Final Liberation: Warhammer Epic 40,000

Utgivningsår: 1997

Utvecklare: Holistic Design, Inc.

Utgivare: SSI

Plattform: Windows 95/98

Digital Nyutgivning: GOG

För enkelhetens skull så kommer jag att benämna spelet som enbart Final Liberation under resten av texten.

Final liberation är det fjärde spelet som utspelar sig i Games Workshops Warhammer 40,000 universum och det första att baseras på brädspelet Epic. Epic är i det stora hela likadant som den vanliga versionen av Warhammer 40k men med enorma rymdskepp, stridsvagnar och titaner. Spelet erbjuder både en enspelarkampanj och lokal multiplayer för upp till fyra spelare. I flerspelarläget så turas man hel t enkelt om att spela med samma tangentbord och mus och man kan välja att spela som antingen Space Orks eller Imperial Guards medans man i kampanjen enbart kan spela som Imperial Guards. Jag har enbart spelat kampanjen under min tid med spelet men om jag och mina bröder hade haft tillgång till spelet när vi var yngre och som mest galna i Warhammer så tror jag att vi hade kunnat spendera många timmar med flerspelarläget.

Flera andra fraktioner var planerade för spelet och finns till och med med i menyerna men tyvärr så släpptes de aldrig.

I kampanjen så axlar du rollen som en General i Fraktionen Imperial Guard, ditt mål är att slå tillbaka Space Ork invasionen av planeten Volistad. Du släpps direkt in i strid med ditt första och än så länge enda regemente bestående av en handfull soldater och några stridsvagnar. Striderna utförs på klassikt turbaserat maner och precis som i brädspelsförlagan så börjar du med att placera ut dina trupper strategiskt över din sida av spelplanen sedan väljer du en enhet i taget och flyttar dem steg för steg över planen. Stiden är över när antingen du eller din motståndares moralpoäng går ner till noll. Du minskar din motståndares moral genom att eliminera dennes trupper och/eller genom att ta kontroll över två områden på spelplanen som drar av en viss mängd moral för varje runda på den spelare som inte är i kontroll över dem. Storyn i spelet berättas genom Full Motion Video sekvenser som spelas upp efter att du tagit över vissa nyckelområden på kartan. Det är inget direkt Oscarsvärdigt manus vi pratar om här men scenerna är ändå charmiga på det där ostiga 90-tals sättet, med skådespelare som trots att de står framför en green screen iförda halvövertygande cosplay munderingar tar sitt jobb på absolut största allvar.

Nittiotals full motion video när den är som bäst.

Efter att du förhoppningsvis vunnit din första strid (mig tog det 3 försök) så transporteras du till en överblickskarta av Volistad där du kan se hur många områden du kontra Orkerna kontrollerar. Från början så har du endast ett område i ena hörnet och målet är att ta över alla. Härifrån så kan du även rekrytera fler regementen och överbefälhavare, och reparera och hela dina trasiga fordon och skadade trupper med hjälp av poäng du får efter varje avslutad runda. Desto fler områden du kontrollerar desto mer poäng får du efter varje runda.

Det finns en enorm mängd fordon och enheter att rekrytera och de kan kombineras i oändlighet i varje Arme. Det finns infanteri av olika typer, stridsvagnar i klasserna små till treplansvilla, lättare transportfordon, flygplan, mechs, artilleri och kanoner och vad som inte kan beskrivas som annat än enorma fort på hjul. Min personliga favorit vart en arme bestående av ett stort antal artilleri pjäser som jag placerade i en bakre linje längs min sida av spelplanen samtidigt som jag svepte av planen med raketgevärsbeväpnat infanteri och lätta fordon.

På en del av de större fordonen får du även vilja vilka vapen du vill utrusta dem med före varje strid.

Om du gillar strategispel med fokus på strider snarare än basbyggande och politik och dessutom har någon sorts relation till Warhammer så kan jag definitivt rekommendera Final Liberation. I skrivande stund kostar spelet 55kr på GOG men när jag köpte det så var det på rea för 10kr. Oavsett pris så skulle jag vilja kalla Final Liberation för något av en Hidden Gem bland strategispel. Om du köper spelet på GOG medföljer även det lysande soundtracket som en separat MP3 nedladdning.

GOG versionen av spelet krävde i alla fall på min Windows 10 maskin att jag följde instruktionerna i tråden länkad längst ner här på sidan för att få overlayet för skjut och rörelseavståndet att fungera. Det går att spela utan att använda detmen det underlättar enormt att kunna använda det och eftersom det är en väldigt enkel fix så rekommenderar jag alla som vill prova spelet att göra det. Det går inte heller att använda sig av Alt+Tab för att ta sig tillbaka till skrivbordet. Detta är dock ingen bugg utan GOG har medvetet gjort så eftersom spelet kraschar om du tabbar ur det och sen försöker gå tillbaka till det.

https://www.gog.com/forum/final_liberation_warhammer_epic_40000/movement_range_shooting_range_shadows_lagging

 

 

 

About Alexander Alfonsson

Född och uppvuxen i Norrtälje numera Värmlänning. Född nörd men fick en infall att bli Viltmästare som resulterade i gymnasiegång i Forshaga men slutade med fru och barn i Töcksfors. Inbiten filmsamlare och förhållandevis nybliven cineast under upplärning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.