Filmfenix väljer bästa filmer under 2010-talet: 2011

2019 lider mot sitt slut och det är dags att summera 2010-talet som filmdecennium. Ett årtionde som har präglats av superhjältefilmer och stora produktioner. Men det har funnits gott om guldkorn också. Vi lät våra skribenter, nya som gamla rösta på sina favoriter och kommer presentera de bästa från varje år. Håll i hatten för det kommer vara ett varierande urval, men en sak är säker. Det kommer inte vara tråkigt.

Drive
Nicolas Winding Refn började sin filmkarriär med Pusher och Drive är i mångt och mycket allt han lärt sig innan som regissör nedkokat till 1 timmer och 40 minuter. Det är svart, våldsamt, dystert och sjukt stilistiskt. Winding Refn är en regissör som orsakar mycket känslor, men när det blir rätt som här är det filmmagi.

Tinker Tailor Soldier Spy
John Le Carrés bok är en komplicerad historia med många förvecklingar. En sådan historia som passar bättre som tv-serie än film. Men Tomas Alfredson lyckas ta essensen av historien och presentera det under 2 gastkramande timmar. Mycket tack vare utmärkt skådespel från Gary Oldman, Mark Strong och Colin Firth. Och 70-talet har aldrig sett så snyggt ut som här.

Tintins äventyr
Det blev bara en Tintin-film från Spielberg och Jackson men det var å andra sidan en klassisk Spielberg äventyrsfilm med allt var det innebär. Kanske var det motion capture och friheten av 3D animering men det var länge sedan en Spielbergfilm var så lekfull och gjord med sådan kärlek som denna. Att se den är att uppleva äkta filmhantverk.

Captain America
Den första filmen om Captain America tog oss tillbaka till andra världskriget där en ung Steve Rogers slåss mot Nazisterna och Hydra. Captain America vet precis vad den är, matinéfilm ut i sina fingerspetsar och försöker inte vara något annat heller. Det är därför den är så underhållande och en favorit hos oss på Filmfenix.

The Raid: Uppgörelsen
Action nådde en ny nivå med The Raid: Uppgörelsen. Den tog allt som Hong Kong och Korea gett oss de sista åren och skruvade upp det till 11. Sällan jag sett en sådan skoningslöst hård film som samtidigt är fruktansvärt underhållande och inte en enda tråkig minut. Det är fullt ös från första till sista rutan.

The Cabin in the Woods
Cabin in the Woods är många saker, skräck, komedi, meta. Det är en film som du antingen älskar eller hatar. Och det är en film som har en åsikt om, jag känner inte någon som sett den som inte hade något att säga om filmen efteråt. Drew Goddards regidebut är polariserande men aldrig tråkig. Den kom att ta skräckfilmen framåt och sätta tonen för 2010-talet.

Super 8
J.J. Abrams har många saker på sitt CV men detta är filmen som är gjord med kärlek. En hyllning till de filmer han själv såg som ung sent 70- och tidigt 80-tal. En simpel historia men alla som har sett E.T., Stand by me eller The Goonies känner igen sig direkt. Helt klart en film som vann många röster hos våra skribenter för den nostalgikänsla den frambringar.

Bridesmaids
Detta är nog 2010-talets roligaste film, det är sällan jag skrattat så mycket. Låt inte namnet lura dig, detta är inte en vanlig tjejfilm och det är inte en vanlig romantisk komedi, den är så mycket mer. Filmen handlar om Annie som blir ombedd att vara brudtärna på sin bästa väns bröllop. Något som inte riktigt går som planerat. I huvudrollerna ser vi Kristen Wiig, Maya Rudolph och Rose Byrne.

X-Men: First Class
2006 gick luften ur X-Men i och med X-Men 3 och det såg mörkt ut för allas favoritmutanter. Men Fox gav inte upp och bestämde sig istället för att berätta historien om hur X-Men blev X-Men. Om hur Professor X och Magneto var vänner en gång och vad som hände. Och de valde att placera detta i USA på 60-talet. Det var modigt men det fungerade och vi fick en av de bästa superhjältefilmerna någonsin.

The Tree of Life
Terrence Malicks unika och poetiska skildring om liv och död. Detta är ingen vanlig historia och en ganska svår film att se, men om du ger den en chans så väntar en otroligt vacker filmupplevelse. Det är framförallt en visuell film, som behandlar svåra ämnen i livet med hjälp av bilder och musik. I huvudrollerna ser vi Brad Pitt, Sean Penn och Jessica Chastain.

About Filmfenix

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.