Filmfenix Julkalender: Lucka 7

Veckans visning

Efter flera års drömmande om att i framtiden skaffa ett biorum insåg jag att det är bara att slå till. Jag kan inte vänta på villan, radhuset eller större lägenhet. Vardagsrummet i vår trea förvandlades till biograf Gröna kvarn, inte en hemmabio utan en biograf hemma!

Varje onsdag har jag en eller två visningar där mina vänner kan boka en av sex platser.

Denna vecka var första julfilmen på decemberprogrammet – Gremlins från 1984. Filmen drog endast en besökare som hade med sig en påse pepparchips som personal och gäst delade på, mycket gott! Jag hade turen att se Gremlins i Göteborg förra året på bio Roy. Detta var första gången på väldigt många år som jag såg Gremlins, nu var det dags att se den igen. Min enda gäst hade inte sett den på flera år och det visade sig att min fru aldrig hade sett den i sin helhet.

Formatet på film som visas i biografen varierar från köp på iTunes, Blu-ray och 4K UHD. Denna vecka var det en svensk Blu-ray-utgåva där bilden inte var superbra, däremot var den kornig och inte förstörd med DNR. Ljudmässigt var det ganska framtung mix med mycket panorering i frontkanalerna. Surround-kanalerna användes i en del action-sekvenser men även .1-kanalen fick vara med i action-sekvenserna. Mycket trevligt eftersom ny subwoofer införskaffades i samband med Black Friday-rean.

De första bilderna av snötäckta Kingston Falls (som är väldigt likt Hill Valley) inleds med Darlene Loves Christmas (Baby please come home) och gör att det från min sida inte är en debatt om huruvida Gremlins är en julfilm eller ej. Joe Dante lyckas hålla en bra balans mellan humor och det makabra. När jag såg om filmen sist så insåg jag inte hur våldsam Billys morsa är när hon tar kål på flera Gremlins i köket. Min fru som är lite lättskrämd hoppade till under vissa jump scares. Jag och biobesökaren skrattade rått åt det makabra. Min favoritscen är när alla Gremlins sitter och ser Snövit på bio.

Gremlins är en mycket trevlig film som är julmysig, läskig och rolig, en film som fungerar att ses om, gärna i större sällskap. Förhoppningsvis dyker den upp på Gröna kvarns repertoar nästa år, vem vet då har kanske Warner släppt en 4K-utgåva med ännu bättre bild.

Nästa vecka är det en Stephen King-film som visas, vilken får du läsa om i nästa Veckans visning på Fenixbloggen. 

About Seth Petersson

Född i Helsingborg och uppvuxen framför en 28" TV med Star Wars på repeat. I tidiga tonåren vågade jag mig se Gudfadern som jag under min uppväxt lovat att inte röra i videohyllan, i just det ögonblicket blev jag filmnörd. Numera bosatt i Malmö med trevliga biografer. Är mycket förtjust i att se om favoriter eller se klassiker på stor duk och drar mig inte för att resa runt i landet "bara" för ett biobesök.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.