Filmfenix Testar: Folksoda

På juldagen förra året så kom uppföljaren till den populära filmen Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Uppföljaren, Hundraettåringen som smet från notan och försvann är inte baserad på en bok som den första filmen var. Filmen handlar om Allan Karlsson som nu har blivit ett år äldre. Han lever livet på Bali tillsammans med sina vänner från förra filmen tills han blir törstig och reser till Berlin och samtidigt berättar en historia om en läsk, som kallades för Folksoda.

Robert Gustafsson som Allan Karlsson i filmen Hundraettåringen som smet från notan och försvann

I samband med bioreleasen så tillverkade bryggeriet Berga Bruk en produkt vid namn Folksoda, vilket är väldigt kul då det aldrig händer att de släpper merch i samband med svenska filmer. Jag köpte mig en pava av den ”ryska” drycken redan i vintras och den har nu lagrats i kylskåpet sedan dess. Men nu är det ju dags för dvd och blu-ray släpp, så jag tänkte att jag skulle ta tag i det här och testa den rödfärgade läskeblasken.

Drycken serveras i en glasflaska med skruvkork som rymmer 33cl vätska. Jag skruvar upp korken och luktar. Det luktar sött och fruktigt. Flaskan lyfts mot mina läppar och jag tar en rejäl första klunk. Vad den smakar är svårt att beskriva. Kanske det beror på ingrediensen schisandra-extrakt. Tydligen ska Schisandra-bäret främja leverns avgiftande effekt på kroppen, stimulera hjärnans funktion och ge vacker hud bland annat. Av någon anledning så hade jag tidigare fått för mig att det var något med blodapelsin inblandat, men efter att ha läst innehållsförteckningen ett par gånger så har jag nu insett att så inte är fallet.

Basen till folksoda är kolsyrat vatten och ekologisk äppeljuice, och troligtvis är äpplena odlade på Berga Bruk i orten Emådalen i Småland. Denna äppeljuice fungerar även som sötningsmedel för Folksodan, och det märks att drycken inte är sötad med socker. Det känns friskt och fräsht att dricka. Men efter ungefär halva flaskan känner jag mig mer än nöjd och det är svårt att få ner en klunk till. Fungerar alltså inte tillsammans med chips en lugn filmkväll, men som dessert dryck, absolut! Och då är det ju väldigt lämpligt att det är skruvkork på den, så man kan spara det som blir över. Den har en intressant smak och jag blev glatt överraskad. En mycket god dryck!

 

About Fredrik Nyström

Hälsing som blev skåning. Film har alltid varit ett stort intresse, likaså skriva. Ser det som faller mig in. Allt från ett tungt drama till sprängfylld action, via några sköna musikaler eller indie-filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.