Filmfenix topp 30 2012-2017 plats 10-6

För att bygga på spänningen så har vi delat upp topp tio i två delar. Nu närmar vi oss avslöjandet kring vilken den bästa filmen som släppts under Filmfenix levnadsår är. De tidigare delarna i artikelserien kan ni läsa här: Del 1Del 2. Nu kikar vi på plats 10 till 6!

10. Nocturnal Animals

Nocturnal Animals är något av den snyggaste och smartaste jag sett de senaste åren. Dröm och dåtid möter fiction och verklighet på ett sätt som är väldigt nyskapande. Det är en skrämmande historia som utspelar sig på olika plan, som åskådare vet du aldrig riktigt var i historien du befinner dig. Nocturnal Animals är en stilistiskt snygg film och även en metahyllning till filmmediets adaptioner. I huvudrollerna ser vi Amy Adams och Jake Gyllenhaal. Det är en svår film att förklara, så du får helt enkelt se den, jag kommer definitivt se den igen!

9. Nightcrawler

Jake Gyllenhaal har gjort många bra roller genom åren men i Nightcrawler ger han oss verkligen ett skådespeleri i världsklass. Jag skulle säga att Nightcrawler är en oväntad dramathriller och en film som ligger helt rätt i tiden. Fotot i filmen är snyggt, storyn är både skämmande och spännande och det skadar ju inte att den ger sensationspressen en ordentlig känga. Även Rene Russo som spelar den skrupelfria redaktören och Riz Ahmed som spelar Jakes medhjälpare gör riktigt bra roller. Att gå över lik för att få en bra story blir bokstavligen sant.

8. The Revenant

Filmen kommer nog att bli ihågkommen som den som vann Leonardo DiCaprio en Oscar för bästa manliga huvudroll men den är mer än så. Temat i filmen är sorg, hämnd och hur långt man är beredd att gå för att tillfredsställa sin törst för hämnd. DiCaprio plågar sig igenom varje scen och Iñárritu låter honom gå igenom det en kvalet efter det andra till vi ställer oss frågan om allt detta är värt det hela eller om huvudpersonen har passerat gränsen för galenskap för länge sedan. Detta i kombination med fantastiskt foto gör filmen väl värd att se.

7. Interstellar

Interstellar är ett storslaget rymdäventyr ligger fokus nästan helt på karaktärerna. Kontrasten av vår litenhet mot den kosmiska skalan och det är här filmen verkligen står ut. För Interstellar är egentligen inte en film om rymden, maskhål eller miljöförstöring utan en film om relationer och mänsklighet. Det centrala i filmen är relationen mellan Cooper och hans barn där främst relationen med Murph (Mackenzie Foy respektive Jessica Chastain) utforskas grundligt. Vi får se uppoffringarna och effekterna av dessa har på Cooper men även hur relationerna i familjen påverkas av hans beslut. Interstellar utforskar mänsklighetens bräcklighet och styrka i svåra situationer. Vad som gör oss mänskliga på gott och ont. Vår drivkraft att fortsätta att kämpa mot oövervinneliga odds.

6. Mad Max Fury Road

När George Miller återkom 30 år efter att han regisserat Mad Max bortom Thunderdome och mestadels fyllt dessa frånvaroår med dansande pingviner och pratande grisar, var det många som undrade om gubben fortfarande visste var bensintrucken ska parkeras. Det gjorde han. MMFR är inte bara den vackraste av George Millers filmer utan även en av de senaste mest underhållande actionrullarna på den här sidan milleniestrecket. Utan att kompromissa med den obehagligt dystopiska världen eller göra avkall på sina egenheter lyckades Chincillas stolthet berätta med perfekt balans mellan svulst och finess. What a day, what a lovely day!

About Filmfenix

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.