Filmfenix trekkers trekkar: Discovery – avsnitt 6

Efter förra veckans avsnitt började både Joakim och Mats tvivla på om Star Trek: Discovery verkligen var en tv-serie värd deras tid. Medan jag själv, Fredrik, tyckte att avsnittet höll jämnt skägg med tidigare veckors avsnitt. Kan veckans avsnitt svänga pendeln åter på rätt håll för Joakim och Mats?

Efter förra veckans flykt ifrån fångenskap verkar löjtnant Asher (Shazad Latif) vara här för att stanna. Skeppskaptenen Lorca erbjuder honom en plats ombord USS Discovery som en del av skeppets säkerhetsteam. Efter att ha kort hunnit introducerat sig för Michael Burnham och hennes rumskompis Tilly, skickas de alla tre på ett uppdrag tillsammans. De tre karaktärerna skall hitta Burnhams adoptivfar Sarek (James Frain), tillika Spocks far, som har blivit skadad i ett attentat mot det diplomatiska uppdrag han var i färd med att genomföra. Samtidigt som uppdraget äger rum kommer amiralen Cornwell (Jayne Brook) till Discovery för att ifrågasätta kaptenens lämplighet som befäl på Starfleets mest avancerade skepp. 

Avsnittet håller ett lägre och mindre action-fyllt tempo än tidigare avsnitt, något som vi alla tre har efterfrågat. I fokus är karaktärerna Asher, Burnham, Tilly, Lorca och gästspelande Sarek. Karaktärerna får driva berättelsen och belyser att tv-serien faktiskt har rätt intressanta karaktärer om vi bara tillåts skrapa lite på ytan. Asher bemöter Burnhams tidigare myteri på ett oväntat sätt. Kemin och dynamiken karaktärerna sinsemellan höjer avsnittets räddningsaktion till något extra. Kaptenen Lorca visar intressanta sidor som särskiljer honom från tidigare Star Trek-kaptener vi har fått stifta bekantskap med. Samtidigt får vi ett avsnitt som andas mer gammaldags hederlig Star Trek-anda än tidigare avsnitt. Mats undrar varför serieskaparna inte valde att lägga fokus på karaktärsutveckling redan tidigare under säsongen. Ett grepp som möjligen hade kunnat höja de hittills sända avsnitten ytterligare några snäpp på betygsskalan.

Det går att ana en viss positiv trend om ni kikar på diagrammet ovan. Betygslinjen i diagrammet är baserad på våra sammanslagna medelbetyg på hittills släppta avsnitt. Efter förra veckans dip pekar det återigen uppåt!

Vi är alla tre överens om att vi inte är särskilt förtjusta i Klingons nya utseende. Men jag tycker däremot att serieskaparna har lyckats porträttera Vulcans väldigt bra. Både skeppsdesign och kulisser förmedlar Vulcans kultur väl utan att vara för nymodigt. En hemtrygg kontrast gentemot tv-seriens nya tråkiga Klingons. Frains fina porträtt av Sarek ger oss dessutom ny information om kultkaraktären Spocks bakgrund. Veckans avsnitt, Lethe, är i vår mening det bästa avsnittet av Star Trek: Discovery hittills!

Nytt sedan förra veckan är att vi kommer ha med ovanstående diagram varje veckas recension. På så sätt kan ni läsare följa om vi tycker att tv-serien blir bättre eller sämre på ett smidigt sätt. Star Trek: Discovery har även hunnit bli bekräftat för en andra säsong under veckan som har passerat. Denna nyhet kan ni läsa mer om på officiella Star Trek-hemsidan. Till nästa vecka:- ”Live long and prosper” – Spock.

Efter förra veckans avsnitt började både Joakim och Mats tvivla på om Star Trek: Discovery verkligen var en tv-serie värd deras tid. Medan jag själv, Fredrik, tyckte att avsnittet höll jämnt skägg med tidigare veckors avsnitt. Kan veckans avsnitt svänga pendeln åter på rätt håll för Joakim och Mats? Efter förra veckans flykt ifrån fångenskap verkar löjtnant Asher (Shazad Latif) vara här för att stanna. Skeppskaptenen Lorca erbjuder honom en plats ombord USS Discovery som en del av skeppets säkerhetsteam. Efter att ha kort hunnit introducerat sig för Michael Burnham och hennes rumskompis Tilly, skickas de alla tre på ett uppdrag tillsammans.…

Review Overview

Fredriks betyg
Joakims betyg
Mats betyg

83

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.