Football Manager 2020

Ny säsong, nytt Football Manager. Precis som EA och deras sportspel släpper SEGA varje år en ny version av världens mest kända managerspel. Men är det värt att uppgradera i år eller skall du hålla dig till en tidigare version?

En sak jag alltid tyckt har varit svårt med Football Manager är hur mycket som egentligen förändras från år till år. Det är rätt så uppenbart när de trycker in en ny grafikmotor och alla matcher ser bättre ut men annars är det mycket mer fix under huven med motorn mer än polera lacken. Vilket i och för sig är bra men det gör svårt också att avgöra om det är värt att köpa.

I år verkar man ha fokuserat ytterligare på aspekten med sociala medier och kommunikation med både spelare och fans. Sådant är jag alltid tudelad till. Det är kul att det blir mer realistiskt men också frustrerande för att det känns ibland att spelet inte klarar av att hantera det. Säg att du lovar en spelare att få speltid när han kommer tillbaka från skada. Så åker han på en ny skada två matcher tillbaka och är borta ett par veckor. Då kan du få en sur spelare för att du inte hållit ditt löfte. Eller när du lovar att sälja någon men det finns inte någon klubb som vill ha honom och han vägrar att bli släppt. Då sitter man i rävsax som inte alltid är så kul.

Samma sak med pressen. Nu har jag sett samma frågor i snart 10 år och de är i ärlighetens namn ganska tråkiga. Numera skippar jag dem helt för jag orkar inte svara samma sak. Och det är så lätt att manipulera genom att veta ”rätt” svar. Men det är små saker på det stora hela. Nytt för i år är klubbens vision. Jag testade att börja som Leeds och fick redan från början ett klart och tydligt mål, inom fem år skall vi vara en etablerad Premier League-klubb som fostrar unga talanger. Beroende vilken klubb du väljer kommer målen vara olika och det gäller att tänka i helt nya banor för att hitta något som passar just den klubb du valt att träna.

Det gör spelet också roligare. Tidigare blev det väldigt rätt en upprepning av samma sak om och om igen. Här är man tvungen att tänka lite annorlunda. Bara köpa spelare under en viss ålder för att sälja dem för vinst senare, köpa spelare från ett visst land eller satsa på den egna akademin. Du kan faktiskt få sparken för att du inte lever upp till klubbens vision trots att det går bra resultatmässigt. Det är något jag gillar. Men detta är kanske inte för alla. Om du bara gillar att hoppa in och spela en säsong med ditt favoritlag och köpa din favoritspelare är det inte så kul att spelet lägger hinder för dig.

Samma sak med dina ungdomsspelare. Nu finns det en plan för hur lång tid det skall ta innan de får en reguljär plats i truppen och är de ute på lån finns det specifika planer för dem. Mer detaljer återigen men också mer realism när du vill fostra dina ynglingar till femstjärniga stjärnor. En sak som helt klart blivit bättre är taktik. Det är mycket lättare att sätta upp rätt taktik för ditt lag och se till att de passar de styrkor din trupp har. Och rekommendationerna du får kring val av lag är ofta vettiga. Samma sak om du gillar att spela en viss stil, helt klart lättare att söka efter spelare som passar denna filosofi.

Football Manager 2020 är ett steg framåt och ett steg tillbaka samtidigt. Är du ett stor fan som lägger ner hundratals timmar på en save kommer du få mycket ut av denna version. Om du är mer av personen som vill ta över din favoritklubb för att ha kul och vinna ligan kan du bli frustrerade av alla ringar du tvingas hoppa igenom för att ta dig dit.

Ny säsong, nytt Football Manager. Precis som EA och deras sportspel släpper SEGA varje år en ny version av världens mest kända managerspel. Men är det värt att uppgradera i år eller skall du hålla dig till en tidigare version? En sak jag alltid tyckt har varit svårt med Football Manager är hur mycket som egentligen förändras från år till år. Det är rätt så uppenbart när de trycker in en ny grafikmotor och alla matcher ser bättre ut men annars är det mycket mer fix under huven med motorn mer än polera lacken. Vilket i och för sig är…

Review Overview

Betyg

70

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.