Filmfenix Julkalender: Lucka 8

Här i lucka nummer 8 tänkte jag presentera vilken film som är min absoluta favorit under julen. Jag väljer här bort mjuka paket som till exempel Kan du vissla, Johanna?, Tomten är far till alla barnen och allt vad de nu heter och plockar ett hårt paket istället. Kanske rent av ett av de allra hårdaste någonsin: Die Hard.

Definitionen av julfilm är väldigt vidsträckt och kan framförallt ses utifrån tre aspekter: filmer som utspelar sig juletid, de som visas (på TV) juletid och de som du själv tittat på juletid som blivit en slags tradition för dig själv. Likt Tomten är far till alla barnen utspelar sig actionrökaren Die Hard mitt under själva crescendot den 24:e december, och tycker du att Peter Haber får det hett om öronen bland sin frus barn, exmän och allt vad det nu är så är det ingenting mot Bruce Willis julafton i Nakatomi-skyskrapan i Los Angeles.

Bruce Willis karaktär John McClane är en snut i New York som flugit till västkusten för att överraska sin fru, och parets två barn, som valt att satsa på karriären i Los Angeles. Knappt hinner John sparka av sig sina dojor inne på sin frus kontor innan tyska terrorister ledda av Hans Gruber, gestaltad av framlidne Alan Rickman, intar skyskrapan och där de anställda avnjuter sin årliga julfest. John sticker iväg som en avlöning och lyckas gömma sig när alla anställda blir tillfångatagna som terroristernas gisslan. John smyger sedan runt på våningarna, hissarna och ventilationstrummorna, utan skor, och gör livet allmänt tråkigt och jobbigt terroristerna samtidigt som byggnaden är omringad av LAPD och FBI.

Die Hard är en actionfest av den tyngre kalibern. Från det att John tar av sig skorna och kramar mattan med tårna, ett hett tips han fick av sin flyggranne, till slutscenen är det i det närmaste inte lugn stund – de få lugna stunderna är perfekt utplacerade i ett manus som är i det närmaste klanderfritt. Rullen är inspelad -89 vilket innebär att den i det närmaste kom i samma veva som bland andra Rambo I-III och Terminator 1-2. Om detta är actionfilmens guldålder skulle vara en intressant diskussion. Bruce Willis, som här knappast hade nått ut till den breda massan med bara huvudroller i Blind Date (1987) och Sunset (1988), gör ett fantastiskt jobb som filmens protagonist och levererar onliners om efter annat. Yippee ki-yay… är väl en av replikerna undertecknad inte glömmer i första taget.

Men bortsett från att den utspelar sig på julafton, hur är julkänslan? Jovisst, mitt bland alla svordomar och tyska, skjutglada terrorister bjuds vi på julmusik i form av Dean Martins Let it snow, musikslingor i form av bjällror, ett antal happy christmas-önskingar, en död tysk med tomteluva, ho-ho-ho och så vidare. Jag brukar se den här dagen innan julafton, mitt i julbordsförberedelserna och Bingolottos Uppesittarkväll, vilket innebär att min egen julstämning når den absoluta toppen. Vilken favoritjulfilm du än har så kvarstår det faktum att Die Hard på ett enastående sätt lyckas kombinera hårdkokt action och julefrid till en perfekt symbios.

Här i lucka nummer 8 tänkte jag presentera vilken film som är min absoluta favorit under julen. Jag väljer här bort mjuka paket som till exempel Kan du vissla, Johanna?, Tomten är far till alla barnen och allt vad de nu heter och plockar ett hårt paket istället. Kanske rent av ett av de allra hårdaste någonsin: Die Hard. Definitionen av julfilm är väldigt vidsträckt och kan framförallt ses utifrån tre aspekter: filmer som utspelar sig juletid, de som visas (på TV) juletid och de som du själv tittat på juletid som blivit en slags tradition för dig själv. Likt…

Review Overview

Filmbetyg
Julstämning

95

About Kenny Nordgren

En nästan värmlänning som sedan hösten 2014 är bosatt i Kungälv utanför Göteborg. Arbetar till vardags som pedagog på en låg- och mellanstadieskola. I ryggsäcken finns fem år på universitet med studier inom filmvetenskap och historia. Dagdrömmer om att inom en överskådlig framtid få chansen att skriva en doktorsavhandling rörande skräckfilm. Gillar förutom film även fotboll, tv-spel, hårdrock och att laga rolig mat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.