Filmfenix Julkalender: Lucka 9

Nåja, vad är en julfest på bilfirman? Den kan ju vara fruktansvärt långtråkig och dötrist och tråkig och alldeles… Alldeles underbar. Den här julfester är inte underbar, men rätt underhållande i varje fall.

Anders Bo är en ung man som får jobb som säljare på den enorma bilfirman Mastodont. Hans första uppgift för företaget blir att infiltrera den mycket mindre bilfirman Holger’s Auto för att kunna få tag på deras kundregister och få dem att gå i konkurs. Men inte för att det är konkurrens, nej då, den här gången är det personligt mellan de två ägarna. Anders Bo söker jobb som verkmästare hos Holger och han får jobbet. Lagom till den årliga julfesten dessutom.

Julbordet är en underhållande, dansk komedi som utspelar sig i en småstad. På Holger’s bilverkstad arbetar väldigt speciella personer med olika personligheter väl gestaltade av bra skådespelare. Ibland kan det verka lite väl överspelat, men det är svårt att avgöra i den här typen av film med tanke på hur starka personligheter karaktärerna har. Den är lite småtramsig på sina ställen, men det gör inte så mycket då de rätt tidigt sätter ribban för filmens karaktär och går aldrig över den.

Eftersom att det är en julfilm så tänker jag mig att det är viktigt att ta upp hur julkänslan är i filmen. Julkänslan finns där, till viss del. Tänk er att ni befinner er i en småstad någonstans i Sverige och ni behöver besöka en liten bilfirma där. Ni går in och inne på det slitna kontoret så står det en ljusstake, och det kanske hänger en tomteluva på en trasig kamaxel eller liknande. Och ur den gamla kassettbandspelaren ljuder tonerna av Carolas julskiva från 90-talet. Lägg även till julmat från det lokala gatuköket och sprit från en vit skåpbil som nyligen lämnat färjan från Sassnitz. Där, precis där, känner ni julkänslan i filmen. Men det är charmigt på något sätt.

Dansk film är inget jag är van att se, men de få danska filmer jag har sett har visat att även dem kan göra film. Von Triers filmer är väl mest bekant för oss svenskar. Men streamingtjänsten Netflix har mängder av danska filmer som är sevärd, däribland Julbordet. Så har ni tillgång till Netflix och vill se en underhållande film från grannlandet Danmark så tycker jag absolut att ni ska se Julbordet.

 

Nåja, vad är en julfest på bilfirman? Den kan ju vara fruktansvärt långtråkig och dötrist och tråkig och alldeles… Alldeles underbar. Den här julfester är inte underbar, men rätt underhållande i varje fall. Anders Bo är en ung man som får jobb som säljare på den enorma bilfirman Mastodont. Hans första uppgift för företaget blir att infiltrera den mycket mindre bilfirman Holger’s Auto för att kunna få tag på deras kundregister och få dem att gå i konkurs. Men inte för att det är konkurrens, nej då, den här gången är det personligt mellan de två ägarna. Anders Bo söker…

Review Overview

Betyg
Julkänsla

65

About Fredrik Nyström

Hälsing som blev skåning. Film har alltid varit ett stort intresse, likaså skriva. Ser det som faller mig in. Allt från ett tungt drama till sprängfylld action, via några sköna musikaler eller indie-filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.