Filmfenix trekkers trekkar: Discovery – avsnitt 5

I femte avsnittet av Star Trek: Discovery ställs de delar vi gillat lite mindre på sin spets. Tempot är fortsatt högt och avsnitten är mer sammanvävda än mycket av de Star Trek-serier som har kommit tidigare. 

USS Discoverys framgångsrika användning av den topphemliga spore-driften börjat väcka uppmärksamhet både inom Starfleet och hos fienderna som drabbats av den. Gabriel Lorca (Jason Isaacs) blir tillfångatagen på sin väg tillbaka till Discovery efter att ha träffat högre befäl inom organisationen. Samtidigt försöker Burnham (Sonequa Martin-Green) bevisa att ”rymdbjörnen” tar skada av att hjälpa till att vägleda USS Discovery rätt när skeppet hoppar med hjälp av Spore-driften.

Femte avsnittet blottgör flera av de problem vi tre har haft med serien hittills och det speglas i det faktum att det är avsnittet vi har gett mest spretiga betyg. Vi får se mer av Klingons, vars nya utseende vi inte gillar. Vi får se mer av spore-driften som aldrig nämnts i andra serier som skall utspela sig senare i universumet. Joakim tycker också att Starfleet beter sig okarakteristiskt korkat. Jag (Fredrik) har inte något problem med att Starfleet beter sig korkat, tycker att det verkar vara rimligt att organisationen gjort stora snedsteg innan de sedan hittar rätt. Att spore-driften inte omnämns i senare serier kan förklaras genom att den senare har förbjudits. Denna bortförklaring ter sig dock allt mer osannolik desto fler fiender och allierade som ser tekniken i bruk. Mats tycker även att tv-serien har innehållit onödigt mycket våld för att vara en Star Trek-serie.

Vart serien landar beror mångt och mycket på vart berättelsen för oss under säsongen. Trots veckans avsnitts brister är det ett underhållande avsnitt. Karaktärsutvecklingen fortsätter och vi får beskåda en annorlunda period i universumet. En period av krig och desperata lösningar, även inom den annars fredliga Starfleet. Mats och Joakim tycker att avsnittet var det svagaste hittills i säsongen. Själv tycker jag att avsnittet håller ungefär samma nivå som tidigare. Till nästa vecka:- ”Live long and prosper” – Spock.

I femte avsnittet av Star Trek: Discovery ställs de delar vi gillat lite mindre på sin spets. Tempot är fortsatt högt och avsnitten är mer sammanvävda än mycket av de Star Trek-serier som har kommit tidigare.  USS Discoverys framgångsrika användning av den topphemliga spore-driften börjat väcka uppmärksamhet både inom Starfleet och hos fienderna som drabbats av den. Gabriel Lorca (Jason Isaacs) blir tillfångatagen på sin väg tillbaka till Discovery efter att ha träffat högre befäl inom organisationen. Samtidigt försöker Burnham (Sonequa Martin-Green) bevisa att "rymdbjörnen" tar skada av att hjälpa till att vägleda USS Discovery rätt när skeppet hoppar med hjälp av Spore-driften.…

Review Overview

Fredriks betyg
Joakims betyg
Mats betyg

47

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.