Filmfenix väljer bästa filmer under 2010-talet: 2017

2019 lider mot sitt slut och det är dags att summera 2010-talet som filmdecennium. Ett årtionde som har präglats av superhjältefilmer och stora produktioner. Men det har funnits gott om guldkorn också. Vi lät våra skribenter, nya som gamla rösta på sina favoriter och kommer presentera de bästa från varje år. Håll i hatten för det kommer vara ett varierande urval, men en sak är säker. Det kommer inte vara tråkigt.

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Detta kan vara den mörkaste filmen av alla 100 på dessa listor. Svärtan dryper ner för varje ruta och det finns nästan inget ljus i mörkret. Men det lilla som finns där påminner oss om det goda som finns i människor, även i totala skitstövlar kan de komma fram. Filmen visar också att ibland är sorg bara sorg och inget på jorden kan få en att överkomma det och gå vidare. Allt som inte alltid ha ett lyckligt slut.

Get Out
Jordan Peeles regissörsdebut är denna fantastiska och nyskapande rysare. Filmen börjar som en helt vanlig film där Chris ska följa med sin flickvän för att träffa hennes föräldrar över helgen. Där slutar vanligheterna, det tar inte lång tid innan det börjar hända konstiga saker hos föräldrarna och Chris börjar ana onåd. Men inte nog med det så är det en stor fest planerad med släkt och vänner, en fest som skapar ännu mer obehag hos Chris. Han försöker skaffa hjälp men är det redan försent…

Coco
Coco är, utöver Vaiana, en av de mest minnesvärda animerade filmerna under 2010-talet. Handlingen innehåller en del oväntade vändningar men samtidigt är stora delar rätt förutsägbara för oss som ser mycket film. Coco är framförallt en musikalisk resa, det är även här filmen glänser på allvar. Musiken i kombination med filmens fantasifulla och fantastiska miljöer gör filmen till en upplevelse jag kommer att återbesöka många gånger.

Thor: Ragnarök
De två första Thor-filmerna var nedtyngda av sitt eget allvar, Shakespeare i Marvel-miljö om du så vill. Men så kom Ragnarök och lättade på stämningen. Thor blev en kul kille och fick ett episkt rymdäventyr som passar honom och hans styvbror Loki bra. Humor, action och rymdmiljöer gjorde Marvels tråkigaste karaktär till en av de roligare.

Spider-man: Homecoming
Jag tror flera av oss tappat räkningen på antalet Spider-Man-filmer men detta är ännu en av dom, och en som kanske överraskade lite mer. Peter Parker försöker balansera sitt liv som vanlig tonåring med att även vara Spider-Man. Vi har alltså tagit oss tillbaka till början igen, det tycker jag känns bra.

I, Tonya
Filmen handlar om den begåvade konståkaren Tonya Harding som var den första amerikanska kvinnan som slutförde en trippel axel under en tävling. Vi får följa hennes liv och uppväxt fram till 1994 då hennes värld kraschar när hennes ex-man konspirerar att skada Nancy Kerrigan, en annan konståkare. Incidenten blev Tonyas fall och hon kommer för alltid förknippas med en av de mest ökända skandalerna i idrottens historia.

Dunkirk
Christopher Nolans enastående skildring om evakueringen av Dunkerque (Dunkirk) under andra världskriget. I maj 1940 avancerade Tyskland till Frankrike och fångade allierade trupper på stränderna vid Dunkerque. Där väntade soldaterna på hjälp utan att veta när nästa attack skulle komma. Men räddning kom. I slutet av detta heroiska uppdrag hade 338 000 franska, brittiska, belgiska och holländska soldater evakuerats.

Baby Driver
En hel actionfilm där musiken och tempo i låtarna styr handlingen. Låter helknasigt men i Baby Driver visar Edgar Wright att det faktiskt kan fungera. Filmen är cool och skön när den glider från låt till låt samtidigt som den unge Baby försöker överleva i den hårda undervärlden han har hamnat i.

The Killing of a Sacred Deer
Som vanligt när herr Lanthimos står för regin så väntar oss en annorlunda filmupplevelse. The Killing of a Sacred Deer är verkligen annorlunda, och man vet aldrig riktigt var man har den eller vart den är på väg. Den handlar om kirurgen Steven som har ett perfekt liv med en vacker fru och två underbara barn. Han umgås också med tonårspojken Martin, som han lärde känna när Martins pappa var på sjukhuset. Till en början verkar det vara en sund relation mellan dom men ganska snart börjar Martin bete sig annorlunda. Ljudet används på ett väldigt spännande sätt och fotot är otroligt. Även dialogen i filmen är något utöver det vanliga och skådespeleriet är riktigt bra, framförallt Barry Keoghan som spelar den unge Martin är otroligt bra.

Kong: Skull Island
Året är 1971, ett team av upptäcktsresande och soldater beger sig till den beryktade ön Skull Island där det sägs finnas förhistoriska varelser. Och mycket riktigt så träffar de snart på jätteapan Kong som styr över ön. En påkostad och snygg film som hade kunnat ha lite mer djup. I huvudrollerna ser vi Tom Hiddleston, Brie Larson, Samuel L. Jackson, John Goodman, John C. Reilly m.fl.

About Filmfenix

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.