Filmfenix Julkalender: Lucka 4

Ett päron till farsa firar jul, eller National Lampoons Christmas Vacation, har blivit en klassisk julfilm och tradition för många att se kring jul. Men visste du att redan nio år innan filmen kom kunde man läsa om familjen Griswolds jul i humortidningen National Lampoon?

Mot slutet av 70-talet var tidningen National Lampoon på dekis och många stjärnor som hade sina rötter i National Lampoon eller National Lampoons Radio Hour (Chevy Chase, Bill Murray, John Belushi, Gilda Radner m.fl.) hade lämnat för att arbeta med Saturday Night Live. På så vis fick nya talanger plats och John Hughes var en av dem.

National Lampoons mest kända omslag från 1973

John Hughes arbetade med reklam i New York och av en händelse började han hänga på National Lampoons redaktion. 1979 publicerades den första av två noveller skrivna av Hughes i tidningen. Novellen blev grunden för det franchise vi i Sverige kallar för “Ett päron till farsa”.

“If Dad hadn’t shot Walt Disney in the leg, it would have been our best vacation ever!”

National Lampoon hade ingen censur, de betalade dåligt men lät en skriva vad som helst. I novellen så beskrevs det väldigt grafiskt hur en hund som släpats efter en bil ser ut medan man i filmen bara får se ett koppel. I andra novellen så har en tax svalt delar av julgransbelysningen och resultatet som beskrivs låter som hämtat ur The Thing. Taxen ersattes med en katt i filmen men det visuella är långt ifrån så grafiskt som det beskrivs i novellen. Hughes sadistiska humor fick vi senare återse i Ensam hemma-filmerna…

Att läsa två snart 40 år gamla noveller i ofiltrerade versioner av något som senare skulle bli klassiska komedier, är väldigt intressant men inte bara positivt. Karaktären Xgung Wo, en asiatisk student som är inneboende hos morföräldrarna och därmed firar jul hos familjen Griswold, är en hemsk stereotyp som på 80-talet måste varit magstark och av förklarliga skäl inte är med i filmen.

Av de båda novellerna är Ett päron till farsa mest lik novellen den är baserad på. Christmas 58’ fungerar mer som ett ramverk för filmen där temat är “Släktingar som inte kommer överens samlas under ett tak för att fira jul tillsammans och lyckas ändå få lite julstämning trots kaos med poliser och avlidna husdjur”.

Är du nyfiken på att läsa John Hughes noveller så kan du göra det här:

Vacation 58Christmas 59′

About Seth Petersson

Född i Helsingborg och uppvuxen framför en 28" TV med Star Wars på repeat. I tidiga tonåren vågade jag mig se Gudfadern som jag under min uppväxt lovat att inte röra i videohyllan, i just det ögonblicket blev jag filmnörd. Numera bosatt i Malmö med trevliga biografer. Är mycket förtjust i att se om favoriter eller se klassiker på stor duk och drar mig inte för att resa runt i landet "bara" för ett biobesök.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.