Flash Point

Gillar du 80-talets actionfilmer där fokus inte låg på en begriplig handling utan mer på action? Tycker du att Donnie Yen är den bästa skådespelaren som finns? Då misstänker jag att du redan sett Flash Point ett par gånger vid det här laget.

Tidpunkten är strax innan 1997 och platsen är Hong Kong. Ma Jun är en av de bästa poliserna som finns i staden men också en av de mest våldsamma. Han är lika känd för att klara upp fall som han är för att skada misstänkta. Hans partner Wilson är mullvad i en grupp med narkotikalangande vietnameser. Efter ett försök att röja undan ett rivaliserande gäng gått fel tvingas de snabbt stänga ner sin verksamhet då de förstår att polisen är dem på spåren. De förstår också att de har en mullvad i gruppen. Och allt pekar på Wilson. Samtidigt försöker Ma Jun desperat att hjälpa sin kollega från att bli röjd.

Flash Point är samarbete nummer tre mellan Donnie Yen och regissör Wilson Yip. Precis som deras första film tillsammans, SPL: Sha Po Lang (aka Kill Zone), är detta en återgång till 80-talets Hong Kong-filmer. Tyvärr utan den tyngd i historien som gjorde dessa filmer så bra. Nej detta är mer en ytlig historia som tjänar ett enda syfte, att Donnie Yen skall få spöa upp så många som möjligt. Och det är nog höjdpunkten med denna film, det finns gott om kampsportsscener där Donnie Yen och andra spöar på varandra för allt vad tygen håller. De flesta av dessa är riktigt imponerande, pausa och spola tillbaka-imponerande i vissa fall. Yen har lagt ner mycket tid på att koreografera dessa slagsmål och resultatet inger respekt. Det är inte bara hans traditionella wushu utan även judo, karate, Brasiliansk jujutsu, taekwondo för att nämna några. Och för första gången så använder han också MMA, något som Yen länge velat haft med i en film. Faktum var att filmens scener är så komplexa att man hade problem att spela in dem, men resultatet är riktigt bra. Fast utan en historia att binda det hela samman blir det inte en särskilt bra film.

Eller historien är snarare en som vi redan kan utantill vid det här laget och då filmen endast är 87 minuter lång spenderas inte särskilt mycket tid med att bygga ut den. Allt handlar om Donnie Yen och hans försök att rädda sin partner. Filmen var från början tänkt som en prequel till SPL men på grund av upphovsrättsliga problem blev det aldrig så. Och här i kanske problemet ligger. Ser man filmen som en prequel och har sett SPL innan kan man fylla i många av de tomma luckorna själv. Nu hankar sig hela filmen fram på Donnie Yens coolhet och kampsportskunskaper och även om båda är imponerande räcker det inte hela vägen. Så är det bortkastade pengar att se Flash Point? Det beror på vad du vill ha. Det är actionfest i 87 minuter och inte så mycket annat. Och de scenerna imponerar, men förvänta dig inget mer. Tyvärr måste jag säga, är detta en trend som känns igen från många andra filmer från mitten av 00-talet. Kampsportsmässigt imponerar filmerna oerhört med snygga, välkoreograferade scener men de innehåller inte så mycket annat. Men gillar du Donnie Yen så får jag säga att detta är en given film.

 

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

One comment

  1. Ser intressant ut! Kanske blir den brittiska blu-rayen även om det säkert finns mycket bättre HK på sistone som jag borde se först.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.