Filmfenix trekkers trekkar: Discovery säsong 2 – Avsnitt 2

Efter förra veckans avsnitt efterfrågade vi ett lägre tempo och mer tyngd i handlingen. Senaste avsnittet, New Eden, levererar på båda våra önskemål. Likt kapten Pike börjar vi göra oss hemmastadda i den nya säsongen och njuter av lite mer klassisk Star Trek.

Jakten på de ”röda signalerna” fortsätter i veckans avsnitt. Burnhamns besök i Spocks logement, på USS Enterprise, ger nya ledtrådar kring det galaktiska mysteriet. Av någon anledning kände vår favoritvulcan till signalerna innan de först visade sig för Federationen. När en ny signal pekar USS Discovery i riktning mot Beta-kvadranten inser skeppets nya kapten att det kanske är läge att aktivera Spordriften igen. Ett hopp senare och plötsligt befinner sig skeppet i omlopp kring en planet som är förvånansvärt lik Jorden och som dessutom har mänskliga invånare…

Jag (Fredrik) uppskattar avsnittets lägre tempo och att vi får en kort berättelse som känns väldigt mycket ”Star Trek” efter förra veckans högre tempo. Det är mycket möjligt att det är Jonathan Frakes närvaro i registolen som gör att det känns som ett mer polerat avsnitt av Discovery. Vi får reda på nya detaljer kring karaktärerna på skeppsbryggan och handlingen snuddar vid moraliska frågor. Vad är viktigast? Federations direktiv kring att inte ingripa eller ge sig till känna i lägre utvecklade civilisationer eller att rädda liv i fara? Min enda egentliga invändning är att Stamets är så lättövertalad att använda spordriften igen?

Mats tycker att senaste avsnittet är bättre än första avsnittet och mycket mer ”trek” än tidigare. Att det är kul att se hur ”prime directive” inte finns ännu men håller på att ta form. Precis som jag, håller han med om att karaktärsutveckling får en mer framträdande roll i detta avsnittet. Fortsätter det så här kan säsong 2 bli en höjdare, menar Mats. En annan reflektion han har gjort, till sist, är att ledmotivet är jäkligt bra och passar seriens ton.

Ett snäpp uppåt från säsongsstarten säger även Joakim. Tilly börjar ta form. Handlingen börjar kännas lite mer som klassiska The Next Generation. Joakim tycker även att det skall bli spännande att se vad ängelfiguren är, även om han känner mig lite skeptisk inför konceptet just nu. Efter första säsongens lyckade utflykt i ett mörkare parallellt universum menar han dock att vi bör ge lite tillförsikt till att även den nya säsongen kan sys ihop.

New Eden rör sig i mer bekanta territorier för oss Star Trek-nördar och ger oss samtidigt nya detaljer kring säsongens mysterium. Ett kliv uppåt från första avsnittets tunna handling men spektakulära äventyr. Som ni märker är vi alla tre redan fast och ser framemot avsnitt tre. Till nästa vecka:- ”Live long and prosper” – Spock.

Efter förra veckans avsnitt efterfrågade vi ett lägre tempo och mer tyngd i handlingen. Senaste avsnittet, New Eden, levererar på båda våra önskemål. Likt kapten Pike börjar vi göra oss hemmastadda i den nya säsongen och njuter av lite mer klassisk Star Trek. Jakten på de "röda signalerna" fortsätter i veckans avsnitt. Burnhamns besök i Spocks logement, på USS Enterprise, ger nya ledtrådar kring det galaktiska mysteriet. Av någon anledning kände vår favoritvulcan till signalerna innan de först visade sig för Federationen. När en ny signal pekar USS Discovery i riktning mot Beta-kvadranten inser skeppets nya kapten att det kanske är läge att aktivera Spordriften igen. Ett hopp senare och plötsligt befinner sig skeppet i omlopp kring en planet som är förvånansvärt lik Jorden och som dessutom…

Review Overview

Fredriks betyg
Joakims betyg
Mats betyg

80

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.