Filmfenix Julkalender: Lucka 23

Dagen före dopparedagen. Visst har december gått fort? Det har det i varje fall för undertecknad, det är sant det. Här i näst sista luckan för årets Filmfenix-julkalender tänkte jag tipsa om några alternativa julrullar ni kan kika på Julaftonskvällen. Med alternativa menar jag inte det sedvanliga såsom Tomten är far till alla barnen och Kan du vissla, Johanna?, utan det jag tänker på är skräckfilmer.

Och jag tänker inte vilka skräckfilmer som helst, utan slasherfilmer. Denna subgenre var praktiskt taget det enda jag forskade om under mina fem år på universitet, och jag hymlar inte om att jag inte har stenkoll på denna genre, det är faktiskt lika självklart som att man blir blöt av att bada. Ni vet, genren där ungdomar blir jagade av en psykotisk mördare med mask och huggs ihjäl på de mest bestialiska sätt. Alla helgons blodiga natt, Fredagen den 13:e och Scream för att nämna några konkreta exempel. En fyndig sak med dessa är att de ofta blev förelagda till högtider. Bortsett från givna exempel som Halloween och My Bloody Valentine har vi även till exempel Blood Rage (Thanksgiving), och eftersom det ju är juletid nu tänkte jag tipsa om fem stycken slasherrullar som är förlagda till julen, passande nog. Dessa lär ni nog inte få tag på till imorgon eller mellandagarna, men i sådana fall kan ni se dem som tips till julen 2018. Hur som helst, här kommer de i ingen särskild ordning eller favorisering.

 

Black Christmas/Stilla natt, blodiga natt (1974)

Enligt många den filmen tillsammans med Motorsågsmassakern, som kom samma år, som startade genren. Ett gäng collagestudenter blir i deras, relativt stora, studenthem/-hus terroriserade av en okänd man. Förutom en förkärlek till vassa tillhuggen är han även ett stort fan av telefonterror. Observera till att det är originalet jag skriver om, och inte remaken från 2006.

Silent Night, Deadly Night (1984)

Lägg märkte till titeln på denna rulle och den svenska titeln på Black Christmas, lurigt, eller hur? I denna får vi i vilket fall stifta bekantskap med en kille som har ett ruskigt tråkigt minne av tomten i unga år, så hur bearbeta detta? Jo, vid julafton ett antal år senare klä ut sig till en tomte och slakta ungdomar på löpande band, såklart.

Silent Night, Deadly Night 2 (1987)

Och ja, uppföljare är en riktig klassiker när det kommer till slasherfilm, den saken är biff. Med alla remakes, reboots och allt vad det heter har till exempel Fredagen den 13:e och Alla helgons blodiga natt tolv respektive tio. Hur som helst, här återkommer den något alternativa tolkningen av tomtefar och terroriserar återigen. För er som inte fick nog av originalet.

Christmas Evil/You Better Watch Out (1980)

Som en av de första i den första vågen av slasherfilmer har vi Christmas Evil. Jag hävdar att Black Christmas och Motorsågsmassakern var några ”moderna” föregångare (en gammal föregångare är t.ex. Hitchcocks Psycho) till genren medan Alla helgons blodiga natt var den som förfinade alla filmiska grepp och satte igång genren, även fast det skulle dröja till 1981 och Fredagen den 13:e Del 2 innan den fick sitt riktiga uppsving. Året innan dök alltså Christmas Evil upp, och den handlar återigen om en man som är traumatiserad på grund av allas vår tomte. Han går sedermera, självklart, bärsärkagång även han.

Don’t Open Till Christmas (1984)

Återigen en tomte som mördar det mesta han ser. Denna gång i London istället för USA. Behöver inte sägas mer än så.

About Kenny Nordgren

En nästan värmlänning som sedan hösten 2014 är bosatt i Kungälv utanför Göteborg. Arbetar till vardags som pedagog på en låg- och mellanstadieskola. I ryggsäcken finns fem år på universitet med studier inom filmvetenskap och historia. Dagdrömmer om att inom en överskådlig framtid få chansen att skriva en doktorsavhandling rörande skräckfilm. Gillar förutom film även fotboll, tv-spel, hårdrock och att laga rolig mat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.