Filmfenix Julkalender: Lucka 14 – 10 Julfilmer på Netflix

I år har fem stycken i redaktionen sett tio julfilmer på Netflix med oerhört blandat innehåll. En sak har de dock gemensamt. De utspelar sig kring självaste julafton. Kanske hittar du någon ny favorit. Vi har satt två olika betyg, ett betyg för filmens helhet och ett betyg för vilken julstämning den sprider.

Jonas Anton Bjurvald

Tangerine

Det är julafton i Los Angeles. Palmerna vajar, solen skiner och Sin-dee har precis kommit ut från fängelset. Hon får reda på att hennes pojkvän, och hallick, Chester legat med andra. Likt en romersk furie i peruk och bröstinlägg jagar hon genom Santa Monica för att straffa den otrogne.

Det är till en början lite svårt att ta in Tangerine som en julfilm. Väldigt få av de traditionella attribut vi förknippar med jul finns närvarande. Här är det methkristaller snarare än snökristaller, torskar istället för lutfisk och mer undanstoppade paket än öppnade julklappar. Men ju längre berättelsen rullar vidare blir det mer och mer uppenbart att detta ÄR en julfim. Det handlar i högsta grad om gemenskap, om familjer, om att hitta hem. Sedan många år tillbaka har jag haft Satoshi Kons Tokyo Godfathers som min favorit bland alternativa julhistorier, men nu får den göra plats och dela tronen med en iPhone-filmad indiefilm om kärlek, vänskap och drömmar.

Filmen: 

Julstämningen: 

 

Kenny Nordgren

Miraklet i New York

Ett varuhus i New York sparkar, mitt under Thanksgiving-paraden, sin fyllebult till jultomte. På rätt plats vid rätt tillfälle råkar (?) Kris Kringle (Richard Attenborough) vara och fixar tomtevikariatet med bravur. Han gör det så pass tillvida bra, när han efter paraden blir anställd av varuhuset, att barnen tror att han är den riktiga jultomten. Detta antyder han dessutom själv, men stämmer det verkligen eller är han bara en bluffmakare?

Miraklet i New York (nyinspelning på Det hände i New York från 1947) fokuserar på jultomtens existens snarare än julen/julafton i sig. Essensen i filmen är att det viktigaste är att se jultomten som en symbol för julen snarare än att ta ställning till om man tror på att han existerar eller inte. Filmen lämnar mycket till åskådarnas fantasi, vilket i det här fallet är ett väldigt bra val, och julstämningen är på topp!

Filmen:

Julstämningen: 

Krampus: The Christmas Devil

Jeremy blir som ung pojke kidnappad nära inpå julafton och sånär mördad, men mirakulöst nog lyckas han komma undan. Kidnapparen var ingen mindre än Krampus, Jultomtens mindre snälla bror. Flera år senare har Jeremy utbildat sig till polis och arbetar främst med barn som anmälts försvunna. Runt juletid börjar lokala barn återigen försvinna precis som de gjorde året Jeffrey själv blev kidnappad. Kan det vara Krampus som är i farten igen?

Lågbudgetrulle så pass tillvida att hälften vore nog. Krampus porträtteras här som Jultomtens brorsa till skillnad som Sankt Nikolaus följeslagare som han vanligtvis beskrivs i populärkulturen. Juleskräck med humor, frivillig eller ej överlåter jag till åskådaren, som man får ta med 12 hinkar salt. Observera att detta är Krampus från 2013 och inte den från 2015.

Filmen:  

Julstämningen: 

 

Fredrik Nyström

Deck the Halls

Steve älskar allt som har med julen att göra och tar det på största allvar. Strax innan jul får han och hans familj nya grannar. Allt börjar bra, tills de ska börja tävla om allt. Den nya grannen Buddy beslutar sig för att hans hus ska synas från rymden med hjälp av julbelysning. Och allt eskalerar och de blir värsta fiender och grannfejden är ett faktum.

En rätt rolig komedi, full med klischeér. Men ändå rätt underhållande. Matthew Broderick och Danny De Vito spelar de två fäderna och med tanke på vilken typ av “småtramsig familjefilm” det är så kan man inte klaga på skådespelet. Julstämningen är på topp med snö, belysning, julgranar och gräsliga jultröjor. Deck the Halls är en småtramsig familjefilm som jag absolut kan rekommendera denna årstid.

Filmen: 

Julstämningen: 

Fred Claus

Här är tomtens origin-story. Eller, egentligen inte. Det är snarare hans bror, Fred, som har huvudrollen. Fred är inte nöjd med att vara äldsta barnet i familjen och hans bror Nick får all uppmärksamhet och blir ett helgon. Han startar så småningom en firma på Nordpolen. Fred däremot går det inte så bra för. Han lever som en helt vanlig människa med skulder, jobb hit och dit och ett trassligt förhållande, tills en dag då han behöver låna pengar av sin lillebror och får åka till Nordpolen och tjäna ihop slantarna själv.

Jag har aldrig sett Fred Claus tidigare, men jag gillade den. Även fast Vince Vaughn inte är en favoritskådis, så gör han ändå en bra prestation. Och Paul Giamatti som självaste Tomten är riktigt bra. Det är en bra historia som berättas och den är välgjord. Julstämningen då? Jo, den utspelar sig till största del på Nordpolen bland smånissar och Tomtefamiljen. Härlig julbelysning och massor med snö. Filmen fyller sin funktion som julfilm och ger en bra julkänsla.

