Filmfenix väljer bästa filmer under 2010-talet: 2018

2019 lider mot sitt slut och det är dags att summera 2010-talet som filmdecennium. Ett årtionde som har präglats av superhjältefilmer och stora produktioner. Men det har funnits gott om guldkorn också. Vi lät våra skribenter, nya som gamla rösta på sina favoriter och kommer presentera de bästa från varje år. Håll i hatten för det kommer vara ett varierande urval, men en sak är säker. Det kommer inte vara tråkigt.

Bohemian Rhapsody
Freddie Mercury var en person som var ”larger than life” så att göra en film om hans liv verkar först än nästan omöjlig uppgift. Men Bohemian Rhapsody tar sig an hans liv och gör det med kärlek och respekt för personen bakom karaktären. Från hans tidiga år fram till Live Aid får vi en fascinerande inblick i en av de största artisterna någonsin.

Deadpool 2
Det är inte så ofta uppföljare når samma popularitet som den första filmen men Deadpool 2 har nästan lyckats med det. Det lär även vara en Deadpool 3 på gång, men det verkar vara osäkert när den ska ha premiär. Personligen så gillar jag inte superhjältefilmer, men Deadpool är något helt annat. I den andra filmen kämpar Deadpool tillsammans med ett gäng mutanter för att skydda en ung pojke med övernaturliga förmågor från den brutala, tidsresande cyborgen Cable.

Avengers: Infinity War
Infinity War börjar knyta ihop säcken på 10 år av Marvelfilmer. Det har funnits en plan och röd tråd genom alla dessa filmer och Infinity War ger oss svaren på många frågor. Detta är ett värdigt avslut på något som kommit att dominera hela 10-talet. Trots sin längd flyger filmen fram och det är inte en tråkig ruta.

Ready Player One
Har du någonsin drömt om att leva i ett TV-spel? Om svaret är ja har du här den perfekta science fiction filmen för dig. Filmen kretsar kring ett dystopiskt 2045 där de flesta lämnar vardagen för att trösta sig genom att spela det virtuella tv-spelet OASIS. OASIS fungerar som ett gigantiskt fiktivt universum där människor träffas och fiender skapas. OASIS har sedan en tid tillbaka planterat in ett Easteregg i sin värld där den som lyckas hitta det vinner rättigheterna till spelet. Priset är dock endast för att utnyttja det på fruktansvärda sätt, den enda lämpad att tävla mot dem är den tonåriga nörden Wade Watts. Ni hör ju själva, med Spielberg bakom kameran vad kan egentligen gå fel?

BlacKkKlansman
70-talets USA kan skildras på alla möjliga vis men det tenderar att porträtteras på följande sätt: romantiserande med grym musik och attraherande estetik eller den mer skrämmande och allvarliga tonen som tar upp samhällsproblem som klassklyftor och etniskt förtryck. Spike Lee lyckas med bedriften att skapa en film som tar avstamp i båda stilvalen. Med ett otroligt soundtrack och tidstypiska kläder målas det upp en vacker tavla om vad USA på 70-talet utvändigt var men genom filmens gång upptäcker vi att det är mer till bilden. Ku Klux Klan har vuxit sig starka igen och i denna film får vi se hur en svart journalist infiltrerar klanen och dokumenterar och sätter dit dem inifrån. Den knyts dessutom elegant men skrämmande ihop med samtiden och är en essentiell film inte bara som minne för dåtiden utan även som lärdom för framtiden.

Black Panther
Svarta superhjältar är något som det är få av men det ändrar Black Panther på. Den sätter både svarta och Afrika på superhjältekartan och ger oss något som borde ha kommit för tio år sedan. En annorlunda film i genren med fokus på familj, härkomst och arv. Men det gör den så mycket mer intressant också.

Ant-Man and the Wasp
Den första Ant-Man var en charmig och oväntad succé. Uppföljaren bygger vidare på detta. Att låta en komiker spela huvudrollen i en film om superhjälte som kan bli stor som en myra är ett lyckat val och filmen ger genren den humor som så sällan är här. Där andra filmer kan vara gravallvarliga om man i trikåer tillåter Ant-Man and the Wasp att ha lite roligt också. Tillsammans med riktigt bra action.

A Quiet Place
Världen har tagits över av hemska varelser, som har utplånat nästan hela mänskligheten. I filmen följer vi en familj som kämpar för att överleva, de har isolerat sig från omvärlden. Men de behöver fortfarande mat och medicin till sina barn så de måste gå ut ibland. Varelserna är blinda men de hör minsta lilla ljud, så tystnad är det enda som kan hjälpa dom att överleva.

Mission: Impossible – Fallout
Mission: Impossible går från klarhet till klarhet och Fallout är den mest underhållande filmen hittills. Det är plattan i mattan från ruta ett och sedan släpper inte filmen taget om tittaren. Handlingen är inte så viktig utan mer vilka spektakulära stuns som Tom Cruise måste genomföra för att stoppa filmens skurk. 10-talets bästa popcornrulle.

Annihilation
En mur uppbyggd av ett slags märkligt skimmer håller på att sluka upp hela världen. Forskarna och militären står maktlösa, de försöker ta sig innanför skimret för att förstå vad det är men ingen kommer tillbaka från uppdragen. Ännu en grupp ger sig iväg, denna gång en grupp med kvinnliga forskare och sjukvårdare. Det de möter på andra sidan muren är en helt annan värld, som både är skrämmande och vacker, en värld där naturen har muterat och börjat ta över.

About Filmfenix

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.