Filmfenix väljer bästa filmer under 2010-talet: 2019

Gott nytt år! Vi har senaste tiden listat 2010-talets bästa filmer och idag kommer listan på 2019 års bästa filmer enligt oss på Filmfenix. Mycket har förändrats i filmvärlden under 2010-talet, t.ex. har några originalproduktioner från Netflix kommit in på våra listor under senare år, något som inte skulle hänt under tidigare år. Så hjärtligt välkomna till 2019 års bästa filmer!

Once Upon a Time in Hollywood
En av årets mest omtalade filmer, och Tarantinos näst sista film, enligt honom själv. Som vanligt råder det delade meningar om Tarantino, och det är ju bra att vi tycker olika. Men en sak är säker han gör som han vill, han ändrar historiens gång och han gör det på sättet han vill. Men filmen är även så pass meta som en film kan bli, det är en film om en film, det är en film om film, det är en film som speglar hans filmer. Den är underbar på alla sätt och jag gillar ju alltid Leonardo men blev mest överraskad av Brad Pitt som nog gör sin bästa roll sen…

Avengers: Endgame
Ett tre timmars epos som summerar 11 år av Marvelfilmer. Det är inte lätt att avsluta något som varit så monumentalt men bröderna Russo gör det på ett värdigt sätt. Det är på episkt, roligt och sorgligt. Filmen ger oss både ett avslut för flera karaktärer och en början på något nytt med andra. Skall bli intressant att se vad Marvel tar sitt filmuniversum härnäst.

Spider-Man: Far from home
Superhjälten Peter Parker har bestämt sig för att leva ett vanligt tonårsliv med sina vänner. Han bestämmer sig för att följa med på en klassresa till Europa. Lugnet blir dock inte så långvarigt då det dyker upp massa konstiga varelser som skapar stor förödelse. Han får oväntad hjälp av Mysterio, en maskerad man med oanade superkrafter, som hjälper Peter att bekämpa dessa monster. Läs gärna Stefans recension.

The Irishman
Martin Scorseses episka maffiafilm med alla dom gamla gangstrarna i rollerna; Robert De Niro, Al Pacino, Joe Pesci och Harvey Keitel m.fl. Filmen bygger på den boken I Heard you Paint Houses av Charles Brandt. Personligen skulle jag säga att The Irishman är mer än en film, det är en livsberättelse, därav längden på tre och en halv timme. Filmen handlar om Frank Sheeran som sedan unga år arbetat som indrivare och torped för en av de största maffiafamiljerna, den följer hans liv och hans nära vänskap med Jimmy Hoffa. En riktigt bra film!

Joker
Todd Philips och Joaquin Phoenix tar med oss på Arthur Flecks resa från psykiskt nedbruten man till en fullblommad psykopat-clown. Denna mörka historia fortsätter regissörens sväng åt det mörkare hållet efter framgångarna med fjolårets A Star is Born. Jokerns bakgrund har oftast varit dold i mystik, men Philips visar med denna filmen att det inte nödvändigtvis måste vara så. Troligtvis den mörkaste DC-filmen som har släppts hittills och samtidigt fullständigt underbar.

The Lighthouse
Skräck kan vara många saker men i the Lighthouse är det något som kryper i skuggorna och anas i utkanten av bildrutan hela tiden. Två män på en öde plats som sakta men säkert går ner sig i galenskapen när stormen piskar utanför och spriten är det enda man kan ta till. En väldigt stämningsfull och suggestiv skräckfilm som oavsett vad man tycker om den lämnar ett intryck hos tittaren.

Parasit
Parasit är en svart komedi som diskuterar klasskamp på ett sätt vi inte är vana vid. När familjen Kim börjar röra sig uppåt efter att ha nästlat in sig hos en rikemansfamilj är det som händer det vi minst hade kunnat ana. Den maktkamp som uppkommer i filmen tar flera oväntade vändningar och skakar om oss som tittare. En film med så många komplexa lager att när du sett den vill du omedelbart se om för att försöka förstå allting.

Marriage Story
En otroligt vacker och verklighetstrogen berättelse om ett äktenskap, om livet och om en skilsmässa. Film ska vara såhär, enkel att ta till sig men samtidigt djup och känsloväckande utan att berätta det. Fantastiskt skådespel av Scarlett Johansson och Adam Driver, regisserad av Noah Baumbach.

Midsommar
Skräckfilms klimatet under 10-talet har genomgått flera omskakande faser. Vi har bland annat sett dystopiska trender och jumpscares-drivna trender men jag tror aldrig kvalitén på filmerna varit så bra som på de senare åren. Med Jordan Peele och Ari Aster i spetsen har en ny skräckgenre byggd på absurditet och förvridenhet i samhället vuxit fram. I just denna film dras det svenska midsommarfirandet till sin spets vilket så klart roar oss lite extra. Vi målas upp till ett gäng sektstyrda naturdyrkare vars vardag kretsar kring minst sagt udda ritualer. Det är skruvat, läskigt och skevt och vi älskar det.

Captain Marvel
Captain Marvel tar dig med på ett spektakulärt äventyr från 1990-talet och följer Carol Danvers (Brie Larsons) väg till att bli en av universums mäktigaste hjältar. När ett galaktiskt krig når jorden möter hon agenten Nick Fury (Samuel L. Jackson) och tillsammans ger de sig ut på en resa på jakt efter sanningen. Läs gärna Nathalies recension.

About Filmfenix

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.