Filmfenix trekkers trekkar: Discovery – Avsnitt 15

Star Trek: Discovery har kommit till sitt avslut för denna gång. Säsong ett har har berört, provocerat och underhållit. Hur ställer vi oss till säsong ett nu när vi kan se tillbaka på hela säsongen? Svaret på detta kommer vi till nedan. Men först, hur var säsongsavslutningen?


Efter förra veckans förberedelser ödslas det inte mycket tid på att komma iväg. USS Discovery hoppar, med hjälp av spordriften, till en hålighet under marken på klingonernas hemplanet Qo’nos. Georgiou, Tyler, Burnham och Tilly beger sig till ytan av planeten för att hitta en klingonsk helgedom. I denna är tanken att de skall släppa lös en drönare som kan kartlägga planetens håligheter. Med hjälp av denna informationen kan de skapa ett tillräckligt stort hot mot klingonerna för att de eventuellt skall kunna tänka om angående sina planer kring att anfalla Jorden. Burnham är dock misstänksam mot kejsare Georgious planer och håller ett ständigt vakande öga på henne. Ett beslut som snart visar sig ha varit helt berättigat…

Jag (Fredrik) påtalade redan i förra avsnittets text att ett samarbete med kejsare Georgiou knappast kommer att falla väl ut. Uppdraget och tiden på planeten Qo’nos känns en aning hastigt avverkat. Frågan är om serieskaparna inte borde ha kortat ner besöket i den andra dimensionen och delat upp detta avslutande avsnittets uppdrag över två veckor istället. Det korta uppdraget fungerar dock som ett effektivt sätt att visa på Federationens desperation. USS Discoverys besättning får fungera som en påminnelse om vad Federationen egentligen står för. Skall människorna och deras allierade sjunka till en nivå som motsäger alla de principer vi har tillsammans? Mats och Joakim tycker att avsnittet knyter ihop säsongens berättelse på ett fint sätt som påminner oss om vad Star Trek egentligen skall handla om och stå för. Vi trekkers hinner även lämnas med en uppsyn som gör väntan inför säsong två alltmer olidlig.

Även om betygen har gått ner och upp, är det tydligt att trenden är positiv. Likaså våra förväntningar inför säsong 2.

Säsong ett av Star Trek: Discovery har inte varit helt okontroversiell och vissa avsnitt höll inte riktigt måttet. Vi har ännu inte accepterat klingoneras nya utseende och det är inte helt klart hur spordriften passar in det Star Trek-universum vi älskar. I slutänden är vi dock alla tre tillräckligt investerade för att vi skall kunna säga att vi är otroligt nyfikna på vart säsong två tar oss. Serieskaparna bryter formulan för hur en Star Trek-serie skall se ut men lyckas samtidigt kännas mer Star Trek än vad J.J. Abrams reboot någonsin har gjort. Istället för att dela upp säsongens berättelse till enskilda avsnitt har vi fått en sammanhängande historia som sträcker sig över femton avsnitt. Tydlig karaktärsutveckling och spännande karaktärsval gör att säsong två är öppen för många spännande berättelser. Skådespelarna har tagit sig an utmaningen och växer i sina roller. Att serieskaparna dessutom haft modet att avverka en hel del karaktärer gör även att serien blir mer spännande och levande. Vi vill alla tre rekommendera Star Trek: Discovery. Ha tålamod med de sämre avsnitten och en del konstiga beslut, detta är en serie som belönar er som har det.  Till nästa säsong:- ”Live long and prosper” – Spock.

Star Trek: Discovery har kommit till sitt avslut för denna gång. Säsong ett har har berört, provocerat och underhållit. Hur ställer vi oss till säsong ett nu när vi kan se tillbaka på hela säsongen? Svaret på detta kommer vi till nedan. Men först, hur var säsongsavslutningen? Efter förra veckans förberedelser ödslas det inte mycket tid på att komma iväg. USS Discovery hoppar, med hjälp av spordriften, till en hålighet under marken på klingonernas hemplanet Qo'nos. Georgiou, Tyler, Burnham och Tilly beger sig till ytan av planeten för att hitta en klingonsk helgedom. I denna är tanken att de skall släppa lös…

Review Overview

Fredriks betyg
Joakims betyg
Mats betyg
Säsong 1

80

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.