Filmfenix Julkalender: Lucka 21

Så här års fylls både radio och Spotify med julmusik. Och är du som mig så finns det en gräns för hur mycket Triad, Wham, Maria Carey och Werner & Werner man klarar av innan man blir tokig. Julen är traditionstyngd och så även julmusiken, vi skall ha samma gamla låtar om och om igen. Men jag lite alternativ julmusik för er som vill lyssna på något annat till helgen.

Låt mig börja med att presentera familjens husgud under december, Perry Como. Como var stor under era direkt efter andra världskriget, han var en sångare i samma kategori som Frank Sinatra eller Bing Crosby men han blev aldrig lika ihågkommen senare. Men han har helt klart en röst att matcha Sinatras, faktum är att många misstar dem. Och han är en perfekt balans till Vår julskinka har rymt, klassiska julsånger i typiskt femtiotals anda med ett big band.

Hans mest klassiska låt är It’s beginning to look a lot like christmas men den är lite uttjatad då Bing Crosby gjorde den så jag slår ett slag hans version av The Twelve Days of Christmas en klassisk julsång med anor från 1700-talet. När vi är inne på låtar med gamla anor så vill jag slå ett slag för I Saw Three Ships en låt som vi ibland kan höra i julkonserter här i Sverige. Kristen musik är stort under denna tid och detta är helt en av mina favoritlåtar på det temat.

Så nu har vi vågat oss på att börja lyssna på jullåtar från femtiotalet så vart går man vidare? Kanske Bing Crosbys Christmas in Killarney? En av hans mer okänd jullåtar men den har onekligen den julanda som man vill låt. Om man vill gå lite mer kända låta som ändå inte är uttjatade kör man Jingle Bell Rock med Bobby Helms, även om den ligger lite på gränsen med tanke på förekommer både i Dödligt Vapen (min alternativa julfilm) och Ensam Hemma 2. Om du ändå vill ha lite tryck i julmusik så kör Run Rudolph Run med Chuck Berry.

Sedan har vi de två stora giganterna är det gäller julmusik från denna tid, Dean Martin och Frank Sinatra. De har så många låtar som vi känner och spelas ofta men det finns gott om bra alternativ här också. Man behöver inte köra Let it Snow! Let it Snow! Let it Snow! bara för med Martin. Jag gillar the Christmas Blues både nertonad och samtidigt jul på något konstigt sätt. När det gäller Sinatra är jag väldigt svag för Mistletoe and Holly verkligen är den där klassiska julen som vi alla drömmer om.

Vill du gå helt utanför den vanliga ramen och köra alternativ jul? Då finns det alternativ här! Börja med Brazilian Sleigh Bells av Harry James, en rivig låt som sätter tempot. Fortsätt sedan med Christmas Night in Harlem av Willie Lewis och Shake Hands with Santa Claus med Louis Prima.

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.