Filmfenix topp 10: Marvel filmer

I dagarna har Avengers End Game premiär på bio och det ser ut att bli höjdpunkten hittills för alla Marvel filmnördar. Det har varit otroliga 11 år för Marvel och deras filmer. Det som började som ett litet frö med Iron Man har växt och växt. Just nu ser End Games ut att spela in runt en miljard dollar första helgen och har god chans att passera Star Wars A Force Awakens och bli den tredje mest framgångsrika filmen. För ett par år sedan var det ingen som trodde det men allt eftersom Marvel har släppt filmer har de också växt med publiken.
För att fira att 22 filmer kommit kommer här Filmfenix topp 10, utan inbördes rakning.

Iron Man

Självklart har vi med filmen som startade allting. Elva år senare är det fortfarande en bra film fylld av action, snabba repliker och bra skådespelare. Den visade att det gick att göra en superhjältefilm som tilltalade en större publik än nördarna och att Marvel var något att räkna med.

The Avengers

Filmen som sydde ihop phase one och fick oss att inse hur allting hängde ihop i MCU. Det var filmen som på allvar fick mig att börjar observera detaljerna i Marvelfilmerna. Samtidigt är det också filmen som för första gången levererade riktigt storskaliga slag. Striden om New York är bland det bästa som gjorts när det gäller Marvel.

Captain America: The Winter Soldier

Även om Marvel är mest förknippat med högoktanig action, humor och stora slag finns det gott om andra filmer. Captain America: The Winter Soldier är ett bra exempel på detta. En film som har mer gemensamt med politiska thrillers från 70-talet än action från 2010-talet. Har flera scener som skakar fundamenten som MCU var uppbyggt på innan och visade att superhjältefilmer kunde vara något mer än bara action.

Guardians of the Galaxy

Guardians of the Galaxy var verkligen inte med på A-listan över hjältar i Marvel innan filmen. Men efter filmen fanns de i allas hjärta. För det är kanske det jag tar med mig från Guardians of the Galaxy, hur mycket hjärta filmen har. Vi kan alla känna igen oss i huvudpersonerna. Och kombinationen av humor och action går en lång väg. Mångas favoritfilm när det gäller Marvel och det är lätt att förstå varför.

Ant-Man

När vi ändå är inne på humor. Ant-Man tog det hela ytterligare ett steg och blev den första actionkomedin för Marvel. Men med rätt skådespelare blev det riktigt lyckat och jag tror många tyckte det var rätt så skönt att få skratta lite då många av filmerna som kom precis innan hade varit väldig dystra. Paul Rudd är ett fynd i huvudrollen.

Doctor Strange

Kan tyckas ett märkligt val men återigen handlar det om huvudpersonen och karisma. Benedict Cumberbatch bär upp rollen och skapar en karaktär vi känner igen väl från serien. Doctor Strange kom också att spela en allt viktigare roll i MCU och känns idag som en av hörnstenarna. Helt klart denna topp tios dark horse men många i redaktionen gillade den.

Spider-Man: Homecoming

Eftersom Marvel en gång i tiden var tvungen att sälja filmrättigheterna till vissa karaktärer för att överleva så det länge ut som Spider-Man inte skulle få vara en del av MCU. Men så lyckades man få till en deal och Spider-Man: Homecoming blev det som Marvel saknat hittills, en ungdomsfilm. En historia om att växa upp och känna sig utanför. Klassisk Spider-Man som ändå kändes som en logisk del av MCU.

Thor: Ragnarok

De två första Thor—filmerna var väldigt splittrade men vid den tredje hittade man äntligen rätt. Och hur rätt man hittade! Mer humor, mer action, mer rymdfärder och mer Led Zeppelin. Allting blev rätt och Thor växte snabbt för många av oss som en ny favoritkaraktär. En kille som är gud och kan kalla ner åskan passar bättre som en actionhjälte än en grubblande Shakespearekopia.

Black Panther

Svarta superhjältar finns det ont om men T’Challa är en av dem och med Black Panther fick han en film värd en superhjälte i hans storlek. Bland serier är Black Panther en viktig karaktär, på samma nivå som Strange eller dr Reed och det var skönt att se att han äntligen fick den uppmärksamhet han förtjänar. En riktigt bra film som visar upp Afrika ur ett positivt synsätt.

Avengers: Infinity War

Så klart. Vem trodde något annat? Infinity War var kulmen på det vi har sett hittills från Marvel. En smällkaramell som innehöll allt vi kunde önska oss och lite till. Thanos var precis lika diabolisk som i serien och många gamla hjältar gör små cameos. Och många tragiska dödsfall. Filmen innehöll verkligen allt och fick oss att längta till End Game.

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.