Filmfenix topp 30 2012-2017 plats 5-1

Det blev en sommar-cliffhanger! Här är äntligen våra topp 5-filmer som är släppta under Filmfenix fem levnadsår. Vi hoppas att vår lista har varit spännande och att ni kanske har upptäckt några filmer som ni inte har sett längs vägen. En kul detalj med vårt topp 5 är att skådespelaren Oscar Isaac är med i tre av filmerna, en Skådespelare att hålla koll på? Nu tar vi sikte mot många nya år! Vem vet, kanske det kommer en lista i framtiden?

5. Star wars the force awakens

Jag hade knappt hört talas om Star Wars innan Episode 1 släpptes i slutet på 90-talet. Då blev jag fast. Sen såg jag originaltrilogin efter det, och upptäckte att episode 1 var inte alls någon höjdare. Efter några år kom ytterligare två filmer i den senare trilogin och det blev bara värre och värre. Hade inga höga förväntningar på Episode 7, och blev glatt överraskad! Känslan av de gamla filmerna fanns där, men med ny teknik och mer genomtänkt handling än i prequel-trilogin.

4. Inside Llewyn Davis

Han är en skitstövel, så mycket går det att säga om Llewyn Davies. Han är inte mångsidig som Oscar Isaac som spelar honom, inte frikostig som den raden människor vars soffor han har satt ett rotationsschema att kvarta i. Han kan sjunga och spela gitarr: det är det enda. Inside Llewyn Davies är en av Coenbrödernas småputtriga men välbefolkade filmer där de petar in ett persongalleri av ingrodda musiker, konstnärer och kufar. En bilfärd mellan New York och Chicago blir i sin korta och utdragna längd en briljant bearbetning av On the road – utan att vara On the road. Llewyn lever själv misslyckad, bitter och begåvad en fallerad amerikansk dröm, och när han i väl uppträder så är det med känsla.

3. Whiplash

En film om vad som krävs för bli den där procenten som faktiskt lyckas stort och risken att knäckas långt innan dess. Genier curlas inte in, de plågas in och Whiplash förmedlar denna bild med glasklar tydlighet. Det handlar lika mycket om passion som maktmissbruk, vad folk är villiga att göra för att nå hela vägen. Och personerna som styr dem dit. Men det är vad som gör Whiplash så värd att se, inte minst tack vare lysande skådespel från båda huvudpersonerna. Ingen av dem framstår som det minsta sympatiska men man kan inte annat är att älska dem ändå.

2. The Hateful Eight

Att se The Hateful eight i 70mm handlade inte bara om tekniken – det var pausen som gjorde störst intryck: ”Intermission”- textrutan som dykte upp och sedan försvann på den digitala visningen blev på biografen Imperial i Köpenhamn en riktig, kvartslång paus. Den ökända monologen som Samuel L. Jackson håller i den första aktens sista scen blir så ett crescendo som byggs upp, förlöses och smältes innan nästa akt. Tarantino spelar med texten som en kompositör spelar på orkestern. Han retar våra känslor och instinkter, bultar på publiken och alla instrumenten ända filmens sista ögonblick som går att tolka på alla sätt: skrattretande, förolämpande, insiktsfull, rasistisk, sexistisk, fyndig, nihilistisk, humanistisk. Han vill att vi ska bestämma.

1. Ex Machina

Ex Machina tar frågan om människor och androider på allvar – klär av den till huden, underminerar förväntningar och handlar givetvis om mer än bara mötet mellan personen Caleb och roboten Ava som äger rum i en modernistisk villa mitt ute i vildmarken. Han ska testa henne och utvärdera hennes mänskliga kvalitéer. Ex Machina är ett isberg där vi bara ser toppen av den vetenskap som regissören och manusförfattaren Alex Garland refererar till. Alicia Wikander som Ava använder sin balettränade fysik för att nå ner i en helt övertygande tolkning av en människoliknande robot som kommit så nära mänskligheten att det börjar brännas. Men så är filmen också något av ett kammardrama och en deckare på samma gång där vi först sent får veta vem det egentligen är som testar vem.


Tidigare delar i artikelserien:

Del 1: Plats 30-21

Del 2: Plats 20-11

Del 3: Plats 10-6

About Filmfenix

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.