Fjällbackamorden 1 – Tyskungen

Svensk film från 2013, baserad på Camilla Läckbergs romaner.

fjallbacka1

Författarinnan Erika Falck (Claudia Galli) har precis fått sitt första barn och får besök av sina föräldrar på sjukhuset. På väg hem från besöket tappar Erikas far kontrollen över bilen. Det slutar i en tragisk bilolycka där både modern och fadern avlider. Ett halvår senare får Erika ärva sitt föräldrahem, och samma dag som de flyttar in så kommer en man på besök, oanmäld. Mannen heter Göran och påstår sig ha fått ett brev från en Frans Ringholm som berättar att Erikas mamma, även var Görans mamma. Vilket då innebär att de är halvsyskon. Erika ber honom att gå, chockad av påståendet.

Kort därefter finner man halvbrodern mördad och Erika får reda på att påståendet om att de skulle ha samma mamma, var sann. Hon letar fram sin mors gamla dagböcker och börjar leta efter spår som kan leda till vem som är fadern till mannen som är hennes halvbror. Allt visar sig inträffa under andra världskriget. Erikas morfar stred i Norge och kom då och då hem och hälsade på sin familj. En dag när han kom hem hade han med sig en norrman vid namn Hans som visar sig ha gjort Erikas mamma gravid.

fjallbacka2

Det är handligen i denna svenska thriller. Vem gjorde Erikas mamma gravid och vem mördade halvbrodern och den där surriga tanten och den där mannen man knappt hann se i bild? Jag hade förväntat mig en hyfsat spännande film med helt okej skådespel, men möts istället av en fruktansvärt långsam film där inget spännande händer. Intresset att hålla kvar tittaren verkar inte finnas, då den blir så långdragen och seg att man till slut tröttnar. Jag kan inte heller påstå att något oväntat inträffar under filmen. Allt sker när det förväntas ske och det mesta är förutsägbart. Inte ens när mördaren presenteras ökar pulsen. Det finns ju en del sätt att göra tråkiga scener spännande. Med rätt musik och ljudeffekter kommer man långt. Tyvärr är det något de har missat i den här filmen. Jag blir besviken!

Gallis prestation hade jag förväntat mig mer av, men hon är väldigt tråkig och stel. Övriga skådespelare tycks ha fått sin inlevelse som överraskning i ett Cornflakes-paket. Allt är utan någon vidare inlevelse och saknar karaktär. De som håller uppe filmen rent skådespelarmässigt är Jan Malmsjö som Axel Frankel och Edvin Endre som den unge Axel. Jag hoppas verkligen att vi får se mer av unge herr Endre i framtiden. Miljön i filmen har de lyckats bra med. De har verkligen lyckats fånga Fjällbacka som en härlig idyll. Scenerna som utspelar sig på 40-talet, både i Fjällbacka och fånglägret i Norge känns väldigt genuina.

Fjallbacka3

Tyskungen såg ut att kunna vara en bra och spännande thriller, men den faller platt. Det är som att se en stor, fin julklapp under granen. Man sitter där och stirrar blint på den. Paketet ser så spännande ut. Efter Kalle Anka får man öppna den, och det visar sig innehålla ett par strumpor …

 

About Fredrik Nyström

Hälsing som blev skåning. Film har alltid varit ett stort intresse, likaså skriva. Ser det som faller mig in. Allt från ett tungt drama till sprängfylld action, via några sköna musikaler eller indie-filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.