Filmfenix trekkers trekkar: Discovery – avsnitt 4

Star Trek: Discovery har börjat på riktigt, fyra avsnitt in i serien är det fortsatt tydligt att detta är en annorlunda Star Trek-serie. I fjärde avsnittet är tempot högt och det är mycket som skall hinnas med innan eftertexten rullar. Vi får bland annat återse den farliga varelsen som besättningen stötte på i förra veckans avsnitt. En varelse som visar sig ha större betydelse än alla först trott.

Jason Isaacs kapten Lorca pressar sin besättning till max för att få skeppets nya teknologi att fungera i tid för att rädda en Federations koloni som är under attack. Burnham, som fått stanna kvar på Discovery, beordras att snabbt ta reda på hur den tillfångatagna varelsen kan användas i krigssyften. Löjtnanten Paul Stamets beordras att använda sitt forskningsprojekt tidigare än han hade velat, en order som kan sätta hela Discoverys besättning i fara.

Fyra avsnitt in i serien är varken jag (Fredrik), Joakim eller Mats särskilt övertygade kring Klingons nya utseende. Utseendet är dock inte helt olikt de Klingons som skymtat förbi kort i de senaste Star Trek-filmerna. Frågan är om serien verkligen utspelar sig i gamla universumet eller det universum som regissören J.J.Abrams etablerat i Star Trek och Star Trek Into Darkness? Joakim är inte heller helt förtjust i tidsperiodens Starfleet-uniformer. Han tycker inte heller att Star Trek skall innehålla gråtande barn som är rädda för sina liv. Jag kan till viss del hålla med Joakim men gillar ändå att serien är mörkare än det vi har sett tidigare. Innan människan når sitt fredliga trekkande måste vi bemöta vårt eget mörker. Däremot ställer vi oss alla tre frågande till att Elon Musk får nämnas i samma andetag som warpdrift-uppfinnaren Zefram Cochrane. Teknisk profet och messias? Njaaa…..

Avsnittet blir en aning rörigt men lyckas fortfarande hålla oss nyfikna på fortsättningen. Burnhams arvegods från sin förra befälhavare andas trekking. Serieskaparna försöker etablera en tv-serie där besättningen inte är helt oersättlig och det höjer spänningen. Mats noterar även att en svensk ABB-robot tittar förbi, ett stor PLUS enligt honom. Hur avsnittets utmaningar bemöts är lite väl enkelt och övertydligt. Discovery fortsätter att hålla en jämn bra nivå men det finns utrymme för tv-serien att utvecklas på flera plan. Till nästa vecka:- ”Live long and prosper” – Spock

Star Trek: Discovery har börjat på riktigt, fyra avsnitt in i serien är det fortsatt tydligt att detta är en annorlunda Star Trek-serie. I fjärde avsnittet är tempot högt och det är mycket som skall hinnas med innan eftertexten rullar. Vi får bland annat återse den farliga varelsen som besättningen stötte på i förra veckans avsnitt. En varelse som visar sig ha större betydelse än alla först trott. Jason Isaacs kapten Lorca pressar sin besättning till max för att få skeppets nya teknologi att fungera i tid för att rädda en Federations koloni som är under attack. Burnham, som fått stanna kvar…

Review Overview

Fredriks betyg
Joakims betyg
Mats betyg

63

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.