Force 10 from Navarone

bild

Harrison Ford och Robert Shaw i en filmatisering av Alistair Macleans roman Styrka 10 från Navarone som är en uppföljare till klassikern Kanonerna på Navarone.

Ett team av elitsoldater, styrka 10 skickas på uppdrag till Jugoslavien för att spränga en bro. Med sig får de också två officerare som har ett annat, hemligt uppdrag – de ska eliminera en tysk infiltratör. De tidigare försöken har knappt kommit iväg innan de stoppats av tyskarna så denna gång smiter styrka 10 iväg i hemlighet. De bryter sig in på sin egna flygbas och tar ett plan och flyger mot Jugoslavien. Där blir de nedskjutna och tillfångatagna av tyskarna, men de kommer på en smart plan.

Force 10 3

Denna film bygger som sagt löst på Alistair Macleans bok med samma titel och är alltså en uppföljare på boken/filmen Kanonerna på Navarone. Det skiljer 17 år mellan första filmen och denna så skådespelarna är utbytta – Gregory Peck (The Boys From Brazil, To Kill a Mockingbird) och David Niven (Den Rosa Pantern, Jorden Runt På 80 Dagar) är utbytta mot Robert Shaw (Jaws, James Bond: From Russia With Love) och Edward Fox (James Bond: Never Say Never Again, Gandhi). Harrison Ford (Blade Runner, Ender’s Game) gör också en av sina tidiga stora roller som Styrka 10s ledare. Efter som det är sånt tidsspann mellan filmerna och denna bör ha gjorts för att vara fristående kan det ha behövts lite mer bakgrundshistoria än den korta som ges i filmens början eller i annat fall ingen alls. Är det en uppföljare eller en fristående film? Filmen verkar inte kunna bestämma sig. Men klart är att denna film är rakt igenom trist och tråkig. Det finns ingen spänning i scenerna och ingen dynamik mellan skådespelarna. Det är också en rad av ologiska händelser och ageranden som bygger upp berättelsen och jag kämpade filmen igenom med att fokusera och försöka behålla någon minimal nivå på intresse för handlingen och filmen. Det var inte det lättaste och jag ångrar att jag gav den min tid för det förtjänar den inte. När bilden sedan inte håller värst hög kvalité utan flammar och har viss oskärpa kan jag inte annat än avråda från köp.

About Roney Lundell

Sthlmare vars puls ökar av Anea, Bladerunner, Caol Ila, Dahlström, England, Fotboll, Gudfadern, Hammarby, iPhone, Japan, KISS, LittleBritain, MontyPython, NewYork, OldBoy, PulpFiction, Qi, Resor, Susanna, ToyStory, USA, Värme, Whisky, X-men, YoungOnes, Zzzz, Åka, Älska, Öl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.