Filmfenix Julkalender: Lucka 16 – All I Want for Christmas Is You

Mariah Carey löper linan ut genom när hon nu i vinter släppte All I Want for Christmas Is You som animerad långfilm. Detta låter kanske lite märkligt, men så här ligger det till: först ut var ju hennes låt med samma namn som dök upp julen -94, en låt som nog de flesta människor har hört någon gång i sitt liv. För två år sedan dök låten upp i barnboksform, med samma titel, som nu ligger som förlaga för en animerad långfilm, även den med samma titel. Vad är då det enda som Mariah vill ha i julklapp?

Jo, filmen, och boken självklart, kretsar kring en liten tjej som heter… Mariah. Hennes allra största önskan är få en hundvalp i julklapp. Hon har i flera år tjatat och gnatat på sina föräldrar, och tomten, att hennes enda önskan är en hundvalp – hennes två småsyskon har jätteroligt (?) åt att hon aldrig får sin önskan igenom. Pappa är allergisk skyller de på. Året filmen utspelar sig är inget undantag. I filmens anslag dyker det upp två klasskompisar med varsin hund och frågar ifall Mariah vill vara med på en modevisning som mannekäng. Det erbjudandet kan hon inte tacka nej till, även fast enda kravet är att man måste ha tillgång till en hund. Efter detta är Mariah fast besluten att, på något sätt, skaffa sig en hund innan modevisningen.

Ja, var ska jag börja? Det är sällan jag blivit så här provocerad av en film. Handlingen i sig, som jag summerat den ovan, är väl helt okej. En julfilm för den yngre publiken fullt med snö, jul och önskningar. Vi vet dock att skenet kan bedra, att det lurar en gädda i vassen och så vidare. Dyker vi djupare i handlingen, eller djupare, den här filmen är hälften så djup barnpoolen i valfritt badhus, finns det en hel del undertecknad retade sig olidligt mycket på. Till att börja med är filmen antingen en ”walking down the memory lane” till en barndom hon hade, eller ville ha men aldrig fick, eller en gigantisk egoboost för Mariah Carey. För det första är det Carey som är berättarrösten. Och nej, hon gör det rent bedrövligt. Flickan det handlar om heter som tidigare nämnts Mariah, och hennes föräldrar heter Roy och Patricia, precis som föräldrarna heter till Mariah Carey. Mariah i filmen älskar mode, hon skulle göra vad som helst för att få gå mannekäng eftersom det innebär att hänga med ”skolans tuffaste tjejer” samt att hon är med och sjunger i skolkören. Mode och sång, visst låter det bekant?

Filmen står som barntillåten, men jag vet inte om jag vill eller kan rekommendera den allt för små barn, jag vet inte om jag vill rekommendera den till någon alls faktiskt när jag tänker efter, då den återger en sällan skådat skev verklighetsuppfattning stundtals. Jag har svårt att sätta fingret på hur gammal Mariah ska föreställa i filmen. Till en början gissade jag på 8-10 år, men sättet hon, stundtals, är på samt hennes hesa röst skvallrar om en tjej i yngre tonåren. Röstskådespelaren är 14 år, exempelvis. Ska hon föreställa runt åtta år blir jag lite rädd, faktiskt. Varför? Jo, jag måste börja med att förklara vilken fantastiskt bra idé hennes kära far får i början av filmen.

Mariah önskar sig som sagt, om det inte framgått ännu, en hundvalp och har besökt den lokala djuraffären runt 289 gånger. Detta har Mariahs farmor och ägaren till butiken lagt märke till, och en kväll presenterar de en hund som de tycker skulle passa henne. Mariah döper henne snabbt till Princess. När hennes pappa hör detta får han snilleblixten att, lyssna nu för ni har nog aldrig hört något liknande, ha i åtanke att detta är en barnfilm, ta hem en herrelös hundvalp (var han får tag på den stackars hunden framgår inte, men han är i varje fall väldigt smutsig) som han ljuger ihop är hans brors hund som behöver tas om hand då brodern är iväg och reser. Dealen är att ifall Mariah kan ta hand om denna hund, Jack, på ett bra sätt så lovar pappa Roy att hon ska få Princess i julklapp. Vad är det här för sorts pappa? Vad ska de göra med Jack om Mariah tar hand om honom på ett bra sätt så att hon får Princess i julklapp? Lämna honom till ett djurhem? En hundvalp är banne mig ingen leksak! Framåt slutet av filmen rymmer Jack, med påhejning av undertecknad, från familjen, och då passar Mariahs pappa på att erkänna sin briljanta idé för familjen. Att ingen blir argare än vad de blir övergår vida mitt förstånd. Här säger föräldrarna att de tycker Mariah löst det bra med Jack, så pass bra till och med att hon ska få sin önskan igenom. Så innan, INNAN, de åker och letar efter bortsprungne Jack ska de åka till djuraffären och köpa Princess. Mariah blir väldigt glad och tillägger när glädjeyran börjar klinga ur att de ju måste leta efter Jack också, han kan ju inte vara ute själv och springa omkring. Här blir jag så provocerad att jag börjar svettas ymnigt – det är inte långt ifrån att jag rycker ut skivan och knäcker den. Jag har aldrig varit med om någon liknande skev syn på djur i en BARNFILM!

