Filmtips: Alla Hjärtans Dag

23 kärleksfilmer för olika smaker

Idag den 14 februari firar vi Alla Hjärtans Dag, Valentine’s Day eller helt enkelt Kärlekens dag. Vissa firar dagen jättestort, vissa firar den inte alls, men kärleken finns överallt. Därför har vi listat olika typer av kärleksfilmer i lite olika kategorier för att försöka få ihop ett inlägg med filmer som passar alla smaker och humör. Hoppas du hittar något du gillar!

Vackra men lite sorgliga kärleksfilmer

A Star is Born (2018)
Förmodligen 2018-års mest hajpade film. Denna remake tog världen med storm. En vacker, musikalisk och förödande kärlekshistoria med Lady Gaga och Bradley Cooper. Finns på Netflix.

The Notebook (2004)
En fantastisk kärlekshistoria som sträcker sig över en hel livstid, om förbjuden kärlek som är starkare än allt annat. Med Ryan Gosling och Rachel McAdams. Kan ses på HBO.

P.S. I Love You (2007)
En ung kvinna förlorar sin man alldeles för tidigt i livet, vilket gör henne förkrossad, men snart efter hans död börjar det komma brev från honom. Finns på Netflix och Viaplay.

Brokeback Mountain (2005)
En fantastisk historia om förbjuden kärlek, och vad det gör med människors inre och hur det förändrar människor. Väldigt vackert och välspelat. Finns på HBO och Netflix.

One Day (2011)
Dexter och Emma träffas en dag varje år för att se var de befinner sig i livet, det är något de gjort sedan studenten, de har ett speciellt band till varandra. Kan hyras på bland annat YouTube.

The Fault in Our Stars (2014)
En väldigt annorlunda kärlekshistoria om två ungdomar som kämpar mot cancer men finner varandra och bestämmer sig för att kämpa tillsammans. Kan hyras på Viaplay.

Ain’t Them Bodies Saints (A Texas Love Story) (2013)
En kärlekshistoria med Bonnie & Clyde-känsla. Bob rymmer från fängelset för att försöka återförenas med sin fästmö och deras dotter som han aldrig träffat. Kan hyras på bland annat SF Anytime och YouTube.

Roliga och ibland lyckliga kärleksfilmer

Crazy, Stupid, Love (2011)
En medelålders man försöker gå vidare efter sin skilsmässa, men han behöver lite hjälp. En av de roligaste filmer jag sett, full av knasiga missförstånd och pinsamheter men även full av allvar, känslor och kärlek. Kan ses på Netflix och hyras på bland annat Viaplay.

Knocked Up (2007)
En oerhört rolig film om Alison och Ben som träffas på krogen och spenderar en natt tillsammans. Det skulle kunna vara slutet på historien men Alison blir gravid… Kan hyras på bland annat Viaplay.

Beginners (2010)
En av mina favoriter som är otroligt fin och unik. Historien handlar om Oliver och Anna som träffas på en fest och inleder ett enkelt men ändå komplicerat förhållande. Kan ses på HBO.

Silver Linings Playbook (2012)
En tragikomisk kärlekshistoria om en före detta lärare som precis kommit ut från psykvården, hans liv tar en ny vändning när han träffar en speciell kvinna. Finns på HBO.

Love & Other Drugs (2010)
En ung kvinna med Parkinson träffar en läkemedelsförsäljare, kärlek uppstår men med det följer även svårigheter. Romantiskt, roligt och sorgligt. Kan hyras på Viaplay.

Filmer om ganska osunda relationer

Gone Girl (2014)
Låt oss börja med det mest uppenbara alternativet, Gone Girl. Finns inget här som kan ses som en fungerande relation snarare tvärtom. Både Amy och Nick är två osympatiska människor som sitter fast i ett destruktivt förhållande och den olycka som de drabbas av under filmen har de båda gjort sig förtjänta av. Detta är verkligen en feel bad-film när den är som bäst. Kan ses på Netflix.

