Five Broken Cameras

Konflikten mellan Israel och Palestina har pågått så länge jag kan minnas. Attentat, sanktioner, vapenvilor och intifador har kantat nyhetsrapporteringen. Själv har jag min uppfattning i frågan väldigt klar, men exakt vad som faktiskt drabbar de människor som kämpar för sina rättigheter har aldrig varit så tydligt. Det blir det i denna dokumentär, filmad på plats av en Palestinsk man som ser sin by krympa i takt med att de israeliska bosättningarna växer.

1233433117e871633cd1dfc94306afd5.bcb794935a64cf0c4ea6babfd46f28deEmad Burnat har under flera år filmat sin och sina vänners demonstrationer mot att Israel sakta men säkert ockuperar allt mer av deras land. De bor i byn Bil’in de är de har fått se bosättningarna krypa närmare, sina olivträd skövlas och taggtrådsförsedda stängsel sättas upp, allt under övervakan från militären. Gör man sin röst hörd riskerar man att bli fängslad, beskjuten med tårgas eller något ännu värre. Samtidigt har Emad sin familj att tänka på. Han vill inte att någon av hans söner ska råka illa ut, men samtidigt måste de tidigt lära sig hur levnadsförhållandena är för en palestinier. Militären slår sönder hans kameror eftersom, men Emad vägrar ge upp sitt dokumenterande, samtidigt som hans yngsta son tar sina första steg.

Situationen i Palestina och Israels agerande har varit en het potatis under stora delar av 1900-talet utan att på något sätt avta under det nya millenniet. Frågan genomsyrar stora delar av världspolitiken, där USA-kritik, terrorism, antisemitism och islamofobi blandas ihop i en salig röra. Att göra en dokumentär om detta, utan att göra den till en direkt propagandafilm eller gå vilse i den oerhört komplicerade historiken och politiken måste vara svårt. I Five Broken Cameras ligger fokus på att placera oss tittare mitt i en situation fångat av en skakig amatörfilmare som med fullständigt dödsförakt aldrig viker undan. Det handlar om människorna som inte har något val och hur en konflikt som de inte har någon som helst möjlighet att kontrollera påverkar dem. Det handlar om deras kamp för det som är deras och för deras stolthet.

Five Broken Cameras documentary 3Tack vare den personliga touchen med människan i centrum glider filmen förbi att försöka förklara konflikten, utan visar bara på dess resultat. Visst är den filmad av en palestinier och tar per automatik ställning för Palestina, men i den givna situation som presenteras kan jag inte se att någon inte skulle tycka att de behandlas orättvist. Soldaterna som upprätthåller barriären, arresterar Emads närstående och skjuter gasgranater blir ändå aldrig filmens skurkar. Berättarrösten fördömer dem aldrig, utan är mest bara ledsen och uppgiven för vad som händer med hans älskade land. Visst kastas det en del sten, men ickevåldsprincipen får ändå vara det som presenteras som det enda vettiga alternativet. Gör din röst hörd, visa ditt missnöje och ge aldrig upp, men ta inte till våld. Egentligen skulle Five Broken Cameras gå att applicera på orättvisor överallt i världen, den har sådana allomfattande kvaliteter.

Trots att filmen inledningsvis inte var planerad som en dokumentär utan bara bestod av en mans fixering vid att dokumentera och att den är filmad ganska sporadiskt, finns det ett driv i berättandet. Man förflyttas till det steniga området vid taggtrådsstängslet, med bosättningar på andra sidan och soldater som skriker order. Åren som går under filmens gång susar förbi, Emads lille son Gibreel växer upp framför ögonen på en och helt plötsligt börjar eftertexterna rulla. De finns säkert de som har förutfattade meningar kring dokumentärer, men trots det enahanda upplägget, finns det inte en död sekund. Antagligen beror det på hur närheten verkligen involverar en. Skottlossning har sällan känts så obehaglig, när gasgranaterna kommer flygande över himlen vill man bara lägga benen på ryggen och när man hör barn hosta förtvivlat är det omöjligt att inte bli berörd. Den väcker även flera tankar kring hur man å ena sidan kan låta barn växa upp med detta som vardag, å andra sidan egentligen inte har något val.

2_5-Broken-CmerasFive Broken Cameras nominerades för en Oscar som bästa dokumentärfilm där den fick se svenska Searching for Sugar Man plocka hem statyetten. Utan att säga något om det var välförtjänt eller inte så känns det knappast som att det spelar så stor roll. Det här är en fantastisk dokumentär som skakar om en och engagerar. Oavsett om man bryr sig om Palestina, Israel eller konflikter världen över tycker jag att man ska se den.

About Erik Nyström

Har låtit sitt hjärta täckas av ett lager svart bitterhet och är därmed omöjlig att charma. Åtminstone av bioutbudet. Gillar dock det som skaver lite, det som kommer från förritin och det som är lite knäppt. Driver dessutom en podcast om film. Är på det privata planet en vänsterradikal feminist från Norrland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.