Filmfenix trekkers trekkar: Discovery – Avsnitt 3

Efter förra veckans dubbelavsnitt började jag diskutera premiären av Star Trek: Discovery med mina skribentkollegor Mats och Joakim. Vi är födda 1987, 1974 respektive 1968, vi är fans av Star Trek ifrån tre olika decennier. Efter förra veckans premiär konstaterade vi att vi borde göra något av vårt gemensamma intresse. Vi landade i att veckovis skriva en kort text om vad vi tycker om veckans avsnitt av Discovery, häng med!

Om förra veckans dubbel-avsnitt var en introduktionsfilm till tv-serien, är veckans avsnitt den verkliga premiären. Michael Burnham, spelad av Sonequa Martin-Green, står inte högt i kurs hos sina Starfleet-kollegor efter händelserna i första avsnitten. Efter att en fångtransport blir strandsatt i rymden blir Burnham och hennes medfångar upplockade av Starfleet-farkosten USS Discovery. Skeppets okonventionella kapten Gabriel Lorca spelas av skådespelaren Jason Isaacs. Doug Jones återvänder som utomjordingen Saru som har blivit befodrad och förflyttad till USS Discovery. Vi blir också introducerade till Burnhams rumskamrat, kadetten Tilly (Mary Wiseman) och forskaren Paul Stamets (Anthony Rapp). Väl på den nyproducerade Starfleet-farkosten blir hon tvångskommenderad att arbeta tills det att fångtransporten blivit lagad. Snart upptäcker Burnham att det försegår någon form av mystiskt experiment på skeppet och samtidigt börjar hon även fundera över om det verkligen är en tillfällighet att hon har hamnat på Discovery.

Tredje avsnittet fortsätter att vara, för Star Trek, ovanligt fokuserat kring den enskilda karaktären Burnham. I tidigare Star Trek-serier är det mer eller mindre kutym att händelserna utforskas ur hela besättningens perspektiv. Det är spännande att utforska ett nytt skepp tillsammans med Sonequa Martin-Green. Joakim och Mats var inte helt övertygade efter förra veckans premiär men upplever trots allt att veckans avsnitt är ett steg i rätt riktning. Joakim gillar seriens intro som påminner honom om känslan som den ursprungliga Star Trek-serien framkallade. Han är också nyfiken på den annorlunda kaptenen Gabriel Lorca. Både Joakim och Mats tycker att introduktionen av den ”jobbiga” rumskamraten Tilly hade kunnat vänta några avsnitt. Istället efterfrågar de ett större fokus på huvudkaraktärerna nu när serien är i sin linda. Mats och jag gillar också att serien går tillbaka till Star Treks kärna kring att utforska framtida teknologiska framsteg för mänskligheten, vad det gäller får ni reda på i avsnittet. 

Tre avsnitt in i Star Trek: Discovery är vi rörande överens om att vi kommer att fortsätta titta. Vi är också överens om att tv-serien tagit flera steg i rätt riktning efter förra veckans spännande men inte helt perfekta avsnitt. Med ytterligare karaktärsutveckling och välskrivna manus kan vi landa i en riktigt trevlig science-fiction-höst för oss gamla Star Trek-rävar men även för nya tillströmmande fans. Tills nästa vecka:- ”Live long and prosper” – Spock

 

 

 

 

Efter förra veckans dubbelavsnitt började jag diskutera premiären av Star Trek: Discovery med mina skribentkollegor Mats och Joakim. Vi är födda 1987, 1974 respektive 1968, vi är fans av Star Trek ifrån tre olika decennier. Efter förra veckans premiär konstaterade vi att vi borde göra något av vårt gemensamma intresse. Vi landade i att veckovis skriva en kort text om vad vi tycker om veckans avsnitt av Discovery, häng med! Om förra veckans dubbel-avsnitt var en introduktionsfilm till tv-serien, är veckans avsnitt den verkliga premiären. Michael Burnham, spelad av Sonequa Martin-Green, står inte högt i kurs hos sina Starfleet-kollegor efter händelserna i första avsnitten. Efter att en…

Review Overview

Fredriks betyg
Joakims betyg
Mats betyg

73

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.