Filmfenix väljer bästa filmer under 2010-talet: 2013

2019 lider mot sitt slut och det är dags att summera 2010-talet som filmdecennium. Ett årtionde som har präglats av superhjältefilmer och stora produktioner. Men det har funnits gott om guldkorn också. Vi lät våra skribenter, nya som gamla rösta på sina favoriter och kommer presentera de bästa från varje år. Håll i hatten för det kommer vara ett varierande urval, men en sak är säker. Det kommer inte vara tråkigt.

The Wolf of Wall Street
Denna häpnadsväckande historia regisserad av Martin Scorsese bygger på biografin om Jordan Belfort. Filmen följer Belforts karriär som börsmäklare i New York på 80-talet och framåt och hans företag Stratton Oakmont, som sysslade med både korruption och bedrägerier. En väldigt välspelad och fartfylld historia med DiCaprio i huvudrollen. Detta är Scorseses femte film med Leonardo och fler ska det bli. Och både Scorsese och DiCaprio är återkommande på vår filmlista över 2010-talet…

12 Years a Slave
Regissören Steve McQueen ger oss en inblick i den sanna historien om Solomon Northup, en fri man som förs bort och säljs till slaveri precis innan det amerikanska inbördeskriget. Filmen är delvis baserad på huvudpersonens egna historier. En otroligt gripande men samtidigt varm historia om något som aldrig borde hänt. Huvudrollen spelas av Chiwetel Ejiofor.

Dallas Buyers Club
AIDS på 1980-talet är inte det lättaste att göra en film om, Dallas Buyers Club lyfter sig dock via fantastiskt skådespel av Matthew McConaughey, Jennifer Garner och Jared Leto. Det är också en film som kommer under skinnet på dig som tittare, du bryr dig verkligen om vad som händer med dessa personer och känner deras frustration och kamp mot en något oundvikligt. Drama när det är som absolut bäst.

Her
Detta märkliga romantiska drama är regisserat och skrivet av Spike Jonze, det är även hans manusdebut. Filmen handlar om Theodore Twombly (Joaquin Phoenix), en introvert skribent som behöver hjälp med sitt skrivande. Han skaffar därför en virtuell AI assistent, Samantha (Scarlett Johansson), som han ganska snart blir förälskad i.  

Gravity
Alfonso Cuaróns fantastiska rymdäventyr om två astronauter som blir fast i rymden efter att deras rymdfarkost gått sönder. Filmen följer deras försök att återvända till jorden. Med Sandra Bullock och George Clooney i huvudrollerna, eller ja, det är faktiskt de enda personerna i filmen. Bara det att göra en intressant och spännande film med bara två personer är väl ganska unikt. Filmen vann hela 7 Oscars bland annat för bästa regi.

Frozen
Let it go, let it go, the cold never bother me anyway. Frozen är ett fenomen utan dess like. Att Disneys animerade filmer brukar bli populära vet vi men Frozen exploderade ut på bioduken och sakta aldrig ner farten. Alla såg filmen om de två systrarna och deras kamp att behålla sitt kungarike och den förbannelse som vilar över dem. Det är film som tar det bästa från sagor och överför det perfekt till bioduken. Kommer även om 50 år var en av de mest omtalade filmerna Disney har gjort.

Captain Phillips
Piratfilmer har alltid lockat biobesökare men att rubricera denna som en sådan känns något vanskligt fast än att det är just en piratfilm det är, en modern sådan. Med sylvass träffsäkerhet lyckas Paul Greengrass i detta drama porträttera en man som blir kidnappade av somaliska pirater från den fraktingsbåt som han jobbar på. Tom Hanks gör en strålande rollprestation som kapten Phillips och jag kan lova dig att denna rulle kommer göra dig rejält andfådd.

Snowpiercer
2014 misslyckas ett försök att stoppa den globala uppvärmningen, vilket istället leder till en ny istid. Dom som överlever färdas på ett Snowpiercer ett massivt tåg som är i ständig rörelse för att hålla igång tågets motor. Passagerarna på tåget är indelade i olika klasser, de privilegierade passagerarna reser i de lyxiga främre vagnarna medan de fattiga bor under hemska förhållanden. Människorna i den lägsta klassen är väldigt trötta på sina levnadsförhållanden och planerar ett uppror mot dom rika.

Now You See Me
En otroligt smart och underhållande film om fyra illusionister som försörjer sig på diverse sätt. En dag blir de kallade till ett hemligt möte och de börjar framföra en väldigt speciell show tillsammans, The Four Horsemen. Filmen fick en uppföljare 2016 med en något annan casting och en ny regissör, den blev inte riktigt lika populär men det ska även vara en tredje uppföljare på gång, men tveksamt när den kommer. I huvudrollerna ser vi Jesse Eisenberg, Mark Ruffalo, Woody Harrelson och Isla Fisher.

The Great Gatsby
Baz Luhrmann är i högform och ett som är säkert är att det aldrig blir tråkigt. Det är fart och fläkt á la 20-tal, tradition blandat med nyskapande galenhet. Historien är inte ny, den är skriven, filmad och tolkad tidigare men aldrig så här. Det är ett äventyr från början till slut, fullt av spänning, kärlek, svek, begär och mystik. Det är glamour blandat med socialrealism, ett sprudlande fyrverkeri med en bitterljuv eftersmak. I huvudrollerna ser vi Leonardo DiCaprio och Carey Mulligan.

About Filmfenix

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.