Filmsamlandet tar kål på mig

Jag har samlat på film i typ 15 år nu. Har väldigt sällan köpt dagsfärska filmer, utan rotat runt i olika rea-backar i de lokala matbutikerna. Sedan jag flyttade till Trelleborg så blev det ännu mer lättillgängligt, Hemmakväll har outlets för en femma. Men duktigt nog så har jag begränsat mig väldigt mycket till vad jag köper för titlar. Blivit lite mer kräsen, men nu har jag bestämt mig för något som jag har haft otroligt svårt för under dessa 15 år. Jag ska göra mig av med en stor del av samlingen.

För några veckor sedan så tog jag det stora steget att sålla ut dubbletter som har råkat bli, eller som orsakats av uppgradering till blu-ray. Idag tog jag ett ännu större steg, jag började rensa ut titlar som jag har haft i samlingen men inte sett och har en känsla av att jag inte heller kommer att se. Nästa stora steg blir att rensa ur bland filmer som ändå har gjort en viss nytta. Men hur ska jag gå till väga? Vad ska rensas? Vad har en titel gjort fel för att inte få vara kvar i min eminenta samling?

Det är många funderingar som surrar runt i skallen. Den galne professorn med Eddie Murphy till exempel. Jag tyckte att den var rolig när jag var liten, men har inte sett den på kusligt många år. Samtidigt så känner jag någon form av nostalgi till den. Var ska den hamna? Och de där Jim Carrey filmerna som jag ännu inte har skaffat på blu-ray, vad gör jag med dem? På något sätt så gillar jag dem fortfarande, men de har med störst sannolikhet dammat igen med tanke på hur länge de har befunnit sig i sina fodral.

Sakerna som jag har nämnt ovan är sådant som jag länge har funderat på. Något som slog mig nu, när jag satte mig ner och började skriva den här texten är hur jag ska tänka kring omslag och typsnitt och grejer. Jag får ju ofta frågan varför jag samlar på fysiska filmer och inte kör de digitala alternativen, och anledningen är just omslagen och att en kan klämma och känna. Och vissa omslag är ju rätt cool, men filmen kanske inte är någon höjdare.

Jaja, bara jag får tummen ur och börjar rensa så kanske jag kommer på något bra system. Idag skaffade jag hyllor och fick fram filmerna ur garderober och lådor. Några filmer var ganska självklara att rensa ur, men mycket tar emot. Hur har ni läsare gjort när ni har röjt i samlingen? Finns det några titlar som inte betyder något alls, men som alltid undkommit storrensningen?

About Fredrik Nyström

Hälsing som blev skåning. Film har alltid varit ett stort intresse, likaså skriva. Ser det som faller mig in. Allt från ett tungt drama till sprängfylld action, via några sköna musikaler eller indie-filmer.

One comment

  1. jag började samla film under VHS tiden. Samlandet avtog lite när Blu-ray filmen kom, då en del filmer var region-kodade. Jag orkade inte hålla mig uppdaterad över vilka filmer som fungerade i Sverige och vilka ej, så det slutade med att jag drog ner på köpandet rejält. Nu när regionskodningen är borta på 4k, så har inte samlarintresset triggats igång igen pga de höga priserna på 4k.

    VHS filmerna slängde jag i grovsoporna för x antal år sedan (fyllde två gröna sopbehållare).
    DVD och BD filmerna packar jag nu ner i flyttlådor och ställer dem i garderoben (har en stor garderob där det får plats med typ 15 flyttlådor utan problem). Jag kommer dock spara dem denna gång (tills nästa utrensning?)

    Jag har mer eller mindre slutat titta på film. Jag läser böcker istället. Så, nu har jag problemet att jag inte vet var jag skall ha alla böcker 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.