Filmfenix tipsar: Filmer på Stockholms Filmfestival 2017

Är du sugen att gå på årets upplaga av Stockholms Filmfestival men vet inte riktigt vad du vill se eller vad som är bra? Ingen fara Filmfenix har två gamla festivalrävar i form av Anton och Pär. De har gått igenom årets program och sorterar fram pärlorna som du inte bör missa. Här kommer deras tips. 

Brigsby Bear
SNL-skådespelaren Kyle Mooney (även manus) porträtterar James Pope vars liv avskärmat från omvärlden förändras totalt när hans favoritserie Brigsby Bear Adventures tar slut. Stjärnspäckad indieproduktion i regidebut av Dave McCary (mest känd för att Epic Rap Battles-serien på YouTube). Knashumor med svarta undertoner i kombination med karaktärsdrivet drama om mänsklighetens likheter är vad jag hoppas på.

Jailbreak
Specialstyrka ska eskortera fängelsekund ut från upproriskt fängelse i kambodjansk våldsbalett som påminner om både Ong-Bak och The Raid. Jg väntar mig högoktaniga kampssportscener, intensiva nerviprrande thrillersegment och direktrepris i super-slow motion på de värsta stuntsen.

The Shape of Water
Kommer visserligen på bio, vilket normalt är en anledning att hoppa över filmer på festivalen. Men nu måste man vänta till mitten av januari och det går inte när det gäller Guillermo Del Toros filmer. Även om Crimson Peak var en besvikelse i förhållande till GDTs tidigare verk så har jag (för) stora förväntningar på denna saga i 60-talsmiljö. Hemliga militärbaser, mystiska experiment och klasar av fantastiska karaktärsskådespelare i rollistan gör mig alldeles varm av förväntan.

The Villainess
En av de starka sidor som Stockholms Filmfestival är att de alltid hittar intressant filmer från Asien som vi annars inte hade få se på den vita duken här i Sverige. I år är inget undantag med filmer som The Villainess. Den har beskrivits som en kombination av Kill Bill och Nikita. En ung kvinna tränas som lönnmördare från 10 års ålder och blir placerad som sleeper agent i den sydkoreanska underrättstjänsten. Förvänta er förvecklingar och stenhård action.

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Frances McDormand spelar Milder Hayes. Förbannad på att polisen inte har löst mordet på hennes dotter efter sju månader köper hon plats på tre stycken reklamtavlor utanför staden för att säga vad hon tycker. Martin McDonagh gjorde för snart tio år sedan den roligaste komedi under 2000-talet, In Bruges. Nu kommer hans tredje långfilm och den verkar följa i samma tradition med svart blek humor och drama.

Ingrid Goes West
En film om dagens mediasamhälle, låter kanske inte så kul men Ingrid Goes West lovar annorlunda. Huvudpersonen är en ung mentalt instabil kvinna som beger sig Los Angeles för att förfölja en Instagram-stjärna. Hon lyckas nästla sig in i dennes liv via lögner och snart är de bästa vänner. Filmen utlovar en kritisk men humoristisk blick på dagens samhälle.

Thelma
Sist vill vi tipsa om något som inte hör till vanligheterna men är en film som känns som kan bli riktigt bra. Övernaturliga thriller med ungdomar är inte något nordiska film industrin är känd för (Cirkeln var väl den filmen de flesta tänker på) men Thelma har fått väldigt bra kritik i Norge och se ut att leverera precis vad man vill ha när det gäller en film som denna.

About Filmfenix

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.