Filmfenix trekkers trekkar: Discovery – Avsnitt 8

Förra veckan hörde vi ingenting om den kidnappade amiralens öde, däremot fick vi se det starkaste avsnittet hittills. I veckans avsnitt, Si Vis Pacem, Para Bellum, får vi reda på vad klingonerna har för planer med amiral Cornwell. Tillsammans med krigarrasen återvänder seriens huvudhandling, federationens krig med klingonerna, i samma veva återvänder serien till de djupare dalarna i vårt säsongdiagram.

Trenden är uppenbar, när Klingons återvänder svalnar vår recensionsgrupp intresse. Detta är ett problem eftersom huvudhandlingen i serien skall vara just kriget mot klingonerna. I riktigt bra serier längtar man efter avsnitten som driver huvudhandlingen framåt, hittills har vi föredragit avsnitten mellan dessa. Hursomhelst, klingonerna har vänt kriget till sin fördel efter att ledaren Kol har delat med sig av en ny kamouflage teknik som gör deras skepp omöjliga att upptäcka för Federationen. Efter ett förlorat skepp och reträtt måste Lorca (Jason Isaacs) hitta ett sätt att upptäcka Klingonerna. Av samma anledning har Burnham, Tyler och Saru åkt till planeten Pahvo för att undersöka en mystisk sändare som kan vara nyckeln till att upptäcka kamouflerade klingons. Parallellt med besöket på planeten får vi se hur tillfångatagna amiral Cornwell får hjälp från oväntat håll.

Om handlingen hade varit fokuserad på uppdraget på Pahvo, hade troligtvis mitt (Fredriks) betyg varit högre än vad det till slut blev. Jag upplever att planeten lyckas förmedla en mer utomjordisk atmosfär än vad många tidigare Star Trek-serier har lyckats med. Borta är de uppenbart konstgjorda kulisserna och istället får vi en exotisk skådeplats för karaktärerna att röra sig i. Joakim upplevde planeten som någorlunda lik Avatars Pandora. Jag ser likheterna men vill undvika kopplingen eftersom det inte är någon av mina favoritfilmer. Anledningen är att våra hjältar på Pahvo upptäcker främmande varelser som inte har några fysiska kroppar. Rymdvarelser som lever i symbios med hela sin planet och den biologiska sändare de har. På Pandora lever nämligen alla varelser också i symbios med månen de bor på och ett stort träd. Mats stora problem med de här bärande avsnitten är dels klingonerna, som oss andra, men även att berättelsen känns forcerad och onödigt förklarande. Veckans avsnitt kan också upplevas som svagare på grund utav att det känns som en ressträcka mot nästa veckas höstavslutning innan det kortare planerade uppehållet.

Efter de två senaste starka avsnitten dippar serien i vårt säsongdiagram. Linjen i diagrammet är baserad på våra sammanslagna medelbetyg på hittills släppta avsnitt.

Med en suck konstaterar vi att Discoverys bärande avsnitt också är de svagaste. Nu har vi passerat halvvägs in i säsongen och nog kan vi konstatera att det finns delar som håller bättre än andra. Skeppet och dess inneboende karaktärer fungerar och stora delar av deras karaktärsutveckling likaså. Det som fungerar sämre är huvudhandlingen kring konflikten med klingonerna och hur manusförfattarna har hanterat av den. Måtte kriget vara kort, annars överlever nog serien längre än denna redaktions intresse…

Förra veckan hörde vi ingenting om den kidnappade amiralens öde, däremot fick vi se det starkaste avsnittet hittills. I veckans avsnitt, Si Vis Pacem, Para Bellum, får vi reda på vad klingonerna har för planer med amiral Cornwell. Tillsammans med krigarrasen återvänder seriens huvudhandling, federationens krig med klingonerna, i samma veva återvänder serien till de djupare dalarna i vårt säsongdiagram. Trenden är uppenbar, när Klingons återvänder svalnar vår recensionsgrupp intresse. Detta är ett problem eftersom huvudhandlingen i serien skall vara just kriget mot klingonerna. I riktigt bra serier längtar man efter avsnitten som driver huvudhandlingen framåt, hittills har vi föredragit avsnitten mellan…

Review Overview

Fredriks betyg
Joakims betyg
Mats betyg

50

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.