen är den garanterat en stor inspirationskälla, framförallt på sättet den hellre fokuserar på det nästan politiska finliret och förhandlingarna, än våldsamma skottlossningar. Känslan av hot och paranoia är minst lika stor ändå. Huvudkaraktären Joe är en härligt osympatisk och hal typ som man inte direkt tycker om, men ändå gärna följer genom filmen. Sedan ser den tilltalande ut också, med kameran placerad i kreativa vinklar och med ett bildspråk som lånar en hel del från den gamla tyska stumfilmsexpressionismen. Förmodligen ser detta ännu bättre ut på den Blu-ray som släpptes under 2012, för även om den numera utgångna region 2-utgåva jag tittat på är godkänd, finns det helt klart utrymme för en del förbättringar. Utan att ha sett den uppmanar jag till ett högupplöst köp. Trots bristerna är Force of Evil definitivt värd sin plats hemma hos den som gillar Film Noir.

About Erik Nyström

Har låtit sitt hjärta täckas av ett lager svart bitterhet och är därmed omöjlig att charma. Åtminstone av bioutbudet. Gillar dock det som skaver lite, det som kommer från förritin och det som är lite knäppt. Driver dessutom en podcast om film. Är på det privata planet en vänsterradikal feminist från Norrland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.