Filmfenix väljer bästa filmer under 2010-talet: 2012

2019 lider mot sitt slut och det är dags att summera 2010-talet som filmdecennium. Ett årtionde som har präglats av superhjältefilmer och stora produktioner. Men det har funnits gott om guldkorn också. Vi lät våra skribenter, nya som gamla rösta på sina favoriter och kommer presentera de bästa från varje år. Håll i hatten för det kommer vara ett varierande urval, men en sak är säker. Det kommer inte vara tråkigt.

Django Unchained
I Quentin Tarantinos nyskapande västernskildring får vi följa den fria slaven Django som slår följe med sin befriare, den tyske tandläkaren Dr. Schultz, som även försörjer sig som bounty hunter. Tillsammans söker de eftersökta banditer och slavhandlare, samtidigt som de försöker hitta Djangos fru som är såld som slav. En minst sagt spännande, rolig och blodig historia. I rollerna ser vi bland annat Jamie Foxx, Christoph Waltz, Leonardo DiCaprio och Kerry Washington.

The Dark Knight Rises
Nolans dekonstruktion av superhjältegenren avslutas med denna mastodontfilm. Filmen är mörk och hanterar svåra teman på ett intressant sätt. Den ger oss en skurk som vi till viss del kan förstå även om vi inte sympatiserar med honom. Men den är också ett avslut på en trilogi där Nolan tar och knyter ihop säcken och ger oss ett värdig avslut på en av de bästa superhjälteserierna hittills.

The Hunger Games
En film som verkligen förvånade mig, på ett positivt sätt! Nej, jag har inte läst böckerna så visste inte vad som väntade mig. Filmen har ju fått flera uppföljare men denna är absolut bäst. I en dystopisk framtid använder man unga människor i en turnering som heter just Hunger Games. Det går ut på att dessa unga människor från 12 olika distrikt ska döda varandra tills det bara finns en vinnare. I rollerna ser vi bland annat Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson och Woody Harrelson.

Skyfall
Bond på 2010-talet är inte Bond på 1960-talet. Här har vi en allvarligare film som tar Bond tillbaka till sin uppväxt. Men också ger oss en skurk som är inte bara är otäck utan också är en komplex person som vi kan förstå. Det är också Bond med exotiska platser, halsbrytande action och prylar. Efter bleka Quantum of Solace tog Skyfall Bond tillbaka till sin rättmätiga plats som en av de stora actionhjältarna.

Avengers
Den första Avengers filmen är inte den bästa i serien men det var den första som tog och visade oss vad Marvel hade i åtanke med sin filmvärld. Hur de planerade att bygga ihop flera filmer till ett större narrativ. Den fick oss att gå och se filmer vi inte hade funderat på att se innan för att inte missa något. Och den är 143 minuter bra popcornunderhållning.

Searching for sugar man
Seraching for sugar man är något så ovanligt som en dokumentär som alla såg. I varje fall 2012 innan dokumentärvågen hade kommit. Filmen handlar om amerikanske musikern Sixto Rodriguez. Ett namn som inte så många visste något om innan men som efter man sett filmen inte lär glömma i första taget. Den typen av dokumentär som griper tag i dig och inte släpper.

Röjar-Ralf
Röjar-Ralf använder nostalgi för gamla tv-spel som en metafor för att förändras och kunna se en annan person på ett nytt sätt. Ralf är spelets skurk men vill något mer med sitt ”liv”. Men det är också roligt med glimten i ögat. För alla spelfans är det mumma att se alla gamla karaktärer som dyker upp.

The Perks of Being a Wallflower
Att växa upp är sällan lätt, framförallt om man är en introvert person utan social umgängeskrets. The Perks of Being a Wallflower hanterar ämne som depression och ångest, de flesta kan nog känna igen sig i huvudpersonen och var han går igenom under första året på gymnasiet. Stephen Chbosky som skrev boken, skrev även manuset och regisserade filmen.

Life of Pi
Böcker som blir succéer blir inte alltid självklart lyckade filmer men Life of Pi är ett bra exempel på när man lyckas fånga boken och skapa en unik film av det. Den unge Pis kamp för överlevnad ute på havet fascinerade oss som tittare. Det var en historia med både imponerade specialeffekter och ett hjärta.

Cloud Atlas
Tre fantastiska regissörer, Tom Tyker och syskonen Wachowski bjuder in oss till en välspelad saga genom årtusenden. Vi vet aldrig riktigt vart i världen eller under vilket århundrade vi befinner oss, om vi känner igen någon eller något. Filmen hoppar abrupt mellan dåtid och framtid, mellan olika personer och livsöden, eller? Berättelsen är möjligtvis lite svår att ta till sig men ändå inte, vi känner igen personerna men vem är de denna gång, i denna tidsålder?

About Filmfenix

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.