Filmfenix trekkers trekkar: Discovery säsong 2 – avsnitt 8

Med klassiska Star Trek-logan i första bildrutan förkunnar, ”If Memory Serves”, tidigt att detta kommer till att bli ett extra speciellt avsnitt. Att ha möjligheten att fortsätta en berättelse som påbörjades för över femtio är sedan är ingen garanti att det är en bra idé att genomföra idéen. Lik förbaskat lyckas återigen Star Trek: Discoverys manusförfattare med ta på sig en monumental uppgift och att komma ut starkare på andra sidan. Efter veckans avsnitt vill Mats till och med hävda att detta är det bästa som sänds och streamas på tv just nu.

För att få rätt på Spocks äggröra till hjärna, har Michael lyckats räkna ut att siffrorna halvbrodern rabblat upp är koordinaterna till planeten Talos IV. För de mer nördiga Star Trek-fansen är detta en speciell värld. Planeten där Star Trek ursprungligen började. På planeten finns superintelligenta humanoider som kan hjälpa vår långörade vän att samla sig och minnas. Samtidigt kämpar kapten Pike och besättningen med att hitta en förrädare ombord. Doktor Culber springer på sin lieman och hanterar situationen på en mer primal nivå.

Jag, Fredrik, säger:- Wow! Nu har vi nått de absoluta topparna av Star Trek. Detta är det bästa avsnittet av Discovery hittills. Flera andra filmskapare har försökt att gå tillbaka till källan av sina tv- och filmuniversum och misslyckats. I ”If Memory Serves” får vi se att det går att backa bandet på ett värdigt sätt. Produktionen tar det gamla och gör det relevant utan att på något sätt missgynna originalet. Att våga göra en sammanfattning på vad som hänt innan enbart med 50-år gammalt videomaterial kan säkert förvilla en del. Men det ger värdighet till en berättelse som såg dagens först flera år efter att det först spelades in. Avsnittet visar prov att Anson Mount är perfekt som Pike och känslan är att Ethan Peck nog kan vara lika vass som Spock. Jag kommer att se framemot nästa avsnitt regisserat av T.J. Scott med stor spänning.

Joakim säger:
”Mycket bra avsnitt. Det är inte lätt att knyta ihop något från över 50 år sedan, med något från idag och få det att stämma. Konspirationen djupnar och vi får några pusselbitar, men det är ändå helt öppet var det landar. Pike funkar superbra som kapten. Den röda ängeln lär vara nån vi känner sedan tidigare…”

Mats säger:
”Discovery har lyckats ge cred till det historiska Star Trek samtidigt som de vågar ta en helt egen väg. Efter detta avsnitt sticker jag ut hakan och säger att Star Trek-historia håller på att skrivas. Säg en TV-show som vågar starta med klipp från 50 år tillbaka och sedan knyta ihop gamla tidslinjer med nya på så elegant sätt. Även om Talosians är huvudnumret i detta avsnitt hintas det om spännande berättelser kopplat till Dr Culber och Tyler/Voq. Syskonrelationen mellan Michael och Spock kommer också bli intressant att se vart den leder. Discovery är det bästa som sänds på tv/streaming just nu.”

Hur skall Discovery följa upp detta? Bästa avsnittet hittills och en generell formkurva som pekar uppåt. Nästkommande avsnitt har regisserats av Jonathan Frakes och har ett namn som antyder fler kopplingar till klassiska Star Trek-berättelser, Project Daedalus.

Förra veckan nämnde vi att serieskaparna plockade upp trådar från förra säsongen som vi kanske inte ens hade förväntat oss ett svar på. Denna veckan plockar de alltså upp trådar från den första Star Trek-eran och både hedrar den och väcker nytt liv i den. Det är en spännande tid att vara en trekkie! Till nästa vecka:- ”Live long and prosper” – Spock

Med klassiska Star Trek-logan i första bildrutan förkunnar, "If Memory Serves", tidigt att detta kommer till att bli ett extra speciellt avsnitt. Att ha möjligheten att fortsätta en berättelse som påbörjades för över femtio är sedan är ingen garanti att det är en bra idé att genomföra idéen. Lik förbaskat lyckas återigen Star Trek: Discoverys manusförfattare med ta på sig en monumental uppgift och att komma ut starkare på andra sidan. Efter veckans avsnitt vill Mats till och med hävda att detta är det bästa som sänds och streamas på tv just nu. För att få rätt på Spocks äggröra…

Review Overview

Fredriks betyg
Joakims betyg
Mats betyg

100

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.