Filmfenix topp 30 2012-2017 plats 20-11

Vi fortsätter firandet av Filmfenix fem år i existens, här kommer del två av vår topp 30 med platserna 20-11. Hur många av filmerna har ni sett?

20.Django Unchained
Tarantino is back! Var min första tanke när jag såg Django Unchained. Att Tarantino skulle ge sig på en westernfilm var inte så överraskande men att han lyckas väcka liv i en gammal klassisk genre är otroligt, många har försökt genom åren men inte lyckats förrän nu. Skådespeleriet är på topp i denna hämndhistoria, från fantastiska Christoph Waltz och den självklare Samuel Jackson till Jamie Foxx och Leonardo Dicaprio, som gör sina första roller i en Tarantinofilm. Django har allt du kan förvänta dig av Tarantino; dialogerna, grymheten och ett berättande som bara han kan framföra.

19. It follows

De sista åren har vi sett en lite återkomst när det gäller skräckfilm, intelligent och smakfulla skräckfilmer som är intresserade av att berätta ett budskap likväl som att skrämma sina tittare. Och ingen film har lyckats bättre än It Follows, med utgångspunkt i en metafor om ångesten tonåringar hade kring AIDS i slutet på 80-talet är det både en skrämmande och fascinerande film som trollbinder sin publik. Det är också den film de sista fem åren som gett mig ett genuint obehag när jag såg den.

18. Her
När jag ser nyheter om hur Boston Dynamics nyaste robot ska bete sig är det lätt att anta att Camerons Terminator-fantasi snart blir till verklighet. Her är filmen som står ut som en utopisk vision i en uppsjö av dystopier när det kommer till just maskinernas framtid, en film som ifrågasätter normer och ställer stora filosofiska och moraliska frågor. När Joaquin Phoenix blir förälskad i sitt nya operativsystem, spelat av Scarlett Johansson köper jag det rakt av. Det känns så genuint och härligt när romansen börjar växa fram att även en hjärtlös T-100 skulle bli blödig.

17. Deadpool
Ryan Reynolds revansch som den fjärde-väggen-brytande antihjälten Deadpool var den första Marvelfilmen att bli barnförbjuden. Klockren, galen humor, brutala fighter och utmärkt skådespel. Många självklara referenser och pungsparkar till bland annat Wolverine och Reynolds tidigare superhjälteroll Green Lantern gör att filmen blir extra rolig. De lyckas även smeka in den mer allvarliga sidan av historien om Deadpool på ett bra sätt.

16. The Neon Demon
Efter succéfilmen Drive hade den danska regissören Nicolas Winding Refn världen framför sina fötter. Istället för att fortsätta på den inslagna banan valde regissören att göra det han är bäst på, att göra filmer HAN vill se. Vad vi fick var Only God Forgives, en svår film som fintade bort många av regissörens nyvunna Drive-fans. Filmen följdes sedan upp av The Neon Demon. En film om en ung kvinna (Elle Fanning) som tar sig till Los Angeles för att göra sig ett namn inom modevärlden. Det skall snart visa sig att hon tyvärr har tagit sig vatten över huvudet. I en subversiv och stilistiskt berättad historia lämnas mycket öppet för tolkning. Refn är kompromisslös i sitt skapande och det gör hans filmer till något unikt i en bransch där Hollywood är jätten.

15. Guardians of the galaxy
En maskprydd rymdbandit stiger in i en majestätisk ruin på någon avlägsen planet i galaxen. Han sätter på sin Walkman och funkar loss till ”come and get your love”. Titeln Guardians of the galaxy tonar så fram över bilden medan han juckar och dansar i nedre hörnet. Där har ni en perfekt presentation av denna smått anarkistiska rymdopera befolkad av antihjältar: en människoman som kallar sig själv för ”Star-Lord”, ett talande träd, en grönskinnad lönnmördare, en genetiskt manipulerad tvättbjörn och Drax the Destroyer. De ingjuter det hela med en personlighet som ger filmen en säregenhet trots och tack vare att det är en blockbuster ända ut i trädtopparna.

14. Room
Den klaustrofobiska känslan Rooms första akt leverar är helt klart ett av mina allra starkaste filmminnen. Brie Larson och Jacob Tremblay gör båda ett riktigt bra jobb med att leverera trovärdiga replikväxlingar och känslor. Det är nästan dokumentärskt i sin skildring av deras hemska liv i fångenskap. Även om filmen då och då tappar både fart och spänning så håller den mig intresserad hela vägen till slutet. Det är en mörk och realistisk utforskning av relationer som fått utstå enorma påfrestningar som tog sig genom rutan på ett sätt som ingen annan film gjort för mig någonsin.

13. The Grand Budapest Hotel
The Grand Budapest Hotel är både Wes Andersons mest lätt tillgängliga film och kanske en av hans bästa. Ralph Fiennes har lekstuga i rollen som conciergen M. Gustave och filmen innehåller allt som gör en film till en Wes Anderson film. Det är en komedisk fabel berättad i hög fart med hjälp av miniatyrmodeller och ett skarpt foto. Till sin hjälp har Anderson och Fiennes en celeber skara av skådespelare som allihopa verkar ha haft lika roligt som regissören när de skapade filmen. Ett måste att se för alla Wes Anderson-fans och en inkörsport för de som inte upptäckt honom!

12. Arrival

Att göra intelligent science fiction kanske låter enkelt men historien har visat att det inte är så. Men Arrival visar att man kan göra det om man vill och lägger energin på rätt ställe. Detta är en film med fokus inte på militären eller gemeneman utan på forskarna får i uppdrag att knäcka koden och kunna kommunicera med utomjordingarna som kommer till vår jord. Ett smart manus som sätter fokus på vad det innebär att vara människa och trovärdiga karaktärer gör att Arrival är en fröjd att se för alla som är intresserad av Science Fiction. Och alla andra bör ge den chansen också, det finns en hel del att gilla här.

11. En oväntad vänskap
Vi har sett det förut, filmen är inte nyskapande på något sätt, fattig svart man möter rik vit man – en oväntad vänskap uppstår. Så vad gör denna film speciell, förmodligen värmen och humorn den utstrålar. Filmen bygger på en sann historia, vilket brukar vara ett vinnande koncept, och det funkar även denna gång. I huvudrollerna möter vi Omar Sy och François Cluzet som har en otroligt bra kemi. En oväntad vänskap är en feel-good-rulle, men även en film med ett stort allvar. Se även Fjärilen i glaskupan, en annan vacker, fransk film.

About Filmfenix

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.