Barnfilm ja, med en huvudkaraktär som ser ut som åtta år men som beter sig som 13. Jag är rädd för att yngre barn som ser den här filmen tror att det är okej, eller att det är helt brukligt, att behandla djur på sättet som de gör i den här filmen. Vidare exempel: Jack hittar en hundsäng som Mariah köpt för framtida bruk. ”Nej, i den får du inte ligga, den är för Princess”, säger hon och tar bort både sängen och gosedjuret han hittade och sov, väldigt rofyllt, med. Han får dessutom inte slicka på henne, som hundar gör när de är glada och trygga, för det tycker hon är vidrigt. Hon kallar Jack vid ett tillfälle för en katastrof. Jag kan för allt i världen inte förstå vad hon syftar på – han är som en vanlig hundvalp, så som en hundvalp ska vara, inget värre än så. Han välter visserligen julgranen en gång, detta pga. att det kommer in två ekorrar i huset som springer upp i den. De kom för övrigt in i huset för att Mariahs lillebror inte riktigt har lärt sig att stänga ytterdörren, något de påpekar flera gånger i filmen, trots att han bara är något år yngre än Mariah. Han går alltså bara raka vägen in mitt i vintern, tar av sig ytterkläderna i hallen och glömmer att stänga dörren efter sig, gång på gång. Trots att det är minusgrader. Jag har aldrig hört något liknande.

Mariah visar inte bara prov på ett märkligt, nu är jag snäll, sätt att ”ta hand om” djur på, hon är karaktär som jag är osäker på yngre barn verkligen ska se upp till, som ju så lätt är fallet i barnfilmer. Om hon nu är åtta år vill säga, det är fortfarande väldigt oklart. Korta exempel: hon har en hylla i sitt rum, inte helt olik KALLAX från IKEA, där hon prydligt skickat in ett par skor per fack, likt valfri tonåring. Vid ett tillfälle får hon på sig en gammal tomteklädsel och säger, då är det berättarrösten Mariah som pratar, att hon kan bära vad som helst och göra det bra. Är det så Mariah Carey vill alla barn/flickor ska vara?

I filmens slutsekunder dyker visserligen filmens budskap upp som på det stora hela är ett bra budskap, men det tar för lång tid innan en karaktärsutveckling sker. Det är först när 5-10 minuter återstår Mariah börjar förändras att tänka i mer sunda banor än vad hon gjort i nästan en och en halv timme. Loppet är redan kört – min mun gapar som en fågelholk gjord för semistora ugglor. Jag tror inte det är sant det jag bevittnat detta i en barnfilm och slutet med sitt ändå tydliga budskap kan tyvärr inte ändra min känsla. Nej, det här är i särklass årets sämsta film.

Mariah Carey löper linan ut genom när hon nu i vinter släppte All I Want for Christmas Is You som animerad långfilm. Detta låter kanske lite märkligt, men så här ligger det till: först ut var ju hennes låt med samma namn som dök upp julen -94, en låt som nog de flesta människor har hört någon gång i sitt liv. För två år sedan dök låten upp i barnboksform, med samma titel, som nu ligger som förlaga för en animerad långfilm, även den med samma titel. Vad är då det enda som Mariah vill ha i julklapp? Jo, filmen,…

Review Overview

Betyg

20

About Kenny Nordgren

En nästan värmlänning som sedan hösten 2014 är bosatt i Kungälv utanför Göteborg. Arbetar till vardags som pedagog på en låg- och mellanstadieskola. I ryggsäcken finns fem år på universitet med studier inom filmvetenskap och historia. Dagdrömmer om att inom en överskådlig framtid få chansen att skriva en doktorsavhandling rörande skräckfilm. Gillar förutom film även fotboll, tv-spel, hårdrock och att laga rolig mat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.