Filmfenix Julkalender: Lucka 5

I Sverige har vi flera filmer som visas år in och år ut kring både kring jul och nyår. I USA faller filmen A Christmas Story in under samma kategori av filmer. Det är en amerikansk julklassiker som många i Sverige kanske inte ens känner till? I USA visas filmen 24 timmar i rad, varje år, från julafton till juldagen.

2005 till 2006 var jag utbytesstudent i Kalifornien och hade aldrig tidigare sett Bob Clarks A Christmas Story (1983). Efter julhelgen hade jag sett filmen flera gånger och vissa scener säkert uppemot tio gånger. Min amerikanska utbytesfamilj lät filmen rulla i bakgrunden konstant och vid jämna mellanrum samlades vi framför tv:n och skrattade åt särskilda scener. Numera är filmen en julklassiker även för mig och den kanske även kan bli det för er?

A Christmas Story utspelas under en snöig och kall vinter på 1940-talet. Berättelsen handlar huvudsakligen om den lille pojken Ralphie, spelad av Peter Billingsley. Allt han önskar sig på juldagen är ett luftgevär. Tyvärr svarar hans mor nekande och hänvisar till att han bara kommer att lyckas skjuta sig själv i ögat. Fram till jul försöker Ralphie med alla knep i och utanför regelboken för att få sina föräldrar att förstå att det är den enda julklappen för honom. Samtidigt får hålla koll på sin bångstyriga lillebror Randy och fly från den gulögda mobbaren i pälshatt.

Det som gör filmen så bra är att den inte bara handlar om julen och längtan. Utan även om dysfunktionalitet inom familjen, mobbing, kärlek och uppväxt. Föräldrarna spelas snällt och sträng av Melinda Dillon samt Darren McGavin. Lillebror Randy är ett komiskt bihang spelat av Ian Petrella. Utöver familjeskådespelarna har filmen även en härlig skara barnskådespelare som hjälpt filmen nå den kultstatus den har i USA idag.

Huruvida Ralphie får ett luftgevär och lyckas skjuta sig i ögat får ni ta reda på genom att titta på filmen. Jag köpte den själv för under hundralappen på Itunes. Det går även att hitta filmen hyfsat billigt på både Amazon och Ebay. Tyvärr finns det ingen helt restaurerad utgåva av filmen, men den mediokra bilden och det något undermåliga ljudet har på något sätt blivit en del av hela paketet. Är du trött på att se samma filmer varje år? Varför inte göra A Christmas Story till en ny tradition?

I Sverige har vi flera filmer som visas år in och år ut kring både kring jul och nyår. I USA faller filmen A Christmas Story in under samma kategori av filmer. Det är en amerikansk julklassiker som många i Sverige kanske inte ens känner till? I USA visas filmen 24 timmar i rad, varje år, från julafton till juldagen. 2005 till 2006 var jag utbytesstudent i Kalifornien och hade aldrig tidigare sett Bob Clarks A Christmas Story (1983). Efter julhelgen hade jag sett filmen flera gånger och vissa scener säkert uppemot tio gånger. Min amerikanska utbytesfamilj lät filmen rulla…

Review Overview

Betyg

70

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.