Filmfenix trekkers trekkar: Discovery – Avsnitt 10

Efter vinteruppehållet fortsatte säsong 1 av Star Trek: Discovery rulla vidare på Netflix under förra veckan. Eftersom jag inte riktigt var med i svängarna kommer en text om förra veckans avsnitt först nu. Till nya läsare vill jag (Fredrik), Mats eller Joakim säga:-  Välkomna! Om ni vill läsa ikapp finns det texter kring varje avsnitt i serien, som hunnit sändas hittills, att tillgå på hemsidan. För ni som följt textserien hela vägen är det bara att hänga med igen!

Höstens sista avsnitt lämnade oss med en gåta till cliffhanger som de flesta inbitna fansen nog redan har kunnat räkna ut svaret på. USS Discovery gjorde ett sista hopp med spordriften och hamnade mitt i en svärm av sprängda skepp som de inte kunde koppla till någon känd konfrontation. För er som sett alla Star Trek-serier är ”mirror universe” ett välkänt och återkommande grepp inom berättandet. Vid flera tillfällen har olika Starfleet-skepp hamnat i en annan dimension där allting är VÄLDIGT annorlunda. Nu ställs Kapten Lorca och hans besättning inför problemet att ta sig tillbaka rätt dimension trots att de inte har någon som kan ratta skeppets spordrift. Under tiden försöker besättningen att smälta in en galax som är långtifrån lika gästvänlig som deras egen.

Detta med parallella universum är ingen favorit för någon av oss, de lyckas dock få med lite karaktärsutveckling som väger upp för skådeplatsen i avsnittet. Kapten ”Killy” Tilly visar ju på lite självsäkerhet till sist! Sedan tycker Joakim att skeppet är för modernt för att utspela sig innan originalserien. De hade kunnat vara lite mer ”Enterprisiga” menar han. Med detta sagt vill Joakim dock klargöra att han inte saknar polystyrenkulisserna. Mats vägde in och påpekade att ett stor plus är dock att det parallella universumet inte verkar innehålla lika många fula klingoner (förutom hon besättningen har i fångenskap då och troligtvis en annan…). Om jag själv skall ranka ”mirror universe”-avsnitt jag kommer ihåg, kommer detta ganska långt upp. En stor del av ansvaret för detta ligger hos regissören och Star Trek-veteranen Johathan Frakes. Avsnitten har en härlig ton och ett referens-skämt som landade väl hos mig. Om ni snappat upp vilket jag syftar på får nig gärna gissa i kommentarsfältet nedan!

Trots att ingen av oss tre är något större fan av ”mirror universe” får veckans avsnitt ett klart godkänt betyg. Det är inte säsongens starkaste äventyr men inte heller det sämsta.

Med enbart fem avsnitt kvar hoppas vi på att besöket i denna andra dimension inte blir allt för långvarigt. I förra texten skrev vi att Mats hoppades på att ”Ash förblir den han uppger sig för att vara och inte är det som serien hintar om att han kan vara”. Det barkar dock åt att Mats inte kommer att bli tillfredsställd om du frågar mig och Joakim. Vi ställer fortfarande oss frågande till spordriftens plats i Star Trek-tidslinjen överlag. Vi ger dock manusförfattarna en chans att förklara varför denna teknologi aldrig tidigare har nämnts. Till nästa gång:- ”Live long and prosper” – Spock.

Efter vinteruppehållet fortsatte säsong 1 av Star Trek: Discovery rulla vidare på Netflix under förra veckan. Eftersom jag inte riktigt var med i svängarna kommer en text om förra veckans avsnitt först nu. Till nya läsare vill jag (Fredrik), Mats eller Joakim säga:-  Välkomna! Om ni vill läsa ikapp finns det texter kring varje avsnitt i serien, som hunnit sändas hittills, att tillgå på hemsidan. För ni som följt textserien hela vägen är det bara att hänga med igen! Höstens sista avsnitt lämnade oss med en gåta till cliffhanger som de flesta inbitna fansen nog redan har kunnat räkna ut svaret på. USS…

Review Overview

Fredriks betyg
Joakims betyg
Mats betyg

67

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.