Filmfenix trekker trekkar: Discovery säsong 2 – avsnitt 4

Veckans avsnitt pausar säsongs huvudberättelse men bidrar samtidigt till starten av en process för att svara de frågor säsong 1 skapade hos oss fans. Varför slutade Federationen använda spordriften om det nu är ett så effektivt transportsätt?

Jakten på Spock och hans svar kring de ”röda signalerna” fortsätter. Pikes förstaofficer levererar koordinater på vår favorit-Vulcans resväg och USS Discovery ger sig direkt ut på jakt. Innan skeppet och besättningen hinner ikapp, kastas de ur warp-hastighet och konfronteras av ett stort glödande självmedvetet klot. Klotet håller inte bara fast skeppet, det stänger ner skeppets vitala system ett efter ett. Samtidigt kämpar Tilly, Reno och Stamets kämpar för att ta sig ut ur ett låst maskinrum och får också reda på mer om varelsen som bosatte sig i Tilly. Men det tar inte slut där, samtidigt är Saru plötsligt döende. Något som påverkar Burnham extra mycket eftersom hon redan försöker ta reda på vad som egentligen hänt med sin plastbror.

Jag (Fredrik) tycker att återigen att Discovery känns onödigt rörigt. Misstförstå mig rätt, det går att hänga med i avsnittet men det blir en aning stressigt med så många berättelser parallellt med varandra. Klot-varelsen känns som ett diffust hot som får en diffus lösning. Om incidenten inte återkopplas till senare i säsongen känns mötet bara som en parantes. Avsnittets stora behållning är den fördjupade relationen mellan Burnham och Saru. Samt den nya information som framkommer kring spordriftens eventuella skador på mycel-nätverket. I min mening håller det här avsnittet lite bättre än förra veckans eftersom det trots ett ointressant hot, levererar spännande karaktärsutveckling.

Joakim säger: ”Hmmm…inga Klingons i detta avsnitt. Hon teknikern från det andra skeppet är cool. Intressant att Tillys blobba från förra avsnittet fick en djupare förklaring. Skönt med en förklaring till varför Kelpier inte funnits i Star trek universat tidigare heller. Förutom den antydda förklaringen till varför spordriften och detta med kelpier kändes detta ändå som ett mellan avsnitt.”

Mats säger: ”Trekkigheten blir tydligare och bättre med varje avsnitt. Inte enkelt att våga förändra ett satt sci-fi-universum som Star Trek, men de lyckas för varje avsnitt modernisera och ta nya vägar. Bra karaktärsutveckling även i detta avsnitt. Bra att blobben jag gnällde över i förra avsnittet får riktig och viktig betydelse. Slutet på spordriften är nära.”

Ni kanske har märkt en röd tråd? Vi har alla tre främst fastnat kring avsnittets sidotrådar. Troligtvis för att vi alla tre är Star Trek-nördar och vill förstå varför spordriften aldrig nämnts i tidigare serier i universumet. Nu är vi redo att få reda på vad Spock vet. Kommer svaret morgondagens avsnitt? Till nästa vecka:- ”Live long and prosper” – Spock.

Veckans avsnitt pausar säsongs huvudberättelse men bidrar samtidigt till starten av en process för att svara de frågor säsong 1 skapade hos oss fans. Varför slutade Federationen använda spordriften om det nu är ett så effektivt transportsätt? Jakten på Spock och hans svar kring de "röda signalerna" fortsätter. Pikes förstaofficer levererar koordinater på vår favorit-Vulcans resväg och USS Discovery ger sig direkt ut på jakt. Innan skeppet och besättningen hinner ikapp, kastas de ur warp-hastighet och konfronteras av ett stort glödande självmedvetet klot. Klotet håller inte bara fast skeppet, det stänger ner skeppets vitala system ett efter ett. Samtidigt kämpar…

Review Overview

Fredriks betyg
Joakims betyg
Mats betyg

67

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.