Filmen: 

Julstämningen: 

A wish for christmas

Sara Thomas är tjejen på kontoret som alltid får hämta kaffe till sina kollegor och hjälpa dem slutföra sina arbeten. Hon kommer på en marknadsföringskampanj som hon presenterar för sin chef, som inte gillar idén. Tills han sätter sitt eget namn på den och påstår att det är han som har kommit på det. Sara träffar då en tomte och önskar att hon skulle våga säga vad hon tycker.

Usch, en sån sliskig och tråkig och fruktansvärd film detta är! Det är nästan så att jag blir upprörd bara jag tänker på det. Uselt skådespel, värdelös story och massor med saker som är totalt meningslösa. Däremot är det fyllt med juldekorationer och snö, vilket bör ge en bra julstämning, men eftersom att filmen är så värdelös så försvinner julstämningen nästan helt.

Filmen: 

Julstämningen: 

The night before

Tre vänner beslutar sig för att bli vuxna och sluta med sitt festande. Ända sedan unga år har de hört talas om en speciell fest i New Yorks undre värld. Det ska vara den mest episka festen någonsin. Problemet är att det är bara speciellt inbjudna och ingen vet var festen håller hus förrän det börjar. En av vännerna hittar dock några biljetter och tidernas bästa fest väntar.

Som i de flesta filmer med Seth Rogen så är det sprit och droger som ligger i fokus. Den har visserligen rätt rolig humor, men storyn är trist. Stundtals underhållande, stundtals sömnpiller. Den utspelar sig kring jul och julstämningen smyger sig fram väldigt smått, men når inte riktigt fram bland skitiga bardiskar och färgglada piller.

Filmen: 

Julstämningen: 

Black Christmas

I ett studenthem är det dags att fira jul. Samtidigt rymmer en fånge från en sluten anstalt. Han ska hem, precis som han försöker med varje jul. Avsikten är att hämnas sin uppväxt. Studenthemmet ligger i huset där fången växte upp och mördade sin familj. Tillsammans med hans syster, tillika dotter så går de bärsärkagång och studenterna försvinner en efter en.  

Detta kanske inte är den första filmen man tänker på när man ska se en julfilm på Netflix. Black Christmas är som vilken annan skräckfilm med psykopatisk mördare som helst. Men den utspelar sig under julen. Eftersom att den här storyn har använts i olika skepnader så många gånger tidigare så är det inget nytt, men ändock en helt okej skräckfilm och skrämmande nog en bra julkänsla. Så är ni trött på de “vanliga” julfilmerna så kan jag rekommendera Black Christmas för lite skräck under årets största högtid.

Filmen: 

Julkänslan: 

Nathalie Leth

A Christmas prince

Journalisten Amber tycker att karriären går långsamt när hon får chansen att visa framfötterna i årets nyhet. Hon ska följa prinsen Richard mot hans kröning (eller abdikering?) men istället hittar hon kärlek. I ett val mellan karriären och hjärtat balanserar Amber på en tunn lina som kan brista om hennes lögner kommer fram i ljuset.

A Christmas Prince är lite som en Disney-saga för unga vuxna människor. Lite som när man vet att skräpmat är dåligt för en så vet man att redan vid start att det här kanske inte är en bra film – men det lämnar en feel good-känsla i kroppen när den i sin förutsägbarhet går åt det hållet som man hoppas på. Huruvida den är julmysig eller ej kan dock diskuteras eftersom det är en romantisk film som utspelar sig under julen snarare än att använda det som en del av sin historia.

Filmen: 

Julstämningen: 

Seth Petersson

Polarexpressen

Filmens handling cirkulerar kring en pojke som slutat tro på Jultomten. Kvällen före julaftonsmorgon stannar ett tåg utanför hans hus, det visar sig vara Polarexpressen som ska ta honom och en del andra barn hela vägen till Nordpolen. Tågets sista stopp är på fel sida av stan utanför ett hus som inte alls är pyntat och gör att vi får se lite socialrealism och följa ett barn där julen inte alltid är förknippad med paket och pynt. Polarexpressen var världens första Motion Capture-film och karaktärerna är precis på gränsen till att vara lite obehagliga eller se ut som något från ett datorspel.

Jag kan varmt rekommendera Polarexpressen för hela familjen. Däremot kan den upplevas stundtals läskig av de minsta barnen. Julstämningen är på topp, musiken av Alan Silvestri är underbar, jag skulle vilja sticka ut hakan och säga att den är minst lika bra och julig som John Williams musik i Ensam hemma. Apropå musik så förekommer en del klassiska jullåtar i filmen men även en cameo av Aerosmith, så nu har både Steven Tyler och Liv Tyler spelat alver.

Filmen: 

Julstämningen: 

 

 

Fotnot:
Precis innan publicering av denna text visade det sig att Miraklet i New York har plockats ner från Netflix av okänd anledning. Det är fortfarande en riktigt mysig film som redaktionen rekommenderar. Texten kommer att uppdateras med en annan julfilm som finns tillgänglig på streamingtjänsten. 

About Filmfenix

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.