First Love

Takashi Miike är 59 år gammal och har gjort över 100 filmer. Sedan 1991 har han sprutat ur sig filmer av varierande kvalité. Det kanske inte alltid är bra när Miike regisserar men det är sällan tråkigt. Så även med film nummer 100 från Miike, First Love.

Leo är en ung boxare utan mycket framtid. Han verkar mest driva omkring i livet utan mål och riktning. Hans enda passion är boxningen och den är allt han har. När han får reda på att han ha en obotlig tumör i huvudet ger han nästan upp. Men så möter han Monica en ung prostituerade som blivit tvingad till detta för hennes far var skyldig maffian pengar. Leo bestämmer sig för att göra något bra för en gångs skull i livet och tar hand om Monica. Men i hasorna på Leo och Monica är inte bara Yakuzan utan även Triaden och en korrupt polis. Kommer bli en vild natt i Tokyo.

Som så oftast när Takashi Miike är knasigheterna uppskruvade till max. Det finns så många udda karaktärer och scener här att det nästa blir överslag i hjärnan när man skall ta in allting. Och det är inte lätt att hänga med i handlingen där nya karaktärer tillkommer i parti och minut. Det tog mig ett tag att reda ut vilka som var viktiga att följa. Men det är samtidigt underhållande. En del av Miikes filmer har jag svårt för det blir mest bara knasigt utan någon handling eller röd tråd genom filmen. Eller när det bara är en massa våld utan någon direkt mening till detta.

Men här finns det en intressant historia i bakgrunden om Leo och Monica, två personer på samhällets baksida som finner varandra och därmed hittar något att leva för. Sedan spetsar Miike det med den korrumperade polisen Ōtomo som inte verkar kunna lösa ett fall ens om han snubblade över alla ledtrådar eller den synnerlige psykiskt instabila Julie som springer runt större delen av film och letar efter person som mördat hennes pojkvän. Det är som sagt var inte en Miike film utan lite hederlig knashumor och det finns det gott om här.

Men kanske för att huvudpersonerna ändå känns normala och det finns en röd tråd genom handlingen så hade jag kul när jag såg First Love. Här fungerar allting i bra harmoni med varandra och jag hade på inget sätt tråkig under de 108 minuter som filmen varade. Gillar du Miike så tycker jag definitivt du skall se First Love, jag tror du kommer gilla den lika mycket som jag.

Takashi Miike är 59 år gammal och har gjort över 100 filmer. Sedan 1991 har han sprutat ur sig filmer av varierande kvalité. Det kanske inte alltid är bra när Miike regisserar men det är sällan tråkigt. Så även med film nummer 100 från Miike, First Love. Leo är en ung boxare utan mycket framtid. Han verkar mest driva omkring i livet utan mål och riktning. Hans enda passion är boxningen och den är allt han har. När han får reda på att han ha en obotlig tumör i huvudet ger han nästan upp. Men så möter han Monica en…

Review Overview

Betyg

80

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.