Filmfenix Testar: Sommarens godaste chips

Varje år släpper Sveriges chipsproducenter en mängd av olika säsongsrelaterade chipssmaker. I torsdags fick vi smakprover av sommarens nyheter från både från Estrella och OLW. Med mängder av chips till vårt förfogande bestämde vi oss för att utröna sommarens godaste chipssmak. För att kunna göra detta utformade jag ett blindtest med mina skribentkollegor Samir och Stefan. Vi tog också hjälp av Patrik, en gemensam vän till oss Filmfenixskribenter här i Malmö.

P1050668

Fem olika påsar öppnades och hälldes upp i numrerade skålar, den enda personen som kände till vilka smaker som skulle testas var jag. Påsarna ställdes undan för att testets deltagare skulle få en chans att smaka chipsen utan påverkan från märkes- och smakpreferens. När deltagarna smakat alla chips fick de således sätta sina betyg och gissa vilken smak de precis hade testat. Testdeltagarnas betyg har jag sedan omvandlat till vår standard skala på ett till fem. Testets resultat presenteras nedan, från sämst till bäst.

uvg11dl3cmqzwjppdztw

5:e plats – OLW Soliga Örter – Persilja, timjan & vitlök

Ett av testets slamkrypare, ingen testdeltagare kunde gissa vilken smak det var. Chipsen beskrevs både som smaklösa och meningslösa. När jag efteråt plockade fram alla påsar blev flera av deltagarna förvånade över att smaken inte var tydligare än den var. Betyget ett av fem är bland de lägsta betygen vi har delat ut än så länge, således är det denna chipssmak som hamnar sist i vårt test.

creamybearnaise

4:e plats – OLW Creamy Bearnaise

betyg15

Tydlig smak av bearnaise, lagom salta och krispiga. Två av tre testdeltagare lyckades pricka in rätt smak även om de tyckte att smaken gärna hade kunnat få vara lite tydligare. En okej chipssmak som nog enkelt slinker ner framför en bra film eller tv-serie. Betyget ett och ett halvt känns en aning lågt nu i efterhand.

iv044tn6o5qykvdwfv4f-297x500

3:e plats – OLW Gröna & Sköna – Gräddfil, gräslök & gurka

betyg2

Återigen hade testdeltagarna svårt att placera smaken, den närmsta beskrivningen jag fick var :-”någon form av sourcream”. Alla tre provsmakare tyckte dock att detta var den bästa smaken från OLW. En fräsch, krispig och somrig smak som inte riktigt tar ut svängarna. När jag visade påsen efteråt påstod testets deltagare att de kunde känna smaken av gurka.

aiolichips

2:a plats – Estrella Aioli

Betyg3

Första chipssmaken som samtliga testdeltagare kunde placera, en av deltagarna sade till och med att de smakade just aioli. Tydlig sälta och smak av vitlök, en chipssmak för alla fans av lökchips helt enkelt. Min egen favoritsmak är grillchips och det var troligtvis därför som den här smaken passade mig bäst. Personligen hade jag satt ett högre betyg men flera av deltagarna tyckte att chipsen var FÖR salta. En av deltagarna trodde också att det skulle vara svårt att äta en hel påse själv.

bearnaisechili

1:a plats – Estrella Bearnaise med lite chili

betyg3,5

Till sist har vi kommit till testets vinnare! Två av tre deltagare gissade att smaken var just bearnaise, en placerade dessutom att där fanns en hint av chili. Samtliga deltagare tyckte att Bearnaise med chili var den bästa smaken. Till skillnad från de andra bearnaisechipsen i testet är smaken lite tydligare. Chilin ger dessutom chipsen en extra dimension som saknas bland de andra smakerna. Lagom salta, grovräfflade och heta chips som tog slut snabbast av alla smaker.

När vi sammanfattar testet kan vi konstatera att Estrella har producerat de två bästa smakerna i sommar. Vi kan också konstatera att såsrelaterade smaker är sommarens trend, tre av fem chipspåsar har såsinspirerade smaker. Vi vill också passa på att tacka både Estrella och OLW för att de skickade smakprover till oss så att vi kunde genomföra vårt chipstest.

Har ni några frågor eller förslag på andra test vi borde göra så släng iväg ett mail till: Fredrik.Malmquist@Filmfenix.se

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.