Filmfenix trekkers trekkar: Discovery – Avsnitt 14

Efter ett par veckor av högre tempo, återvänder Star Trek: Discovery till lite mer välbekanta territorier. Det har dock hunnit hända en del sedan USS Discovery hoppade till det aningens mörkare universum som vi har fått bekanta oss med under de senaste veckorna.


Besättningen återvänder till sin egen galax nio månader efter att de lämnade den. Under tiden har klingonerna, med hjälp av deras kamoufleringsteknologi, orsakat stor förödelse och ockuperat stora delar av federationens territorier. Snart efter att Discovery och dess besättning återvänt till sin egen galax blir de bordade av amiral Cornwall och ambassadör Sarek. Saru och Burnham får förklara för sin överordnade var de har hållit hus och tillsammans behöver de bestämma hur de bäst nyttjar USS Discovery i striden mot klingonerna. Snart inser de också att de kanske kan få användning av Kejsare Georgious erfarenhet kring hur hon besegrade klingonerna i hennes dimension.

Både Joakim och Mats upplever avsnittet som ett tydligt avbrott från de senaste veckornas högre tempo. Inget ont med detta dock, det krävs en andningspaus, lägesrapport och utplacering av schackpjäserna inför morgondagens säsongsavslutning. Jag (Fredrik) tycker dock att stora delar av avsnitt fjorton hade kunnat kondenserats till en mindre del av avsnittet för att höja insatsen inför avslutningen ytterligare. Regissören och manusförfattarna lyckas dock återigen med att avsluta avsnittet med en ögonbrynshöjare. Svaret till varför avsnittets avslutande beslut tagits kommer nog dock att klarna imorgon när vi får se avsnitt 15.

Avsnitt fjorton är något svagare än de två senaste avsnitten. Men en nödvändig del av berättandet för att få en lägesrapport nu när USS Discovery är hemma igen.

Hur besättningen än löser hotet från klingonerna är det uppenbart att det kommer att straffa sig att använda sig utav en extremistledare för att besegra klingorna. Frågan är om Discoverys besättning kan leva med de som Georgiou föreslår eller om det finns en annan väg som de bara inte har upptäckt än? Svaret får vi imorgon… Till nästa gång:- ”Live long and prosper” – Spock.

Efter ett par veckor av högre tempo, återvänder Star Trek: Discovery till lite mer välbekanta territorier. Det har dock hunnit hända en del sedan USS Discovery hoppade till det aningens mörkare universum som vi har fått bekanta oss med under de senaste veckorna. Besättningen återvänder till sin egen galax nio månader efter att de lämnade den. Under tiden har klingonerna, med hjälp av deras kamoufleringsteknologi, orsakat stor förödelse och ockuperat stora delar av federationens territorier. Snart efter att Discovery och dess besättning återvänt till sin egen galax blir de bordade av amiral Cornwall och ambassadör Sarek. Saru och Burnham får förklara för…

Review Overview

Fredriks betyg
Joakims betyg
Mats betyg

67

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.