Filmfenix trekkers trekkar: Discovery säsong 2 – avsnitt 6

Förra veckans starka avsnitt följs upp av ännu en minnesvärd historia. Discovery beger sig till Sarus hemplanet Kaminar för att hitta nya ledtrådar kring vart Spock befinner sig. Doug Jones får chansen att ta ytterligare kliv framåt i rollen som Saru. 

När ytterligare en röd signal uppenbar sig, hamnar Discovery i kollisionskurs med Sarus bakgrund. Det visar sig att signalen uppenbarat sig vi Kelpierns hemplanet Kaminar. En planet den utomjordiska officeraren inte trodde att han någonsin skulle få se igen. För att ta reda på mer om den röda signalen ställs kapten Pike och hans besättning inför ett moraliskt dilemma. Skall de verkligen kontakta en lågutvecklad ras och bryta Federationens riktlinjer?

Jag (Fredrik) skall inte sticka under stolen med att jag var skeptisk till hur det här avsnittet skulle föra säsongens handling framåt. Visst, jag ville veta mer om Saru men just nu vill jag veta mer om de röda signalerna och Spocks betydelse i det stora hela. Återigen motbevisade manusförfattarna mig och resultatet är ett klassiskt Star Trek-dilemma. Vad är viktigast? Federations etiska riktlinjer eller uppdraget som kan rädda miljontalsliv? The Sound of Thunder levererar karaktärsutveckling och ny information kring uppdraget. Nu är mitt eget dilemma att jag även vill vet vad som händer på Kaminar den närmsta tiden…

Efter några veckor av nya avsnitt är det dags att damma av vårt gamla betygsdiagram (se nedan). Det har visat sig att andra säsongen av Discovery står sig bra jämfört med den första. Hittills har säsongen en jämnare betygsnivå överlag och det skall bli spännande att följa om trenden håller i sig.

Joakim säger: ”Mer input på Sarus bakgrund och kelpierna. Lite klassiskt Star trek upplägg på avsnittet, om vi bortser från de avsnittsöverskridande detaljerna så skulle plotten i avsnittet kunna ha kommit direkt från TOS. Sektion 31 behöver få en rejäl förklaring för att jag ska köpa konceptet. Men vis från förra säsongen så tänker jag inte utesluta att det kommer.”

Mats säger: ”Ett avsnitt med väldigt tydligt Star Trek-DNA. Saru utvecklas efter att överlevt Vahar’ai och de röda signalerna leder oss till Kelpiernas hemvärld. En slump eller är det ett större taktiskt spel i bagrunden? Kapten Pike blir bara bättre och bättre i förarstolen och jag börjar verkligen gilla honom. Tror han redan klättrat in på topp 5 bland bästa kaptenerna i Star Trek-universat. Kommer också på mig själv att jag inte alls saknat Sektion 31 som knappt får något rum i detta avsnitt.”

För oss som ständigt efterfrågar karaktärsutveckling är detta avsnittet guld. Samtidigt som Saru utvecklas som karaktär avslöjas revolutionerande detaljer om hela hans ras. Trots stora avslöjanden hinner manusförfattarna även med att peta in nya ledtrådar kring de röda signalerna. Detta är ett av de bättre Discovery-avsnitten hittills. Till nästa vecka:- ”Live long and prosper” – Spock.

Tips: Inför veckans avsnitt har Doug Jones, skådespelaren som spelar Saru, rekommenderat att ni ser ”hans” short trek. Short treks är fyra kortfilmer på 15 minuter som gjordes mellan säsong 1 och 2. Här i Sverige hittar ni dessa korta avsnitt på Netflix. Gå in på Star Trek: Discovery och klicka på ”Trailers m.m.”. Avsnittet om Saru heter Den klaraste stjärnan.

Förra veckans starka avsnitt följs upp av ännu en minnesvärd historia. Discovery beger sig till Sarus hemplanet Kaminar för att hitta nya ledtrådar kring vart Spock befinner sig. Doug Jones får chansen att ta ytterligare kliv framåt i rollen som Saru.  När ytterligare en röd signal uppenbar sig, hamnar Discovery i kollisionskurs med Sarus bakgrund. Det visar sig att signalen uppenbarat sig vi Kelpierns hemplanet Kaminar. En planet den utomjordiska officeraren inte trodde att han någonsin skulle få se igen. För att ta reda på mer om den röda signalen ställs kapten Pike och hans besättning inför ett moraliskt dilemma. Skall de verkligen kontakta en lågutvecklad ras och bryta Federationens…

Review Overview

Fredriks betyg
Joakims betyg
Mats betyg

80

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.