Ingrid Goes West (2017)
Osunda relationer behöver inte bara vara förhållanden och Ingrid Goes West är att bra exempel på när idoldyrkan går över gränsen och huvudpersonen tar till vilka metoder som helst för att bli uppmärksammad av sin idol. Inklusive att tvinga sin fastighetsvärd att låtsas att han är hennes pojkvän. Allt för att bli känd och omtyckt på sociala medier. Ingrid Goes West är en stenhård satir på dagens like-samhälle och att det är viktigare att presentera en bra relation utåt än att faktiskt ha en. Finns på Netflix.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)
Vad kan vara värre än att älska någon men göra slut och ha känslorna kvar? Att få dem bortplockade och sedan falla för samma person om och om igen trots att det aldrig kommer att fungera. Eternal Sunshine of the Spotless Mind är ytterligare en film som inte visar upp en alltför positiv bild av parrelationer och kunna släppa taget om någon när kärleken inte längre finns där. Egensinnig och fantastiskt visuell är detta en film lika mycket för hjärnan som för ögat. Kan ses på HBO.

Vertigo (1958)
Klart att Hitchcock hade en film om osunda relationer. I Vertigo så tvingar huvudpersonen någon annan att klä sig som den döda person han var kär för att han inte riktigt kan släppa henne. Och hon gör det för hon vill göra honom till lags. Hela affären mellan Scottie och Judy är bara olycklig från första början och James Stewart är briljant i rollen som Scottie. Det är nerv i hans skådespel och man kan riktigt känna ångesten som han karaktär förmedlar. Finns på Netflix.

The Squid and the Whale (2005)
Jag kunde ha tagit Marriage Story av Noah Baumbach men jag valde The Squid and the Whale istället. Baserad på hans egna föräldrars skilsmässa är detta en film om två vuxna människor som inte klarar av att prata med varandra och använder sina barn som slagträn mot varandra. Det är kombinationen av ångest och humor som gör The Squid and the Whale väl värd att se. Finns på Viaplay.

Nocturnal Animals (2016)
Kanske an av de mörkaste och hemskaste kärlekshistorier jag sett, verkligen ett destruktivt förhållande. Susan får kontakt med sin före detta man via hans nya roman som han skickat till henne, romanen är väldigt obehaglig. Personerna i boken påminner väldigt mycket om deras förhållande och familj. Vi får följa romanen via Susans läsning. Regisserad av Tom Ford med Amy Adams och Jake Gyllenhaal i huvudrollerna. Kan hyras på Viaplay.

Lite annorlunda kärleksfilmer

The Shape of Water (2017)
En magisk och vacker kärlekshistoria om stum städerska som skapar ett speciellt band med en mänsklig amfibie som hålls fången på en forskningsanstalt. Kan ses på Viaplay.

Amélie (2001)
Kanske den vackraste kärlekshistoria jag sett, om den unga Amélie som söker kärleken men samtidigt ser kärleken i allt och delar den med alla som behöver den. Kan hyras på bland annat YouTube.

500 Days of Summer (2009)
En väldigt annorlunda kärlekshistoria som får en att både skratta och gråta och tänka efter. Vacker på sitt speciella sätt. Finns på Netflix.

Meet Joe Black (1998)
En ganska märklig men vacker historia om Döden som ung man som vill lära sig om livet på jorden, han hade dock inte räknat med att bli förälskad. Kan hyras på bland annat Viaplay.

Edward Scissorhands (1990)
Skönheten möter en ganska vacker Frankenstein i Tim Burtons sorgliga kärlekshistoria. Kan deras olikheter föra dem samman eller kan deras världar aldrig mötas. Kan hyras på bland annat YouTube.

Fler tips på kärleksfilmer:
Redaktionens filmtips från 2019 till Alla Hjärtans Dag >>

Ha en underbar kärleksdag, one love!

About Filmfenix

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.