Filmfenix trekkers trekkar: Discovery – avsnitt 7

För två veckor sedan  såg vi USS Discoverys befälhavare Lorca fly ifrån ett fångskepp styrt av klingons. Bakom lämnade han sig den dryga människan Harcourt Fenton Mudd (Rainn Wilson) som i en en väldigt teatralisk manér utstrålade ”I’ll be back”. Guess what? I veckans avsnitt är han tillbaka… 

Vi kände nog alla att det var rätt uppenbart att Mudd skulle dyka upp igen under seriens gång, även om vi kanske inte alla hoppades på det. Mudd må vara en karaktär som de nördigaste av oss Star Trek-fans känner till men hans entré i Discovery lämnade en del att önska. I sjunde avsnittet återvänder han som en renodlad filmskurk som med hjälp av någon utomjordisk teknologi kastar hela USS Discovery och dess besättningen in i en tidsloop. En tidsloop som gör att alla upplever samma trettio minuter om och om igen. Den enda som är medveten om de tidigare händelserna är Mudd som är skyddad av sin tillskansade teknologi, fast är han verkligen ensam?

En Star Trek-serie helt fri från någon form av tidsresande hör inte till vanligheterna. Det är däremot inte alltid givet att logiken bakom tidsresandet är helt vattentät. I detta avsnittet löser manusförfattarna det generella problemet kring tidsresande genom att hålla reglerna simpla. Var trettionde minut börjar händelserna i avsnittet om oavsett vad som sker. Vi är alla tre överens om att tidsloopen fungerar bra. Däremot tycker jag (Fredrik) och Joakim Helmbrant fortsatt att Mudd är en platt och ointressant karaktär. Hans motiv är barnsliga, orimliga och ologiska. Däremot är vi alla tre överens om att serieskaparna får ut max utav tidsloopen. Möjligheten att avslöja saker kring de olika karaktärerna, utan att de sedan är medvetna om det, möjliggör för en konsekvenslös karaktärsutveckling. Vi tittare lär känna karaktärerna bättre utan att karaktärerna själva är medvetna om vad som har avslöjats. Det hintas om saker som kan komma att ske utan att det finns någon garanti för så blir fallet. Joakim tycker att löjtnant Paul Stamets (Anthony Rapp) har lämnat sin svala introduktion bakom sig och rör sig mot att bli en starkare karaktär. En framtida favorit månne?

Den positiva trenden fortsätter som ni ser i diagrammet ovan. Betygslinjen i diagrammet är baserad på våra sammanslagna medelbetyg på hittills släppta avsnitt.

Avsnittet återvänder till de tidigare avsnittens något högre tempo utan att tappa den mysiga Star Trek-känslan. Serieskaparna höll på att tappa delar av vår recensionsgrupp för några avsnitt sedan. Nu är vi alla tre positiva men reserverade för den fortsatta utvecklingen. Mudd kommer säkert återvända igen även om vi gnäller om det. Han är förstås anledningen till att avsnittet inte får en full pott denna veckan heller…

Vi fortsätter med diagrammet vi införde förra veckan. Sedan förra veckans avsnitt har även #metoo nått Star Trek-världen. Antony Rapp har anklagat den kända skådespelaren Kevin Spacey för sexuella närmanden mot honom för ungefär trettio år sedan när Rapp var 14 år gammal. Fans och kollegor till Rapp har samlats till hans stöd och Spacey har i sin tur redan hunnit förlora det prestigefulla pris han skulle tilldelas för sin långa karriär under den kommande Emmy-galan. Till nästa vecka:- ”Live long and prosper” – Spock.

För två veckor sedan  såg vi USS Discoverys befälhavare Lorca fly ifrån ett fångskepp styrt av klingons. Bakom lämnade han sig den dryga människan Harcourt Fenton Mudd (Rainn Wilson) som i en en väldigt teatralisk manér utstrålade "I'll be back". Guess what? I veckans avsnitt är han tillbaka...  Vi kände nog alla att det var rätt uppenbart att Mudd skulle dyka upp igen under seriens gång, även om vi kanske inte alla hoppades på det. Mudd må vara en karaktär som de nördigaste av oss Star Trek-fans känner till men hans entré i Discovery lämnade en del att önska. I sjunde avsnittet återvänder han…

Review Overview

Fredriks betyg
Joakims betyg
Mats betyg

90

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.