Filmfenix Julkalender: Lucka 12

Jag tänkte ta tillfället i akt och provdricka årets Blossa-glögg och ge mitt omdöme huruvida den är bra eller ifall den kommer glömmas bort lika fort som Brandon Routh (Superman Returns) gjorde. Jag måste dock tillägga att jag absolut inte är en extremt van glöggdrickare, inte alls egentligen, men jag tycker det är kul att Blossas årsglögg dyker upp så vilt skilda smaker – som skillnaden på årets och fjolårets, exempelvis.

Blossas glögg för 2017 heter Old Dehli och är, just det, inspirerad av Indiens kryddor. Årets glögg smakar följaktligen curry, gurkmeja… nej, nu ljög jag. Men den smakar mango och har en ”extra kryddighet av spiskummin och en elegant twist av chilifrukt”. Här vill jag genast dra en jämförelse med fjolårets årsglögg som smakade kråkbär, sav från björknäver och lägereld. Eller ja, de två sista smakerna var väl inte tillsatta i praktiken, men de tillförde en ”förnimmelse” till glöggen i varje fall. Tre smaker i varje fall inte jag tryckt in i truten – kråkbär hade jag inte ens hört talas om. Björknäver kanske man visserligen tryckte in som fyraåring – man gjorde en del märkliga saker vid den tiden vill jag komma ihåg. Hur som helst, smaken med den något rökiga (dock inte whiskeyrökiga, utan mer som en lägereld lukar-rökiga, precis som de beskriver på flaskan) tonen var ingen sensation alls faktiskt. De ska dock ha cred för att den direkt faktiskt förde tankarna till Norrlands skogar och runt en sprakande lägereld, som de skriver på flaskan. Earl Grey, smaken 2015, var dock ännu värre för undertecknad som skyr te likt pesten. Förhoppningarna på att Old Dehli är bättre än de två föregående smakerna är därför relativt höga.

Jag testar att dricka den kall först, vilket föredras för undertecknad. Doften bara skriker mango, på ett bra sätt, och den första smaken som dyker upp när man tar sig första klunken är just mango. Söt smak, utan att bli alldeles för söt. Chilin dyker upp i eftersmaken i form av hetta. När man värmer den är chilin inte alls lika tydlig, märkligt nog, men då träder spiskumminen fram mer från att knappt ha varit närvarande när man dricker den kall.

Old Dehli är en riktigt positiv överraskning med tanke på de två föregående årens misärer till glögg. På förhand lät smaken riktigt trevlig, men en viss skepticism fanns dock då jag undrade hur julig smaken med dessa kryddor egentligen är. Men när jag väl tog mitt, lilla, förnuft tillfånga är ju faktiskt våra klassiska julkryddor kanel, saffran och kardemumma väldigt typiska kryddor i det indiska köket, precis som spiskummin och chili, och då släppte jag på bromsarna huruvida smaken blir julig eller inte. Smaken är sammantaget i varje fall väldigt trevlig. Den blir inte allt för söt, vilket jag var rädd för till en början, och chilin är tydlig i eftersmaken. Hade jag fått bestämma hade jag velat ha lite mer av själva chilismaken, och inte bara chilihettan, som den chilifanatiker som jag är. Men! Jag rekommenderar varmt årets Blossa-glögg – den är helt klart värd att testa.

Jag tänkte ta tillfället i akt och provdricka årets Blossa-glögg och ge mitt omdöme huruvida den är bra eller ifall den kommer glömmas bort lika fort som Brandon Routh (Superman Returns) gjorde. Jag måste dock tillägga att jag absolut inte är en extremt van glöggdrickare, inte alls egentligen, men jag tycker det är kul att Blossas årsglögg dyker upp så vilt skilda smaker – som skillnaden på årets och fjolårets, exempelvis. Blossas glögg för 2017 heter Old Dehli och är, just det, inspirerad av Indiens kryddor. Årets glögg smakar följaktligen curry, gurkmeja… nej, nu ljög jag. Men den smakar mango…

Review Overview

Betyg

80

About Kenny Nordgren

En nästan värmlänning som sedan hösten 2014 är bosatt i Kungälv utanför Göteborg. Arbetar till vardags som pedagog på en låg- och mellanstadieskola. I ryggsäcken finns fem år på universitet med studier inom filmvetenskap och historia. Dagdrömmer om att inom en överskådlig framtid få chansen att skriva en doktorsavhandling rörande skräckfilm. Gillar förutom film även fotboll, tv-spel, hårdrock och att laga rolig mat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.