Filmfenix väljer: Sommarens filmer 2019

Snart är det midsommar och Sverige går på semester. Funderar du att gå på bio i sommar men vet inte riktigt vad du vill se eller vad det finns för utbud? Oroa dig inte, vi på Filmfenix har kollat igenom sommaren utbud och kommer med några tips.

Yesterday

Genre: Musik, feel-good

Biopremiär 28 juni

Jack (Himesh Patel) är ett Beatles-fan tillika aspirerande musiker som det inte direkt går jättebra för. En natt är han med om en olycka och samtidigt sker något mystiskt med elektriciteten. När han vaknar upp igen har hela världen glömt bort Beatles existens. De är raderade från historien. Jack bestämmer sig för att påminna mänskligheten om ett av de bästa rockbanden någonsin, och plockar upp gitarren för att börja spela in de legendariska låtarna från Paul, John, Ringo och George. Är världen redo för Beatles 2.0?

Midsommar

Genre: Skräck

Biopremiär 10 juli

Paret Dani och Christians relation går på sparlåga men efter en traumatisk upplevelse för Dani bestämmer hon sig för att följa med Christian och hans killgäng för att fira traditionell midsommar i Sverige. Vad som först verkar vara ett idylliskt landskap med snaps, sill och dans runt sången visar sig snart innehålla isolation från omvärlden när svenskarna avslöjar sig som en hedonistisk kult i behov av blodsoffer… Regissören Ari Aster känns igen från förra årets kanske bästa skräckfilm; Hereditary, och skådespelarna är såväl svenska som amerikanska välbekanta ansikten.

Booksmart

Genre: Komedi, ungdomsfilm

Premiär: 19 juni

Skådespelerskan Olivia Wilde gör sin regidebut med Booksmart där de två nördiga tjejkompisarna Amy och Molly inser att de tillbringat sina fyra high school-år med att bara plugga. Nu har de en enda kväll på sig att ta igen fest, alkohol, vänner, äventyr, snygga tjejer, heta killar, droger, och allt annat galet som hör high school till. Låter det lite som ett modernt, feministiskt och mer classy försök till Superbad? Ja. Verkar den rolig? 100%.

The Hummingbird Project

Genre: Thriller

Premiär: 19 juli 2019

Två kusiner bestämmer sig för att säga upp sig från sina kontorsjobb på Wall Street för att satsa fullt ut på sin hemliga plan som som ska göra dem till miljardärer – och det på bara några millisekunder. Problemen börjar dock hopa sig fort när deras före detta chef Eva, en lika smart som iskall affärskvinna, får nys om deras idé och börjar jaga samma pris som dem. Vem når det först? Bland annat ses Jesse Eisenberg i sin klassiska roll som sarkastiskt geni men än mer lovande är hur Alexander Skarsgård förvandlats till en nördig och obekväm familjefar med halvflint. Tarzan who?

Lejonkungen

Genre: Animerat, familj

Premiär 17 juli

Filmen om allas vår barndomsidol Beyoncé.. förlåt, Lejonkungen, är här tillbaka! I denna live-action remake får vi följa historien om lejonet Simba: född att bli savannens kung, men dömd till ett värre öde tack vare en manipulerande släkting som orsakade Simbas fars död. Som tur är så finns vildsvinet Pumba och surikaten Timon med i även denna version, och deras vänskap hjälper Simba att utvecklas från lejonunge till den mäktiga kung han är menad att vara. Rösterna görs av kändisar som Beyoncé Knowles-Carter, Seth Rogen, Donald Glover, James Earl Jones och Chiwetel Ejiofor. Dessutom släpps ett soundtrack till filmen som ser ut att vara nästan bättre än själva filmen.

Obs! Åldern är satt från 15 år just nu, men åldersgränsen kan komma att ändras

Annabelle Comes Home

Genre: Skräck

Premiär: 26 juni

Vid det här laget är de flesta filmtittare välbekanta med demonologerna Ed och Lorraine Warren. Många har även sett filmen om den skräckinjagande dockan Annabelle som terroriserade en familj fram till Ed och Lorraine tillslut befriade dem från henne; sedan dess är Annabelle tryggt inlåst i ett glasskåp i deras källare. Det är åtminstone vad de tror. I Annabelle Comes Home visar sig lås inte kunna stå emot de allra starkaste demoniska krafter och den som står i fara denna gång är paret Warrens tioåriga dotter Judy och hennes barnvakter.

Stockholm

Genre: Thriller, Crime, baserad på en sann historia

Premiär: 5 juli

De flesta vet vad benämningen Stockholmssyndromet står för, allt färre varför det faktiskt kallas så. I denna film får vi se bakgrunden till varför en psykiatrisk diagnos fick namn efter Sveriges huvudstad: ett rån som utspelade sig på Kreditbanken på 1970-talet. Ett rån kallat Norrmalmstorsdramat där två beväpnade män begärde en miljon dollar med två kassörskor som gisslan och Olof Palme i telefonen som medlare. Ethan Hawke spelar den excentriske rånaren Lars Nyström, i vad som ser ut som en av hans livs bästa roller, och Noomi Rapace den ledande kassörskan.

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.