Filmfenix trekkers trekkar – avsnitt 9

Inför tv-seriens vinteruppehåll får vi ett riktigt actionspäckat Discovery-avsnitt. Lyckas serieskaparna hålla vår kräsna trekker-redaktion underhållen trots klingonernas närvaro? Ni som har följt vår recensionsserie vet att varken jag (Fredrik), Mats eller Joakim är några större fans av den klassiska krigarrasens nya utseende…

Det finns avbrott i de flesta trender, även för vår att sätta lägre betyg på avsnitt innehållande klingoner. Senaste avsnittet tar vid exakt där förra veckans slutade. Ett av klingonernas största skepp är på ingång och USS Discoverys besättning måste ta ett beslut. Skall de stanna och försvara den fredliga planeten Pahvo eller skall de följa Starfleets order och återvända till resten av flottan? Lorca (Jason Isaacs) väljer en mellanväg och sätter i samma stund Löjtnant Stamets (Anthony Rapp) i oerhörd fara. Burnham (Sonequa Martin-Green) även får tillfälle att visa upp sina förmågor, om hennes nya befälhavare bara tillåter henne.

På bekostnad av förra veckans avsnitts tempo och betyg, belönas vi denna veckan med ett avsnitt som kastar loss direkt. Mats tycker att Into the forest I go är det bästa avsnittet innehållande klingoner än så länge, jag och Joakim är beredda att hålla med. Dock med brasklappen att en viss närkamp i avsnittet känns lite väl koreograferad, ni kommer att förstå vad vi menar. Avsnittet lämnar utrymme för att tv-serien kan göra en rejäl kovändning och helt lämna den huvudkonflikt som Star Trek: Discovery har lagt förvånansvärt lite fokus på. En öppning som skapar förväntningar eftersom de avsnitt som hanterat huvudberättelsen fungerat sämre. Star Trek handlar om utforskning och det är också de avsnitt som känns mest ”trekkiga” som vi tre har uppskattat mest. Eftersom vi vill hålla oss borta från spoilers kan vi inte diskutera avsnittets skeende mer djupgående ännu. Karaktärsutvecklingen fortsätter att fungera bra, hittills etablerade relationer fortsätter att överaska och karaktärer gör val som väcker intresse kring karaktärerna. Avsnittets cliffhanger som vi lämnas med går att diskutera enda till januari när tv-serien fortsätter. Vad hände egentligen?

Efter förra veckans tvärdyk återvänder Star Trek: Discovery till en något bättre form, lagom till vinteruppehållet.

Nio avsnitt in, i denna femton avsnitt långa säsong, är vi alla tre investerade nog att se vidare. Om du hade frågat oss för sex avsnitt sedan är det inte säkert att vi hade låtit lika intresserade. Tv-serien lider av viktiga delar i handlingen känns krystade och inte fungerar helt och hållet. Detta medför att första säsongen av denna nya Star Trek-serie hittills har varit rätt ojämn. Inför de sista sex avsnitten hoppas jag att serien återvänder till rötterna för det som är Star Trek, utforskning av nya fenomen och världar, kontakt med nya rymdvarelser med mera. Joakim hoppas, citat:- ”Spordriften läggs i malpåse, klingonerna åker hem, Mudd blir en oförarglig men irriterande affärsman, och att Bobby kommer ut ur duschen”. Mats hoppas att Ash förblir den han uppger sig för att vara och inte är det som serien hintar om att han kan vara. Till nästa gång:- ”Live long and prosper” – Spock.

Inför tv-seriens vinteruppehåll får vi ett riktigt actionspäckat Discovery-avsnitt. Lyckas serieskaparna hålla vår kräsna trekker-redaktion underhållen trots klingonernas närvaro? Ni som har följt vår recensionsserie vet att varken jag (Fredrik), Mats eller Joakim är några större fans av den klassiska krigarrasens nya utseende... Det finns avbrott i de flesta trender, även för vår att sätta lägre betyg på avsnitt innehållande klingoner. Senaste avsnittet tar vid exakt där förra veckans slutade. Ett av klingonernas största skepp är på ingång och USS Discoverys besättning måste ta ett beslut. Skall de stanna och försvara den fredliga planeten Pahvo eller skall de följa Starfleets…

Review Overview

Fredriks betyg
Joakims betyg
Mats betyg

73

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.